Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lutownice i stacje lutownicze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kilkadziesiąt godzin pracy na tej stacji Xytronic LF-8800 za mną więc mogę coś o niej już powiedzieć.

Bardzo szybko osiąga zadaną temperaturę, kolba lutownicza 360 stopni w jakieś 5 sekund, rozlutownicza 400 stopni w jakieś 25 sekund co uważam za całkiem niezły wynik.

Kolba lutownicza sprawia wrażenie solidnej, jest bardzo lekka, przewód jest bardzo giętki. Podczas pracy rękojeść praktycznie się nie nagrzewa.
    Kolba rozlutownicza jest już troszkę mniej starannie wykonana ale pewnie leży w dłoni, podczas pracy faktycznie rękojeść nagrzewa się znacznie i trzymanie jej non-stop mogło by być uciążliwe ale 30-40 wyprowadzeń można bez problemu odessać, nie jest to jakoś bardzo uciążliwe bo przecież nie pracuje w punkcie demontażu podzespołów elektronicznych ;p Zbiorniczek jest dość pojemny, grot nie zapycha się.

Oglądając zdjęcia wnętrza budowę wewnętrzna oceniam bardzo dobrze,
    Po tych kilkudziesięciu godzinach nie ma problemów ze zwilżalnością grotów, może jak ktoś pracuje na maksymalnych temperaturach to ten problem wystąpi.
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
      Warto kupić tą stację ZD-929C? Zastanawiam się nad analogowym Elwikiem i Solomonem SL20ESD ale jeśli ZD-929C jest dobrą lutownicą to wolę zaoszczędzić trochę grosza.
      Ponawiam pytanie kolegi, a jednocześnie pytam o elwika, czy warto dać 400 za taką stację? Mam teraz wep/repro 872d+ i jestem w miarę zadowolony ale strasznie słabe są te groty ich, zachodzą syfem, ale nie wiem czy to ich wina czy gąbki czy może grzałki bo na stuningowanym grocie fala wellera i założonym na grzałkę mojej dzieję się to samo, zachodzi syfem jakimś i nie chwyta i nie topi cyny...

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
        strasznie słabe są te groty ich, zachodzą syfem, ale nie wiem czy to ich wina czy gąbki czy może grzałki
        A próbowałeś używać innego czyścika grota zamiast mokrej gąbki?
        Dla mnie najlepszy jest taki z wiórów metalowych (np. Xytronic 459), ale równie dobrze sprawdza się zwykły druciak kuchenny za 2zł i do tego nie trzeba go moczyć

Skomentuj

Za 400zł można samemu zbudować stację na groty wellera :)
          http://kair.us/projects/weller/index.html
          Sam się do takiej przymierzam tylko trochę czasu potrzebuję.

Skomentuj

Ja lutowałem trochę na takim elwiku. Grot który tam był mi nie podpasował. Nie wiem czy zużyty był już w jakiś sposób czy co ale mi osobiście nie podpasował. Nie wiem czy jest sens się myśleć o takim elwiku jak za ~350zl. jest najtańszy weller.
            Last edited by Oskar29; 07.02.2018, 10:35.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
              Za 400zł można samemu zbudować stację na groty wellera :)
              http://kair.us/projects/weller/index.html
              Sam się do takiej przymierzam tylko trochę czasu potrzebuję.
              Pytanie się tylko nasuwa, czy kolbę trzeba kupić wellera? Bo jeżeli tak to super lutowało mi się kolbą od WS81 ale tą dużą z odkręcanym pancerzem w który wchodził grot. Ta kolba kosztuje sama 400PLN. Groty za to są dość wytrzymałe, mi taki w pracy FALA starczała na miesiąc czasu, codziennie minimum 8h lutowania.

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
              A próbowałeś używać innego czyścika grota zamiast mokrej gąbki?
              Dla mnie najlepszy jest taki z wiórów metalowych (np. Xytronic 459), ale równie dobrze sprawdza się zwykły druciak kuchenny za 2zł i do tego nie trzeba go moczyć
              Kupiłem gąbkę wellera, czekam aż przyjdzie i wtedy zobaczę. Fakt po tej oryginalnej zostaje lekka niebieska poświata(niebieska gąbka). Czyścik typu druciak próbowałem, ale nie chciałem używać bo często coś odpryskiwało(gorąca cyna), musiałbym to inaczej zabezpieczyć, poczekam jeszcze na tą gąbkę wellera. Tak na prawdę nie mam zastrzeżeń do tej stacji, chodzi dość dobrze jak na chinola, tylko groty niestety muszę zamówić znów, a kolejna sprawa, że prawie nie korzystam z hotaira, co za tym idzie, stacja staje się mało poręczna bo swoje rozmiary ma i do szybkich akcji typu zalutować kilka kabelków itp nie chce mi się jej rozkładać, sięgam po transformatorową lutole w okrągłej obudowie która ma 30lat lekko.

Skomentuj

W zasadzie nie potrzebujesz kolby, bo ten typ grotu ma wbudowaną grzałkę i termoparę i jest zakończony wtykiem Jack.
                Tak wygląda grot:

Skomentuj

W zasadzie nie potrzebujesz kolby, bo ten typ grotu ma wbudowaną grzałkę i termoparę i jest zakończony wtykiem Jack.
                  Tak wygląda grot:
                  Ciekaw jestem jak się ma temperatura tego ołówka po dłuższym nagrzaniu, czy nie zaczyna być uciążliwe to. Warto przemyśleć taki zestaw, a masz już może do tego zestawu płytki i skompletowane elementy?

Skomentuj

Właśnie nie, ale cały projekt jest podany na tej stronie, w tym PCB w eagle, trzeba by było zlecić chińczykom wykonanie.
                    Bym musiał poszukać po znajomych programatora do PIC'a
                    Mi w zasadzie się nie śpieszy. Grot podobno nagrzewa się w 3 sekundy :)

Skomentuj

Mi też nie, bo jeżeli ta gąbka coś pomoże i po dwóch godzinach lutowania nie będzie problemu z "miękka kolbą" to spoko, będę używał tego co mam. Ale jak wyjdą małe koszta zrobienia takiego wellera to czemu nie skorzystać i nie kupić gotowego kitu.
                      Wydaję mi się że można zrobić grupowe zamówienie na taką lutownicę, część z nas się skusi, zawszę trochę obniży to koszta.

Skomentuj

Myślę, że koszt budowy to ok 300-400 zł z czego grot kosztuje ok 120zł

Skomentuj

Wygodne może i to by było z oryginalną kolbą, ale na pewno nie za mocne, lepiej zrobić coś na T12 i mieć te 60W (oryginał 75W), groty też zintegrowane z grzałką oraz dużo tańsze, rączka jest bez problemu dostępna.
                          Z takim grotem nie straszne nawet lutowanie diod w alternatorze czy inne zabawy tego pokroju.

Kontrolerów jest od groma, analogowe, cyfrowe i ewentualnie można takowy zrobić samemu.
                          Last edited by ampli; 07.02.2018, 15:11.

Skomentuj

Bym musiał poszukać po znajomych programatora do PIC'a
                            Jak coś to mam programator ELNEC BeeProg+ więc mogę zaprogramować jak dostanę wsad i kości.

Przy okazji chciałbym się wypowiedzieć odnośnie żywotności oryginalnych grotów do stacji Weller. Od wielu lat używam stacji WMD3. Stacja używana na co dzień przez ok 4h dziennie non stop i pogotowiu czasem czeka kolejne 2-3h. Najczęściej używam małej fali, czasem ostrego szpica, a czasem płaskiego grota. Zauważyłem, że do czyszczenia grotów najlepiej sprawdza się dedykowana gąbka nasączona wodą destylowaną! Zwykła woda powoduje osadzanie się różnego rodzaju mikro osadów co powoduje szybsze zużycie grota (szybciej się gdzieś dziura wypala). Mechaniczne czyściki typu "zmywak do garnków" są dobre ale z czasem rysują grot przez co się przedwcześnie niszczy. Po zakończonym lutowaniu lub gdy stacja jest jeszcze włączona i nic nie lutuję przez dłuższy czas, a grot został wyczyszczony na gąbce z wodą zawsze go zabielam cyną. Warstwa cyny na grocie powoduje nie utlenianie się warstwy na grocie przez co wydłuża się żywotność. Ja przy tak intensywnym użytkowaniu zmieniam co 30-40 dni, bo już gdzieś robi się mała dziurka i nie grzeje jak trzeba. Jak zrobi się dziurka to w szybkim tempie się ona powiększa i grot jest w zasadzie już zużyty. Nie wiem jak sprawują się groty do innych producentów stacji lutowniczych.
                            Last edited by Janusz81; 07.02.2018, 17:02.

Skomentuj

http://dangerousprototypes.com/forum...hp?f=56&t=7218

Skomentuj

Cześć
                                Przejrzałem wątek ale proszę o poradę. Do tej pory lutowałem tylko transformatorowymi mam ich kilka, czas na stację, prosił bym o pomoc co kupić. Jest tyle tego, że się pogubiłem.

budżet powiedzmy 200-300zł
                                bezproblemowe dokupienie grotów (aliexpress)
                                nie musi mieć wyświetlacza
                                nie potrzebny hot air
                                ma trochę posłużyć, używana raz w tygodniu
                                Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Ja z czystym sercem polecam Xytronica, groty bardzo wytrzymałe. Do dziś używam tego co dostałem w zestawie, a lutownicę kupiłem 7 lat temu.

Skomentuj

Ja z czystym sercem polecam Xytronica, groty bardzo wytrzymałe. Do dziś używam tego co dostałem w zestawie, a lutownicę kupiłem 7 lat temu.
                                    Jaki model posiadasz?
                                    Jest tych lutownic tyle z tej firmy że ciężko jest się połapać co wybrać, trochę fajniej jest w solomonie i elwiku z modelami bo jest ich kilka.

Stwierdziłem że nie potrzebuje hotair i kupię coś zwykłego i myślę o solomonie sl30 poważnie.

Skomentuj

Solomony są ok z tego co słyszałem. Z chińczyków to chyba zależy na co się trafi (jaką sztukę :p ) są takie co działają bezawaryjnie długo, a są takie że się przepalają od razu (ze zwykłymi lutownicami jest to samo ). Za ~300zł. jest najtańszy weller. Może warto by o czymś takim pomyśleć? Jakość na pewno lepsza niż w chińczykach.

Skomentuj

Ja posiadam model którego już nie ma w sprzedaży (136 ESD) ale obecne lutownice mają te same groty, co nie kupisz myślę, że będzie dobrze działało, dla pewności zobacz w instrukcji bo groty to seria B60X np. B601. Ewentualnie zwróć uwagę, czy grot jest uziemiony.
                                        W pracy mam LF1600 i nie mam zastrzeżeń. Przewody są silikonowe i bardzo elastyczne. Rączką nie nagrzewa się zbytnio przy pracy, robi się trochę ciepła ale nie sprawia to żadnego dyskomfortu w porównaniu do zhaoxinów czy innych takich.

Groty dostępne są na allegro, tme i innych sklepach, w Gdańsku nawet lokalne sklepy mają groty do Xytronic.

Oskar ale za te 300zł nie kupisz stacji z regulacją temperatury Wellera.

Jak bym dziś miał wybierać to albo bym znów wybrał Xytronica albo jakąś DIY, są w sieci projekty lutownic, które współpracują z grzałkami wellera JCB czy innymi.
                                        Jest jeszcze jedna ciekawostka bardzo mocno polecana, nie miałem tego w ręce ale jest to lutownica TS100, ma grzałkę w grocie i robi to robotę, weller wymiękał w teście.
                                        Last edited by scythe1123; 25.04.2018, 07:23.

Skomentuj

kondrax w tym budżecie to raczej polecę Ci coś takiego:

https://www.aliexpress.com/item/KSGE...857346472.html
                                          i do tego:
                                          https://www.aliexpress.com/item/KSGE...861315653.html

zaleta taka...ze jak ci sie nie będą podobać hinskie t12/t15 to zawsze mozesz kupić orginał hakko u http://www.jsd.pl/ (ok 90 zł) ...
                                          kompletnie bez porównania idzie lutowanie zabawkami ze zintegrowaną grzałką w grocie

bardzo fajna jest też taka zabawka: - szczególnie jezeli trzeba coś robić "w terenie":
                                          nie wiem tylko jak długo będą dostepne groty w takim kształcie ...wazne jednak jest by przez parę lat dawało się bez problemu kupować do tego groty.
                                          choć gdzies widziałem filmik, że orginały hakko też pasują... tylko wtedy masz takie...długie "coś" do trzymania

https://www.aliexpress.com/item/Mini...ceBeautifyAB=0

poogladaj sobie testy na YT
                                          Last edited by bawolek; 25.04.2018, 07:50.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X