Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

szlifierki mimosrodowe, oscylacyjne i inne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Słuchaj stolarza: weź z regulacją i 5 mm., papiery firmowe/indasa, festo, 3.m itd/ i dobry odkurzacz do tego sobie przygotuj/kup.

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
      skok mimosrodowy czy oscylacyjny
      oscylacyjny lub oscylacyjno wibracyjny. Chodź są bardzo podobne.

Zamieszczone przez awaria Zobacz posta
      papiery firmowe/indasa, festo, 3.m itd
      duża rozbieżność, przede wszystkim jeśli chodzi o cenę. Indasa wydaje się być rozsądną relacją cena/jakość.

weź z regulacją i 5 mm.,
      ma byc 3-5mm??
      Moim zdaniem lepiej 3mm.

Skomentuj

a co myslicie o BOSH pex 300ae? http://allegro.pl/szlifierka-mimosro...571391426.html
        lub SKIL 7460 AA http://allegro.pl/skil-7460-aa-szlif...545154094.html

Skomentuj

Szukam przyzwoitej szlifierki taśmowej. Budżet raczej trudny do określenia. Z jednej strony - nie będę tego za często używał, z drugiej - dobrze jakby sprzęt sobą coś reprezentował i nie rozleciał się po zrobieniu kilku frontów, czy przeszlifowaniu stu sztachet. Mile widziana możliwość prostopadłego przytwierdzenia do blatu.

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
            ja kupilem metabo i zadowolony jestem
            Też od niedawna posiadam Metabo SXE 450 TurboTec z regulacją oscylacji (2,8 i 6,2mm) ale nie testowałem jeszcze na lakierze. Do mdf, forniru maszynka super.
            http://www.metabo.pl/Katalog-elektro...0b63ef5.0.html
            Przy okazji oddali mi naprawionego Einhella mimo, że nie przedłużyłem gwarancji na dwa lata to uznali reklamację po 1,5 roku. W każdym razie nie polecam tego G.
            Widzę, ze stary post ale może jeszcze nie kupiłeś. Z tanich szlifierek to chyba warto minimum AEG EX 150E. Na tańsze szkoda kasy.
            http://www.ceneo.pl/906675
            Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

tego skilla bym odpuścił, ma parę fajny bajerów ale nie wygląda zbyt poręcznie, nie znalazłem możliwości podłączenia odsysacza a to byłby duży minus.

Skomentuj

Sprawiłem sobie prezent pod choinkę i kupiłem używanego niebieskiego Boscha Gex 150 AC.
                http://www.bosch-professional.com/pl...ac-5850-ocs-p/

Jak ktoś się zastanawia czy warto inwestować w mimośrodówkę to zapewniam, że warto. Trzeba tylko uważać by nie zjechać kantów bo to na prawdę ma dużą siłę zbierania materiału (a na obrzeżu talerza zbiera ze zdwojoną siłą).

Co do samego Gex-a to działa bez zarzutów, w środku bardzo solidnie wykonany, pojemnik na kurz działa zaskakująco dobrze i zbiera prawie cały kurz, jest też możliwość podłączenia odkurzacza, lecz trzeba użyć przejściówki specjalnej, ma hamulec dysku, utrzymanie obrotów i inne regulacje prędkości. Ogólnie bardzo solidna maszyna.

Skomentuj

Bardzo dobry ruch z zakupem maszyny z tarczą 150mm.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                    Bardzo dobry ruch z zakupem maszyny z tarczą 150mm.
                    No niestety większość papierów dobrej jakości jak również te o drobnej gradiacii (1500-3000) są w rozmiarze 150mm. Tak samo gąbki do polerowania etc.

Aha co do polerowania, ten bosch radzi sobie z tym bez problemu co w niektórych innych stanowi podobno problem (tarcza nie obraca się przy obciążeniu zwilżoną gąbką).

Skomentuj

bardzo dobry ten gex, super sprawa, posiadam i jestem zadowolony. Co do polerowania to już gorzej, ja przy wysokich połyskach stosuje polerkę, koszt może nie za duży (200- 300zł) a jako urządzenie dużo lepsze niż mimośrodówka.

Skomentuj

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
                        bardzo dobry ten gex, super sprawa, posiadam i jestem zadowolony. Co do polerowania to już gorzej, ja przy wysokich połyskach stosuje polerkę, koszt może nie za duży (200- 300zł) a jako urządzenie dużo lepsze niż mimośrodówka.
                        To oczywiste, że polerką orbitalną uzyska się wyższy połysk w niższym czasie, co nie oznacza że "budżetowo" nie da się wykorzystać do tego mimośrodówki :-)

3M zielony + czarna gąbka + 3M żółty + futerko i można się przeglądać w lakierze (ale żyleta to to nie jest);-)

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                          To oczywiste, że polerką orbitalną uzyska się wyższy połysk w niższym czasie, co nie oznacza że "budżetowo" nie da się wykorzystać do tego mimośrodówki :-)

3M zielony + czarna gąbka + 3M żółty + futerko i można się przeglądać w lakierze (ale żyleta to to nie jest);-)
                          Dokładnie.
                          Z mojej strony polecam do szlifowania lakieru papier 3M a polerka to tak jak kolega gi już nadmienił.

Skomentuj

Tak dla zobrazowania polerki szlifierką mimośrodową załączam dwa zdjęcia. Niestety uchwycenie iPhonem ostrości odbicia jakoś mi nie wychodzi, w rzeczywistości jest ostrzejsze, no ale tak czy siak coś tam widać.

Białe kropki/dziurki w lakierze to kwestia niedokładnego wyszlifowania/lakierowania jako, że to tylko testowy kawałek był. Po położeniu lakieru jak trzeba i szlifowaniu do równego by ich nie było.

Dodatkowo szlifowanie robiłem papierem 1500, nie mam w tej chwili 2000. Połysk byłby lepszy po szlifowaniu końcowym na papierze 2000-3000.

Skomentuj

Dodatkowo szlifowanie robiłem papierem 1500,
                              Trochę za chudo przed samą polerką, powierzchnia powinna być wykończona min. 2500 a najlepiej 3000-4000 3M.

Białe kropki/dziurki w lakierze to kwestia niedokładnego wyszlifowania/lakierowania jako,
                              Przed usuwaniem tego typu dziurek poprzez szlifowanie trzeba pamiętać aby była wystarczająca ilość warstw (grubość) lakieru

Jaki to lakier?

Skomentuj

W pory lakier zwykły szybko nie wejdzie, tu ilość warstw musi być spora, lepiej stosować lakiery HS z większą ilością cząstek stałych, lub wypełniacz do porów przed lakierowaniem.
                                Albo zrobić już zgodnie ze sztuką poliestrami. A potem szlifowanie i polerka.

Skomentuj

Trochę za chudo przed samą polerką, powierzchnia powinna być wykończona min. 2500 a najlepiej 3000-4000 3M.

Przed usuwaniem tego typu dziurek poprzez szlifowanie trzeba pamiętać aby była wystarczająca ilość warstw (grubość) lakieru

Jaki to lakier?
                                  Dlatego pisałem, że lepiej by wyglądało po papierze 2k ;-) z reszta moim zdaniem do zwykłej polerki zielony-żółty wystarczy spokojnie 2k. Używając grubszej pasty na start (G3) spokojnie można kończyć na 1500 imho. Po trizact P3000 od 3M to już nawet zielony 3M będzie chyba za gruby, trzeba by od żółtego startować. 3M P4000 chyba nie istnieje ?

Dlatego też nie szlifowalem do gładkiego, to odpad wiec położone chyba tylko 2 warstwy poliuretanu ;-)
                                  Last edited by gi; 07.01.2014, 16:43.

Skomentuj

Używając grubszej pasty na start (G3) spokojnie można kończyć na 1500 imho.
                                    Nie można, a raczej nie jest to zalecane i bardzo pracochłonne. Rozumiem że Chodzi Ci o Fareclę G3, pisz całymi nazwami ponieważ nie wszyscy będą wiedzieli o co chodzi.

Po trizact P3000 od 3M to już nawet zielony 3M będzie chyba za gruby,
                                    Rozumiem że chodzi Ci o zielony korek? Czyli pasta Fast Cut, jest to obecnie agresywna pasta, zalecana w pierwszym etapie polerowanie także z powodzeniem wystarczy.

Skomentuj

Nie można, a raczej nie jest to zalecane i bardzo pracochłonne. Rozumiem że Chodzi Ci o Fareclę G3, pisz całymi nazwami ponieważ nie wszyscy będą wiedzieli o co chodzi.
                                      Przecież wpisując w google "pasta polerska G3" wyskakuje tylko jeden produkt ;-) No ale tak, chodziło o Fareclę. Co do pracochłonności to nie zgodził bym się, po papierze 1500 polerka tą pastą idzie bardzo łatwo i szybko (ale brudno, jak to w polerowaniu na mokro).

Rozumiem że chodzi Ci o zielony korek? Czyli pasta Fast Cut, jest to obecnie agresywna pasta, zalecana w pierwszym etapie polerowanie także z powodzeniem wystarczy.
                                      Owszem, zielony korek "Fast Cut Plus" i chodziło mi o to, że może się okazać zbyt agresywna właśnie (podobno usuwa "zarysowania" po papierze 1500, to samo czytałem o Fast Cut Plus).

Co do samej polerki to dla większości ludzi wystarczy spokojnie polerka jedynie pastą Fast Cut Plus po uprzednim szlifowaniu papierem 2000, nawet większość warsztatów lakierniczych na tym poprzestaje z tego co wiem.

Wiadomo, według materiałów 3M powinniśmy stosować szlifowanie do gradacji 2000 papierem + dwustopniowy trizact (15zł za każdy krążek) + 3 stopniową polerkę (120zł za każdą pastę) + wosk (też koło 100zł za butle), tylko kto będzie tyle wydawał na materiały do polerowania w warunkach diy ? ;-)
                                      Last edited by gi; 08.01.2014, 13:36.

Skomentuj

Przecież wpisując w google "pasta polerska G3" wyskakuje tylko jeden produkt ;-) No ale tak, chodziło o Fareclę.
                                        Ale jak wbijesz G3 wyskakuje poducent gier planszowych.. ale nie chodzi o to aby się spierać, widzę że dobrze orientujesz się w temacie a niektórzy wcale a chcieliby skorzystać z rady to pełne nazwy będą łatwiejsze dla nich. Sam dostałem parę razy opier papier za wrzucanie linków nie takich jak trzeba.

Co do samej polerki to dla większości ludzi wystarczy spokojnie polerka jedynie pastą Fast Cut Plus po uprzednim szlifowaniu papierem 2000, nawet większość warsztatów lakierniczych na tym poprzestaje z tego co wiem.
                                        Dokładnie tak. Warsztaty w więkoszości kończą na P2000 bo wyższe gradacje krążków są drogie i ich na nie nie stać.

Wiadomo, według materiałów 3M powinniśmy stosować szlifowanie do gradacji 2000 papierem + dwustopniowy trizact (15zł za każdy krążek) + 3 stopniową polerkę (120zł za każdą pastę) + wosk (też koło 100zł za butle), tylko kto będzie tyle wydawał na materiały do polerowania w warunkach diy ? ;-)
                                        Masz rację. 3M wciśnię Ci wszystko nawet Trizack 5000 który nie znajduje zastosowania.

Co do polerowanie na "poziomie podstawowym" taka opcja wystarczy:

wystarczy spokojnie polerka jedynie pastą Fast Cut Plus po uprzednim szlifowaniu papierem 2000,
                                        Zastosowałbym może jeszcze 2500 jak jest dostępny, na małych powierzchniach typu kolumny można osiągną dobry rezultat nawet w piano blacku, wady po 3M Fast Cut taki jak hologramy są praktycznie niewidoczne. Dla amatorów najważniejszy jest dobrze utwardzony lakier wtedy dłużej się poleruje ale trudniej o przecięcia i zarysowanie. Niewzględnie czysta woda i często zwilżany papier to podstawa. I tyle.. Powodzenia.

Może wydzielić temat polerowanie itp..?

Skomentuj

Może wydzielić temat polerowanie itp..?
                                          Możesz założyć wątek o polerkach i polerowaniu.

Skomentuj

Czaruję...