Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lutownice i stacje lutownicze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nik156, dosłownie dwa posty wcześniej jest podany nawet link
    Polecam xytronic'a, bo jest dobry jakościowo. Kabel od kolby jest silikonowy i elastyczny, groty wytrzymałe a kolba się nie topi jak się zostawi lutownice włączoną. Moja kilka razy zostawała włączona na noc (model 136 ESD), a w pracy mamy zakupiony model LF 1600 i też potrafił pracować przez noc i nic mu nie jest.

Skomentuj

Ja mam ZHAOXIN 936D i daje rade. Używam jej od 2013 i póki co świetnie się sprawuje.
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Ja uzywam prawie poltora roku wspomnianego xytronica 389D i jestem zadowolony :)

Skomentuj

Ten xytronic faktycznie fajny (chociaż brak nawet filmku na yt). Tylko ja nie potrzebuje dobrej stacji do lutowania. A głównie takiej która działa jak powinna i jest tania w utrzymaniu. A do xytronic groty tanie jednak nie są.
          Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
            Ten xytronic faktycznie fajny (chociaż brak nawet filmku na yt). Tylko ja nie potrzebuje dobrej stacji do lutowania. A głównie takiej która działa jak powinna i jest tania w utrzymaniu. A do xytronic groty tanie jednak nie są.
            Ja polecam ze swojej strony Solomon 976ESD, mam ja już 7 lat i grzeje bardzo dobrze, nie ma dużego wyboru grotów, ale są tanie - kilkanaście złotych.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
              Nawet żebyś miał raz w roku lutować, a budżet to 200 zł nie kupiłbym Zhaoxin. Jak kupować raz a coś sensownego.
              A co do Zhaoxin,,groty tanie,, ale za to jaka komedia z grzałka, oglądałeś filmik?
              Nie, no bo po co lepiej pisać że groty tanie...i tak zrobisz jak uważasz.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Pewnie to ma związek z tym, że oryginalna protoplasta tych wszystkich stacji miała bodaj czujnik PT a podróbki generalnie termoparę, objaw grzania do czerwoności pod to podchodzi, bo w handlu są grzałki i takie, i takie...
                No ale tak się składa, że sprzedawcy nie raczą napisać jakie rezystancje są na wyprowadzeniach grzałek/kolb, wtedy każdy by sobie mógł sprawdzić i kupić odpowiednią do swojej stacji, już nie mówiąc o tym, że odpisać na mejla też im było ciężko.

Ja teraz idę w stację DIY na groty T12, grzałka zintegrowana z końcówką jak w stacjach za "grube tysie", koszt grotu z grzałką to <20zł z Chin, około 30zł w kraju, kilkanaście sekund i można lutować, normalnej stacji już mi się włączać nie chce nawet. Nie wiem jak będzie z trwałością tych grotów, bo dużo tym nie lutowałem, ale zawsze można zaszaleć i sprowadzić grot Hakko...

Skomentuj

Nie są takie drogie te groty do xytronic, poza tym uchodzą za trwałe, a jak chcesz to i chińskie wsadzić do kolby.
                  Solomon ma sztywniejszy kabel od xytronic

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                    Ale ogólnie xytronic robi dobry sprzęt, mogę firmę polecić.
                    Oni nic nie produkuja, to tylko marka handlowa.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                    Solomon ma sztywniejszy kabel od xytronic
                    To fakt.

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                    grzałka zintegrowana z końcówką jak w stacjach za "grube tysie"
                    Bez przesady. Do 1000 PLN da się zmieścić i problem grotów znika. Nie pamiętam ile lat temu wymieniałem grotu (a w zasadzie grotów bo używam kilka różnych) w swoim PACE...
                    https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

No tylko porównaj ile kosztuje JBC, PACE, Hakko czy materiały eksploatacyjne do nich w porównaniu z chińskimi stacjami na T12.

Poza tym dużo zależy kto i jak używa, u mnie nawet tani grot do kolb ZD929/ZD931 potrafi wytrzymać kilka lat, jak raz pożyczyłem pewnej osobie, to po kilku dniach był "wypłukany"...

Skomentuj

Miał ktoś może okazję użytkować lutownicę gazową ? Potrzebuje czegoś przenośnego i taka lutownica wydaje się być fajną opcją.

Skomentuj

Mialem taniego chinczyka.. Jak nie bylo pradu fajna opcja jakis kabelek dokleic.. Niestety te tanie maja podstawowa wade... Kontrola temperatury jest prawie niemozliwa... Zmiana kata ustawienia i juz inny plomien.. Ale do sporadycznych 'akcji' wystarcza..

Skomentuj

Zamieszczone przez Zuku Zobacz posta
                            Miał ktoś może okazję użytkować lutownicę gazową ? Potrzebuje czegoś przenośnego i taka lutownica wydaje się być fajną opcją.
                            Toć pewnie. Ile to razy trzeba się tak ratować jak nie sztrumu.

http://www.renex.com.pl/pokaz_produkt.php?id=116

Jakoś się sprawuje. Można nawet polecić amatorom i pół profesjonalistom jak niektórzy na forum.
                            https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Dzięki wszystkim za sugestie, w końcu kupiłem to:

Skomentuj

Czyli co? Jakiś noname?
                                Przewód od kolby grubszy od węża ogrodowego prawie.

Skomentuj

Obudowa i kabel identyczny jak w Solomonie SL10, nawet podmieniałem (obudowę), różnica taka, że kabel silikonowy i w ZD ceramiczna grzałka na inne groty, różnica też jest w termoparze, po małej adaptacji używam tej kolby właśnie ze stacją SL10.

Skomentuj

Jakiś noname, ale wygląda jak solomon na którym pracowałem 6 lat. Stąd decyzja. Jest zrobiona dosyć porządnie, kabel od kolby dosyć guby, ale dla mnie to zaleta, jest elastyczny i nie przeszkadza przy pracy. Szybko się nagrzewa, ładnie trzyma temperaturę.

Skomentuj

Hejo,
                                      Posiadam SL20ESD SOLOMON. Ogólnie wszystko z nim okej, tylko ma strasznie gruby i sztywny kabel do kolby. Czym można by go zastąpić? Czym się sugerować przy wyborze przewodu?

Skomentuj

Ja brałem jakiś sterowniczy do cnc, termoparę spinałem na jednej parze przewodów, a grzałkę na reszcie.
                                        Działało i było dużo fajniejsze od oryginalnego, który nie tyle że był sztywny, co sztywniał jeszcze bardziej z czasem.

Jedna rzecz mnie zawsze w solomonach rozwalała, luzowanie się nakrętki mocowania grotu po jakimś czasie. Zawsze sobie o tym przypominałem jak mi zaczął się grot chybotać w czasie pracy.

Ale wszystko tak może, w goocie po roku wywaliło mi błąd grzałki, nie wymieniałem jej i coś w końcu połączenie osłabło i w czasie lutowania rypła błędem, wypiąłem i zapiąłem grot, działa do dziś.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                                          Jedna rzecz mnie zawsze w solomonach rozwalała, luzowanie się nakrętki mocowania grotu po jakimś czasie. Zawsze sobie o tym przypominałem jak mi zaczął się grot chybotać w czasie pracy.
                                          A mnie fqrwiała ta żółta gumowa nakładka na kolbę która się odklejała notorycznie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X