Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lutownice i stacje lutownicze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Damian89 Zobacz posta
    minifale
    co to?

Skomentuj

https://sklep.avt.pl/grot-b07-mini-fala-do-lf369.html

Ja właśnie sobie nabyłem do mojego xytronica.. Jeszcze nie wiem jak się tym lutuje.. ale jakiś układ sobie wymyślę, żeby byłoco lutować..

Skomentuj

Minifala to chyba do układów scalonych SMD ?

Skomentuj

Dokładnie grot ułatwia lutowanie smd

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Ja mam w domu 937d od ok. 4lat i nie narzekam- jak za takie pieniądze. Tylko groty wymieniam, grzalka puki co działa.

Skomentuj

Do kompletu do minifali najlepiej od razu nabyć topnik w żelu, wtedy można idealnie scalaczek pospawać :cool:

Skomentuj

https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                  Minifala to chyba do układów scalonych SMD ?
                  ja do przewlekanych używałem, bardzo fajnie szczególnie jak się za dużo cyny przypadkiem nałoży - bardzo fajnie i bezproblemowo zbiera nadmiar i zostawia bardzo ładny lut

Skomentuj

Miał ktoś może taki wynalazek, jak chiński hot z wentylatorkiem, warto dopłacać do kompresora? W zasadzie to istotne co ciszej pracuje, bo hota i tak używam raz na kilka miesięcy (mam hota DIY, ale szału nie robi).
                    http://allegro.pl/stacja-lutownicza-...569435614.html (Stacja lutownicza Yihua 902A 2w1 Hotair+Kolbowa)

Skomentuj

Moim zdaniem warto dopłacić do kompresora Używam w pracy jak i w domu AOYUE 852 https://diolut.pl/stacja-lutownicza-...52-p-1842.html Spisuje sie wyśmienicie Warto dokupić grzałkę ceramiczną Jest niezniszczalna potrafi działać po 8 godzin dziennie przez pół roku

Czysta reklama :thumbsup:

Skomentuj

Heh, ja chyba miałem pecha, bo w robionej stacji ceramiczna sfajczyła mi się od razu po kupieniu (może nie zniosła uderzeń podczas transportu), jak potem kupiłem inną kolbę z grzałką w formie drutu grzejnego (grzałka wygląda jak w suszarce), to przy moim sporadycznym użytkowaniu ciągnie już kilka lat.

A taką podobną stacyjkę też miałem okazję używać, tylko że z napisem PT i grotówką, kompresor do najcichszych nie należał, ale generalnie działała znośnie.
                        Zaczęło się od tego, że szukałem samej kolby grotowej, ale jak zobaczyłem po ile chodzą te wynalazki, to i zakup całego urządzenia przeszedł mi przez myśl (a hotair jak pisałem pod kątem sporadycznego użytku).
                        Zastanawia mnie czy to z wentylatorkiem starczy do ruszenia BGA (oczywiście z dołu podgrzewanie), bo swego czasu też miałem zamiar się w to pobawić (ale to nie jest priorytetem, raczej w ramach ciekawostki).
                        Last edited by ampli; 10.03.2017, 17:46.

Skomentuj

Te z wentylatorkiem sa dla mnie mało przekonujace A co do bga to zależy jakie wielkie. Ramy, ok wyjmiesz i położysz, ale już coś wielkości chipsetu to już inna bajka

Skomentuj

tam jest problem wylutować jedną kość z pamięci ram... pracowałem na czymś takim i trzeba się namęczyć, żeby takie coś podnieść. ale stacja sama w sobie spoko

Skomentuj

A problem jest bardziej z siłą nadmuchu czy mocą? Kolba ciężka/wygodna?

Skomentuj

nie miałem bezpośredniego porównania do niczego. kolba w użytku podobna do elwika rt-24, takie subiektywne odczucie - ale z siłą nadmuchu czy temperaturą hota nie widziałem problemu. jedynie dosyć wąski jest wylot, więc do stawiania większych powierzchniowo układów się nie nada. ale i tak pozytywne mam wrażenia z tym sprzętem, choć to była akurat wersja z wyświetlaczami a nie pokrętłami do zmiany temperatury

Skomentuj

Zrobiłem na razie test na NB ze spalonej płyty moim starym hotem, ale tu większej dyszy niż 6mm nie da się założyć ze względu na zbyt słaby nadmuch, podgrzewacz zrobiony ze stopy żelazka + termostat na optotriaku.

Nic się nie powyginało, pady jeszcze się trzymają, tylko wyczyściłem na razie tak sobie, bo do tego trzeba mieć solidną grotówkę.

Myślę, że przy podgrzewaczu i ewentualnie jeszcze dyszy dedykowanej do BGA, nawet ten z wentylatorem by sobie poradził.

Skomentuj

Jeszcze jedna kwestia, te kolby się rzeczywiście czymś różnią?
                                    http://allegro.pl/zapasowa-kolba-do-...016423967.html (ZAPASOWA KOLBA DO STACJI 936AH 936DH 75W _ZHAOXIN)
                                    http://allegro.pl/kolba-do-stacji-zh...696937192.html (Kolba do stacji Zhaoxin 936 936A 936D 898D 852A)
                                    Bo 75W brzmi zachęcająco.

Skomentuj

Tyle że uważał bym na kolby silniejsze niż oryginał, chińczycy to nie sowieci, nie mają w zwyczaju zostawiać nadmiarowej miedzi na trafie, więc jak oryginał ma 50W jak widziałem w opisie 75W to 50% więcej.

Może być niebezpiecznie dla stacji, do tego spadek napięcia spowodowany przeciążeniem trafa może skutkować dodatkowymi problemami.
                                      Ja kupiłem raz zamiennik do solmona, moc ta sama tylko mniejsza kolba (bardziej taka pro się wydawała), tak się nagrzewała że trzymałem ją w połowie uchwytu po godzinie pracy ^^

Skomentuj

To wiem, rozważam kupno tej kolby do mojej samoróbki (mogę dać dowolne trafo) lub całej stacji wzmocnionej, tylko ta uwaga z grzaniem trochę mnie zaciekawiła, kilka lat temu lutowałem tą słabszą wersją PT/Ayoue 50-60W, ale nie pamiętam czy też parzyła, mam na co dzień kolby SL10 (nawet z ori stacją) i ZD929, jestem zadowolony, ale przy wielowarstwowych PCB brakuje jednak mocy (jakieś płytki DIY idą ok, ale ROHSy już niekoniecznie).

Miałem też myśli o kolbie Wellera, ale to droga zabawa, w cenie grotu mam chińską kolbę w całości, w cenie grzałki całą stację i jeszcze zostanie...

Skomentuj

Lutownica to niby prosta sprawa i każdą coś polutujesz. Jedna lepsza druga gorsza, każdy bierze to co lubi.

Ja mam goot rx-802as, trochę przestrzeliłem w jakości, ale tanio była na allegro, dwa lata i prawie nie widać zużycia na grotach, a odkąd ją mam poczciwe lutole wylądowały w szufladzie. Zanim wyjmę lutolę to goot ma 380 stopni, kolba z najcięższym grotem waży 30g, gorący grot można w kilka sekund wymienić na inny.
                                          Tylko przetwornice w środku po nagrzaniu robią za świerszcze.

W solmonie zjechałem pierwszą kolbą 2 grzałki i 6 grotów (5lat), a drugą kolbą 3 groty (ale bardzo szybko poleciały).
                                          Pierwsza miała takie groty:

Druga takie cienkie wsuwane w rurkę (grzałkę), dodatkowo miały w środku otwór w który wsuwała się chyba termopara.
                                          I to ta druga była dramatem, to się*luzowała nakrętka od wymiany grotów, albo ten wkręcany plastik na którym był gwint trzymający nakrętkę trzymającą grot.
                                          Nagrzewała się obudowa, w tej wcześniejszej sylikonowy grip na palce się z czasem rozlazł i przesuwał się, a sama kolba miał dość sztywny kabel.

A goot ma 3 minusy, przetwornica, koszt grotów, cena stacji.
                                          Jak lutowałem DAC .3lite to najcieńsza szpilka zamarzała na polach masy, drugi dac lutowałem już płaskim grotem i nic nie zamarzało, UPSy tym lutowałem i dawała rady.

Jak już tracić czas i robić stację to dla profesjonalnej kolby, bo co za sens robić dzisiaj stację dla kolby za 60zł, jak za drugie tyle jest cała stacja.

Skomentuj

Czaruję...