Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lutownice i stacje lutownicze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sztywny.
    Z wad dla mnie to, że gniazdo kabla jest z lewej a nie z prawej strony.
    Z czasem pewnie kabel wymienię na silikonowy.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Panowie potrzebuje jakieś pensety itp narzędzia do elementów SMD. Mam kilka penset ale są one nieprecyzyjne :(

Skomentuj

https://www.amazon.co.uk/Piergiacomi.../dp/B00YNFY7P2

Skomentuj

O kur.... Trochę dużo, rozumiem że są warte kasy ale chyba kompletu mi nie trzeba :) Z drugiej strony, tanie mięso psy jedzą na śniadanie.

Skomentuj

zapraszamy do reklamy

Używamy ich w pracy. Naprawdę wytrzymałe sztuki Niemagnetyczne Wytrzymałe na wysoką temperaturę co ważne przy hotair Dostarcza je nam renex
            Do smd najlepsze to moim zdaniem 00D SA oraz 111 SA
            Jak nie Piergiacomi to może być od biedy Xytronic ale to półka niżej

i po reklamie
            Last edited by qudlaty; 14.12.2018, 23:44.

Skomentuj

Xytronic jest w PL dostępny w biall więc można zaatakować :) Cena też nie niska.

Skomentuj

Jak nie musi być z najwyższej półki to można zaryzykować 4,5$ z wysyłką do Polski z Chin: https://pl.aliexpress.com/item/Profe...cbfde1cb2f2-44

Skomentuj

Wolę nie ryzykować a dwie dobre pęsety to 50zł, ale myślę że to wydatek na lata. Jeszcze tylko salmonellę do grota i jakieś płytki do ćwiczeń bo niestety bardzo dawno nie lutowałem i straciłem wprawę w SMD :(

Skomentuj

U mnie w elektroniku sprzedają pęsety Xytronic i jestem z nich zadowolony cena ok 12-15zł

Skomentuj

Kupiłem już Vetus'a 3 sztuki 10, 11, 15. Będę testować niedługo. Xytronic za 15zł to dobra cena.
                      Szczypce xytronic są bardzo dobrej jakości.

Skomentuj

Teraz czas na trochę inne elementy do lutowania, bardziej w stronę topników spoiwa itd. Osobiście używam topniki w żelu, ale obecnie na rynku jest tyle tego że sam nie wiem co kupić :) Macie może jakieś sprawdzone? Mogą być z chin, na czasie mi nie zależy :)

Skomentuj

Ja używam topnika Amtech ANC559.
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                            Ja używam topnika Amtech ANC559.
                            A kupujesz go z Chin czy u nas na miejscu? Bo na aliexpres widnieje takie cudo, tylko nie wiem jak z oryginalnością.

Skomentuj

Kupowałem w TME.
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ja mam ten z aliexpress - lutowanie idzie super ale jakoś tak wolę pracować z wyciągiem bo boję się trochę o skład oparów

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                                  Ja mam ten z aliexpress - lutowanie idzie super ale jakoś tak wolę pracować z wyciągiem bo boję się trochę o skład oparów
                                  Mówisz o Amtech z ali? Ogólnie opłaca się kupić 10 strzykawek, lub kupić w baniaczku 100g, tylko nie wiem czy ten topnik da radę zwykła strzykawka zassać, bo jednak dozowanie za pomocą strzykawki z igłą jest lepsze.

Skomentuj

Ja mam baniaczek 100g Amtech z ali i jest ok. Zasysanie strzykawką jest dość trudne, ale do zrobienia.

Skomentuj

Kupiłem kilka różnych topników, ogólnie co większy numer tym bardziej śmierdzi rolę spełniają te z Aliexpres.

Skomentuj

Jakieś konkretne propozycje?

Co do zapachu, jakiś całkiem dziwnych wynalazków bym się bał, w końcu zdrowie jest tylko jedno, ja stosuję topnik w puszce 100g z firmy AG Termopasty (jest jeszcze jakiś w żelu, ale tego nie miałem) do wylutów, do konkretniejszej zabawy Kester TSF6502, chociaż coś tańszego też bym wypróbował, ten Kester jest trochę aktywniejszy od AG, ale z kolei trudniej go zmyć, gdy jest za bardzo wygrzany.

Swoją drogą słyszałem od kilku ludzi, że niby wygodniejszy topnik w płynie, ale ja nie byłem w stanie przełknąć lutowania czymś takim, wolę porządne dawkowanie żelu czy innej pasty.

Skomentuj

Do smd https://allegro.pl/oferta/pasta-do-l...zka-7450026124 w razie potrzeby nakładane pędzlem.

Do bga to juz bardziej wyrafinowane topniki :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X