Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

szlifierki mimosrodowe, oscylacyjne i inne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
    Nie wolno przeszlifować powierzchni bez.. założonego papieru i tarcza starczy na długo.
    no to teraz dales!
    Nie na temat...
    przypomnialo mi sie jak uczen puscil sztuke pod nieobecnosc operatora... "cos powierzchnia nie wyszla", a chwile wczesniej kolega zdjal plytke z noza i poszedl po nowa!
    dobrze ze to bylo aluminium

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
    a sposób na oczyszczenie jest jeden stara reklamówka PCV z marketu zwinięta w kłębek i dociśnięta do papieru
    ?????

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      no to teraz dales!
      Dałem dałem :) głupie ale prawdziwe, zdarza się nawet tym co pracują tą szlifierka całe dnie i zmieniają kilkanaście papierów na godzinę. Czasem ktoś podchodzi, złapie i zaczyna szlifować a tu maszyna słabo bierze bo nie ma papieru.. A później jest "o ku..." dwa razy i rzep na tarczy nie trzyma

Skomentuj

Panowie taka szlifierka pneumatyczna bedzie pod jakims wzgledem lepsza? Bo mam wiele kluczy pneumatycznych od kilku lat i z tym sie nic nie dzieje, pracuje jak nowe. Pytam bo tego narzedzia bede dosc czesto uzywal i chodzi mi raczej o niezawodnosc i o czas pracy bo jak wiadomo elektryczny silnik sie grzeje. Bardziej do blacharstwa tego potrzebuje choć i drewno czasem sie charatnie

Skomentuj

Jeśli masz dobry kompresor to możesz roważyć szlifierkę pneumatyczną.

Przewaga nad elektryczną to:
          - waga i wielkość, wygoda pracy.
          - żywotność.
          - bezobsługowość.

A te gorsze właściwości to:
          - droższa w użyciu.

No i do blacharstwa to racżej profesjonalny rozmiar tarczy 150mm

Skomentuj

O kompresor sie nie boje zreszta mam 2 jeden typowo pod narzedzia. W weekend trzeba sie rozejrzec po marketach ktora jest najwygodniejsza

Skomentuj

Coś takiego tańsza i droższa dla przykładu. Pamiętaj tylko że papieru 150mm nie dostańiesz w marketach tylko u dostawców i sklepach z materiałami do blacharstwa i lakiernictwa.
              Szlifierka mimośrodowa pneumatyczna FORE 150mm
              http://allegro.pl/szlifierka-mimosro...tml?source=mlt
              Szlifierka wibracyjno-rotacyjna (pneumatyczna) SKORPIO RH112
              http://www.nts.com.pl/szlifierka-wib...yczna-642.html
              Last edited by LuSzTi; 07.06.2013, 07:58.

Skomentuj

A co powiesz o Yato bo z tego mam 2 klucze i powiem Ci ze jakosc dla mnie super.

Nie na temat...
                Tak z ciekawosci moze wiesz jaka szlifierke pneumatyczna palcowa wybrac, jedyne wymagania to takie zeby dalo sie do niej tez wiertla zakrecic, a i glowica byla solidna.

Skomentuj

Osccylacyjne szlifierki pneumatyczne są naprawdę mało awaryjne i bezobsługowe. Jeśli mówisz o tej to jak najbardziej się nadaje Yato Szlifierka pneumatyczna mimośrodowa YT-0974 http://www.narzedziak.pl/yato-szlifi...a-yt-0974.html . Mógłby być skok 3mm zamiast 5mm lepszy do precyzyjnych i wykończeniowych ale nie ma tragedi.
                  Last edited by LuSzTi; 07.06.2013, 07:59.

Skomentuj

Ile razy jeszcze prosić bywalców o utrzymanie porządku?
                    UWAGI MODERATORA
                    2. W danym wątku umieszczamy tylko konkretne informacje podparte technicznymi dowodami lub doświadczeniem - bez offtopicu.
                    Przy omawianym urządzeniu, powinna znaleźć się jego marka i model- Na wypadek, jakby linki z czasem były nieaktywne.

Skomentuj

Nie na temat...
                      Możesz napisać konkretnie co złego jest w tym co napisałem?
                      Last edited by LuSzTi; 07.06.2013, 08:11.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Wskazówka
                        Przy omawianym urządzeniu, powinna znaleźć się jego marka i model- Na wypadek, jakby linki z czasem były nieaktywne.

Ty podałeś jedynie linka. Za jakiś czas link może wygasnąć i w sumie nie wiadomo będzie co polecałeś. Tak trudno wkleić także markę i model przed podanie linka?
                        Tym razem poprawiłem, następnym razem będą ostrzeżenia.
                        Last edited by LuSzTi; 07.06.2013, 08:11.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Polecam Bosch GEX150AC. Szlifuję nim fornir i podkład pod lakier 5 dni w tygodniu (oczywiście nie non-stop). Kupiłem go w 2006 roku i dopiero dwa miesiące temu oddałem do serwisu na wymianę łożysk i szczotek. Uwierzcie koledzy, że warto kupić za większe pieniądze sprzęt profesjonalny nawet do amatorskich zadań bo nie zawodzi, jest wygodny i mocny. W sumie to szybko się zwraca :). Odradzam marketówki, no chyba, że ma być używana kilka razy w roku, to ma uzasadnienie. Ja z tego wyrosłem, wolę kupić coś dobrego nawet na raty niż marketowy szczyt techniki "za okazyjną cenę" i przeklinać potem swoją decyzję. Pozdrawiam Wszystkich :)

Skomentuj

A ja wyrażę taką swoją uwagę.

Kupując szlifierkę należy także zwrócić uwagę na dostęp do papierów. Ja swoją kupiłem pod lakier i fornir. Niestety po czasie okazało się, że wszyscy profesjonalni dostawcy papieru wykonują swoje najlepsze (2500-4000) krążki do lakieru pod średnicę 150mm czyli typowo pod sprzęt pneumatyczny z branży samochodowej. I jeśli ktoś chce dużo pracować w lakierze to musi mieć to na uwadze podczas zakupu lub pogodzić się z docinaniem krążków. Tak samo ze sprzętu 125mm nie będą pasowały otwory wentylacyjne.

Osobiście pracuję Bosch GEX-125-1AE i jestem bardzo z niego zadowolony. Mała średnica oscylacji powoduje że wykończenie powierzchni jest na najwyższym poziomie. Wykonując lakier na połysk już na ostatnich warstwach pracuje papierem 1200 uzyskując prędkość pracy jak 400-600 ręką. Jednocześnie lakier jest całkowicie matowy i gładki, a nie zarysowany nawet pojedynczymi ziarnami. Potem stopniowo do papieru 3000 i polerka pastą zajmuje kilka minut. Regulacja prędkości, małe wibracje i skuteczny system odprowadzania pyłu podczas pracy w drewnie (nieskuteczne kiedy szlifujemy lakier) to jak dla najważniejsze zalety.

Skomentuj

Zamieszczone przez 20Hz Zobacz posta
                              krążki do lakieru pod średnicę 150mm czyli typowo pod sprzęt pneumatyczny z branży samochodowej.
                              Z branży samochodowej i nie tylko, stolarskiej też. Co do sprzętu pneumatycznego nie zgodze sie może też być elczny, pneumatyczny jest po prostu bardziej popularny.

Zamieszczone przez 20Hz Zobacz posta
                              Mała średnica oscylacji powoduje że wykończenie powierzchni jest na najwyższym poziomie.
                              Do prac wykończeniowych tak. Co do średnic czy skoków oscylacji, zaleca się 3-5mm, a najlepiej 3mm.

Skomentuj

przeczytalem temat i nie wiem co kupic... Warto dolozyc 12-1/3 wartosci sprzetu do regulacji obrotow czy olac to i wziasc takiego macteka jak ma Pawel??

Skomentuj

Do szlifowania forniru warto mieć regulację obrotów :)
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

narzekalem na brak regulacji
                                    przy fornirze nie jest potrzebny, przy lakierze trzeba szybko sie przemieszczac, ale przy zgrubnej (jak szlifowalem laminat) to by sie przydal jednak

tylko nie marnuj kasy na papier z castoramy

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                                      przeczytalem temat i nie wiem co kupic... Warto dolozyc 12-1/3 wartosci sprzetu do regulacji obrotow czy olac to i wziasc takiego macteka jak ma Pawel??
                                      Regulacja nie jest aż tak ważna i właściwie nie przydatna. Na jakość szlifowania ma wpływ:

- wielkość skoku, czym mniejszy tym bardziej dokładny i delikatny zalecany do końcowego szlifowania, polecam 3 max 5 mm.
                                      - soft start, bardzo przydatny dla mniej doświadczonych (i nie tylko) i ma duży wpływ na komfort pracy.
                                      - jakość skoku i prędkość o obrotowa. Uruchom szlifierkę i dotknij tarczę powinna bez żadnego oporu zatrzymać ruch obrotowy. Z takie szlifierki będzie Pan zadowolony :-)

Skomentuj

ja kupilem metabo i zadowolony jestem :) najbardziej cieszy mnie fakt 3letniej gwarancji :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                          Regulacja nie jest aż tak ważna i właściwie nie przydatna. Na jakość szlifowania ma wpływ:

- wielkość skoku, czym mniejszy tym bardziej dokładny i delikatny zalecany do końcowego szlifowania, polecam 3 max 5 mm.
                                          - soft start, bardzo przydatny dla mniej doświadczonych (i nie tylko) i ma duży wpływ na komfort pracy.
                                          - jakość skoku i prędkość o obrotowa. Uruchom szlifierkę i dotknij tarczę powinna bez żadnego oporu zatrzymać ruch obrotowy. Z takie szlifierki będzie Pan zadowolony :-)
                                          skok mimosrodowy czy oscylacyjny ma byc 3-5mm??

Skomentuj

Czaruję...
                                          X