Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lutownice i stacje lutownicze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
    Oskar ale za te 300zł nie kupisz stacji z regulacją temperatury Wellera.
    no jak nie jak tak :p ? https://www.tme.eu/pl/details/wel.wh.../weller/whs40/

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
      40W ...grzałka osobna... tym można sobie lutować malutkie rzeczy. Miałem parę lat xytronica 369 i mocy bardzo często brakowało, po prostu przy wylewkach masy temp strasznie spadała, wbrew pozorom to bardzo zła sytuacja, bo elementy długo mają wysoką temperaturę, jak masz zapas mocy to "punktowo" się nagrzewa w bardzo szybkim tempie, ładnie się spaja, i ochładza.

Skomentuj

Wiele zależy też od samego grotu chyba. Ja swoją 30w kolbówką już takie rzeczy lutowałem i dało radę tak samo malutką ersą. Co do zapasu mocy i szybkiego nagrzewania...najlepiej chyba kupić wtedy transformatorową z regulacją i tyle.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi.

Tak patrzyłem i 3 modele rozważam
          Elwik
          Weller
          Xytronic

Najbardziej chyba mi elwik się widzi tylko ona ma jakieś dziwne groty. I pewnie tylko pasują ich markowe?
          Weller ma tylko 40W i to trochę mnie odstrasza a xytronic trochę się boję tych wyświetlaczy czy to się zaraz nie zepsuje.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

TS100 jest bardzo polecana tylko nie wiem czy jest dostępna w Polsce.
            Jak będę miał trochę luźnej gotówki to sobie kupię. :)
            Fajna rzecz, bo podpinasz baterię od wkrętarki i możesz lutować w terenie no i mało miejsca zajmuje.

Skomentuj

Lutowałem stacją elwika. Tak jak pisałem grot mi nie podszedł. Po wymianie grotu na jakiś inny to będzie spoko opcja. Możliwe że był już zużyty ten grot.

Skomentuj

https://www.youtube.com/watch?v=ao39bPEyok4

pasują groty hakko :) ...jest nawet adapter dostepny zeby rękę blizej koncówki trzymać :) ... nie ma się co zastanawiać, gdybym to wczesniej widział to wziąłbym ts100 zamiast ksger'a

Skomentuj

Czy stacja solomona z kolbą o mocy 48W to nie jest za mało jak przyjdzie zalutować obczko na kablu 25mm2?

Skomentuj

Solomon SL10 itd, twardy kabel, duża kolba, średnio trwałe grzałki, groty również średnie, w obecnej chwili gdy tanio można kupić coś na groty T12, na SL nawet nie ma co spoglądać. (Kilka lat temu to była dobra stacja, ale teraz jest sporo azjatyckiej konkurencji w podobnej czy nawet mniejszej cenie.)

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
                    Czy stacja solomona z kolbą o mocy 48W to nie jest za mało jak przyjdzie zalutować obczko na kablu 25mm2?
                    Do tego służy odpowiednia praska...
                    Last edited by ampli; 26.04.2018, 16:51.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                      Solomon SL10 itd, twardy kabel, duża kolba, średnio trwałe grzałki, groty również średnie, w obecnej chwili gdy tanio można kupić coś na groty T12, na SL nawet nie ma co spoglądać. (Kilka lat temu to była dobra stacja, ale teraz jest sporo azjatyckiej konkurencji w podobnej czy nawet mniejszej cenie.)

Do tego służy odpowiednia praska...
                      Mam, dałem tylko przykład grubego lutowania a nawet topienia w cynie.

SL10 mnie nie interesuje, jak już SL30 z ceramiczną grzałka i esd. Ale jeżeli nie jest warte pieniędzy to co kupić? Elwik? Xytronic?

Obecnie mam wep 872d, działa od kilku lat bardzo dobrze ale trwałość grotów dla mnie jest za słaba, nawet przerobiłem grot od wellera żeby założyć na kolbę i tutaj jest już o niebo lepiej ale fala wellera kosztuje krocie i nie do końca działa tak jakbym chciał w tej stacji bo jednak to przeróbka.

Skomentuj

W szkole mamy kilkadziesiąt jak nie więcej stacji różnej maści. Chińczyki, elwiki, ersy. Najlepiej wykonana stacja z tych 3 (mowa o taniej ersie) to elwik. Elwik jak dobrze pamiętam jest cały metalowy. Inne stacje to plastik (ersa też). Elwik wydawał też się najbardziej solidny. Ogólnie gdyby nie te złe wrażenie jakie pozostawił po sobie grot (nie wiem czy tam nawet chińczyk jakiś badziewny nie był wstawiony) to bdb stacja.

Skomentuj

Oskar na elce piszą że plastik elwik jest i teraz sam nie wiem, może po prostu z biegiem lat zmienili obudowę.
                          Rozmawiałem z osobą z gotronika, oni sprzedają solomona i elwika. Poleca stację sl20 ale mówi że elwik lepszy jest ale droższy w eksploatacji.

Skomentuj

Obecnie mam wep 872d, działa od kilku lat bardzo dobrze ale trwałość grotów dla mnie jest za słaba, nawet przerobiłem grot od wellera żeby założyć na kolbę i tutaj jest już o niebo lepiej ale fala wellera kosztuje krocie i nie do końca działa tak jakbym chciał w tej stacji bo jednak to przeróbka.
                            Możesz go przerobić na T12, groty na ali wychodzą po kilkanaście zł, kolba około 50zł (choć w sumie gotowa stacja wyjdzie niewiele więcej niż ta przeróbka, bo to jest zadziwiająco tanie jak na jakość pracy).
                            SL10 i SL20 różnią się tylko sterowaniem, kolba jest niestety ta sama.

Skomentuj

Ale co jest nie tak z tą kolbą bo w pracy użytkowałem wellera z dużą kolbą i był dla mnie rewelacyjnie wygodny dlatego skupiałem się by mieć podobną wygodę.

Coś czuję że chyba będzie trzeba kupić używanego wellera...

Skomentuj

Oskar na elce piszą że plastik elwik jest i teraz sam nie wiem, może po prostu z biegiem lat zmienili obudowę.
                                Wpisz sobie na necie elwik rt-24. Z tego co widzę i pamiętam to obudowa jest metalowa. Sam oceń :p . Oczywiście kolba raczej nie jest metalowa wiadomo ale obudowa jest chyba .

Skomentuj

Pomyśl o lutownicy z grotami, które mają wbudowaną grzałkę, to zupełnie inna kultura pracy.

Skomentuj

Ale co jest nie tak z tą kolbą bo w pracy użytkowałem wellera z dużą kolbą i był dla mnie rewelacyjnie wygodny dlatego skupiałem się by mieć podobną wygodę.
                                    Lepsze modele jak WSP80 też mają cieńszą kolbę, LR21/TCP to chyba wymiarowo to samo co SL10.
                                    PS Po przyzwyczajeniu się do cieńszej kolby potem ciężko wrócić do takiej większej.

Coś czuję że chyba będzie trzeba kupić używanego wellera...
                                    Też niegłupie rozwiązanie (sam na początku chciałem), ale zobacz po ile stoją grzałki i inne tam takie.

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                    Pomyśl o lutownicy z grotami, które mają wbudowaną grzałkę, to zupełnie inna kultura pracy.
                                    scythe1123 Dlatego coś takiego też staram się zaproponować.

Skomentuj

Ja bym poszedł w TS100 ona ma na prawdę dobre opinie. Ewentualnie skompletować sobie stację która akceptuje groty T12 lub https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3422034.html
                                      Masz wtedy wellera po taniości, ze zintegrowaną grzałką w grocie.

Skomentuj

Tak myślałem i budżet może być większy.

Co myślicie o:

XYTRONIC CYFROWA STACJA LUTOWNICZA LF1700 ESD 100W
                                        http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6543323233

Lub

XYLF1600 Stacja lutownicza cyfrowa Xytronic 80W
                                        http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7271888527

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
                                        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Ja bym nie dopłacał do wersji 100w, więc z tych dwóch to LF 1600, tylko u dystrybutora(ndn) jest taniej - 258,50zł
                                          Ale przy lutowaniu elementów z dużą pojemnością cieplną i tak będą sobie lepiej radziły lutownice ze zintegrowaną grzałką w grocie.
                                          Tak czy inaczej xytronic jest solidną stacją, a ja z wytrwałości grotów jestem zadowolony, tym bardziej że większość można dostać w cenie do 20 zł.
                                          Last edited by scythe1123; 28.04.2018, 16:58.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X