Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

szlifierki mimosrodowe, oscylacyjne i inne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Akurat odkurzacz warsztatowy posiadam - z castoramy - wydaje się być ok no i ma automatyczne uruchamianie się wraz z narzędziem. Niemal identyczny a nawet trochę lepszy będzie niedługo w lidlu, lepszy bo ma rurę metalową, ten z casto ma plastik :c

Jaki rodzaj stopy polecacie do pracy. Wydaje mi się, że ten trójkątny będzie chyba najbardziej uniwersalny ze względu, że w jakieś rogu da radę wejść tym.
    Last edited by scythe1123; 24.11.2016, 12:15.

Skomentuj

Witam,

miesiąc temu zakupiłem szlifierkę mimośrodową Bosch z linii profesjonalnej (najtańsza wersja).
      To co robi z płytami MDF (bo tylko na nich testowałem oraz na szlifowaniu lakieru) jest niewiarygodne.
      Dodatkowo po założeniu odpowiedniej nasadki na rzep - np. z wełny owczej można jej używać jako polerki.
      Standardowo ma 3 różne talerze: miękki, średni (standardowo dodany) oraz twardy.

Model: Bosch GEX 125-1 AE

link do produktu:
      http://www.bosch-professional.com/pl...601387500.html

Kupując u autoryzowanego przedstawiciela - ja kupowałem w oleole - standardowo gwarancja na 2 lata + po zarejestrowaniu na stronie producenta gwarancja zostaje przedłużona do 3 lat.
      Z wysyłką zapłaciłem 349 PLN.

MDF jest gładziutki jak pupka niemowlęcia, lakier też bardzo dobrze szlifuje.
      Jeszcze nią nie polerowałem ale ma 6-cio stopniową regulację prędkości więc nie powinno być problemu i dodatkowo miękki start i hamulec.

Z ręką na sercu polecam Wam.

P.S.
      Dodatkowo ma bardzo dobrej jakości załączony mikro-filtr, który zbiera jakieś 80% pyłu.
      Można też go zdjąć i podłączyć odkurzacz ale przy jakości pochłaniacza w filtrze chyba nie ma to sensu.
      Filtr naprawdę łatwo się czyści.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie sugeruj się tak bardzo mocą ani dodatkową rękojeścią z przodu do dociskania.
      Na ostatniej stronie dałem krótką recenzję mojej i powiem jedno.
      Kasa kasą ale lepiej kupić dobrą sprawdzoną markę niż lipę......bo wtedy zawsze kupuje się 2 razy.....

Moja ma "tylko" 250W i 6-cio stopniową regulację - do tej pory nie przekroczyłem 3-ego poziomu mocy.
      Za to warto zwrócić uwagę na ruch mimośrodowy - czym większy tym większa szansa na lepsze szlifowanie, polerowanie itd.
      Last edited by nowyelement; 03.12.2016, 02:37.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
        Co sądzicie o szlifierce z Lidla?
        Niedługo będzie w cenie 150zł z kilkoma stopami. Ogólnie narzędzia marki Parkside zbierają dobre opinie.
        http://gazetka.lidl.pl/b4b8cce9-a72f...html5.html#/40

Jak myślicie czy warto brać?
        Kupiłem tą szlifierkę zz lidla. 150zł to nie majątek a 3 latka gwarancji jest.
        3 wymienne stopy z czego użyłem do tej pory okrągłej.
        Przy szlifowaniu łączeń plyt G-K jest super. Regulacja prędkości również ok.
        Kupiłem tak twardą gładź że ręcznie nie mogłem tego zatrzeć ale z tą szlifierka to lekka robota. W połączeniu z odkurzaczem w ogóle nic nie pyli.
        Co do papiery to może starsze modele z Lidla miały niestandardowe otwory odsysajace.
        Do tej sprzedawanej teraz bez problenu dostaniesz papier, otwory pasują idealnie.

Skomentuj

Jedyną lipą w tych wszystkich elektronarzędziach jest właśnie GWARANCJA.
          U jednych dwa lata u innych 3 lub 4 lata. Jak się wczytacie w szczegóły gwarancji np. właśnie szlifierek mimośrodowych to
          gwarancji tak naprawdę nie podlega prawie nic.....oprócz samego silnika. U mnie w Boschu nie podlegają gwarancji wszystkie elementy
          zużywające się naturalnie, czyli w skutek normalnej pracy. Talerze ścierne na rzep o różnej twardości, szczotki silnika, filtry itd.

Skomentuj

Zamieszczone przez nowyelement Zobacz posta
            Jedyną lipą w tych wszystkich elektronarzędziach jest właśnie GWARANCJA.
            U jednych dwa lata u innych 3 lub 4 lata. Jak się wczytacie w szczegóły gwarancji np. właśnie szlifierek mimośrodowych to
            gwarancji tak naprawdę nie podlega prawie nic.....oprócz samego silnika. U mnie w Boschu nie podlegają gwarancji wszystkie elementy
            zużywające się naturalnie, czyli w skutek normalnej pracy. Talerze ścierne na rzep o różnej twardości, szczotki silnika, filtry itd.
            Trudno oczekiwać aby gwarancji podlegały taki części. Może jeszcze byś chciał żeby papier ścierny był objęty gwarancją?

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
              Trudno oczekiwać aby gwarancji podlegały taki części. Może jeszcze byś chciał żeby papier ścierny był objęty gwarancją?
              haha, na pewno byś się ucieszył jak byś kupił sobie frezarkę Makity za 800 zł i po roku oś na, którą wkręca się frezy nie trzymałaby pionu.
              A w serwisie powiedzieli by Ci - Panie ta część zużywa się naturalnie. Możemy naprawić za 400 zł.....? Tak, chciałbym aby niektóre
              rzeczy zużywające się zgodnie z użytkowaniem były objęte gwarancją....

Skomentuj

Zamieszczone przez nowyelement Zobacz posta
                haha, na pewno byś się ucieszył jak byś kupił sobie frezarkę Makity za 800 zł i po roku oś na, którą wkręca się frezy nie trzymałaby pionu.
                A w serwisie powiedzieli by Ci - Panie ta część zużywa się naturalnie. Możemy naprawić za 400 zł.....? Tak, chciałbym aby niektóre
                rzeczy zużywające się zgodnie z użytkowaniem były objęte gwarancją....
                Z wałem to ok ale pisząc o szczotkach i filtrach to przesadziłeś.

Skomentuj

Hermes, i jak sprawuje się ta szlifierka Graphite 59G347 po roku?
                  Jakieś minusy?

Skomentuj

Nie zauważyłem - mam wrażenie, że są delikatne luzy na tarczy. Ale za taką cenę to sprawuje sie spoko
                    marcinsywala.pl
                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Potwierdzam i ja, jak za te pieniądze to nie jest zły sprzęt i masz dwie tarcze. najtaniej wychodzi ta szlifierka w euro rtv.

Skomentuj

Podziele się też swoimi obserwacjami jako że zakupiłem szlifierkę oscylacyjną metabo 3185. Kosztuje tyle co Makita BO3710 lecz w tej samej cenie otrzymujemy regulacje obrotów. Sama maszyna jest ok, nie korzystałem z papieru na rzep i nie mam w sumie zamiaru. Dodatkowo przyszedł dziś dziurkacz makity i pasuje pod otwory metabo, czyli za dodatkowe 16zł mamy możliwość robienia otworów w papierze z metra ciętego :)
                        Szlifowalem suba tylko nią, szpachlówka + mdf, wg mnie radzi sobie bardzo dobrze, jest wygodna mimo wagi, odsysanie pyłu jest dobre, a z odkurzaczem rewelacyjne powinno być, niedługo zrobie test bo dopiero co kupiłem rurkę redukcyjną. Chciałem kupić coś marketowego lecz po przeczytaniu dziwnych opinii dałem spokój.

Skomentuj

Kupiłem tego Grafita 59Q347 w Euro AGD za 219zł.

Niedługo zdam relację jak ona pracuje.

Skomentuj

Tylko masz porównanie do czegoś innego czy lepszego. Bo często widzę opinie że ludziom odpowiada ten sprzęt dopiero po przesiadce na coś lepszego wychodzi że jak mogli się na tamtym męczyć

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

tam gdzie pracuję dużo szlifowania jest po spawaniu. żadna elektryczna oscylscyjna nie wygra z pneumatyczną. szkoda tylko że zapotrzebowanie na powietrze (m3) jest ogromne. potrzeba sprężarki śrubowej lub dużej tłokowej.
                              elekyryczne bosche, makity, metabo, dewalty itd kończyły w serwisie średnio co 3-4mc-e... Tu jeśli się dba o smarowanie i nie ptzekraczanie max ciśnienia roboczego to potrafią 2lata wytrzymać bez remontu.

Skomentuj

Do naszych zastosowań wystarczy dobry sprzęt elektryczny i odkurzacz:)
                                Za niedługo będę miał porównanie szlifierek mimośrodowych Parkside PMFS 200 B2 vs deWalt DWE6423.
                                Parkside nie wytrzymał tygodnia pracy. Lidl zwrócił pieniądze i dołożyłem do deWalta.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                  Kupiłem tego Grafita 59Q347 w Euro AGD za 219zł.
                                  Ja ostatnio trafiłem identyczną ale makite z olx za 60zł w stanie db++
                                  Czasami trafia się okazja.

Co niektórzy w takim stopniu rzeźbią w stolarce i to naprawdę na wysokim poziomie że się dziwię iż nie zainwestują w "porządne" narzędzia, przecież przy odpowiednim traktowaniu przeżyją kilkukrotnie jak nie kilkunastokrotnie te wynalazki z lidla.
                                  Last edited by dzwiedziu; 03.03.2017, 16:36.

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                    Tylko masz porównanie do czegoś innego czy lepszego. Bo często widzę opinie że ludziom odpowiada ten sprzęt dopiero po przesiadce na coś lepszego wychodzi że jak mogli się na tamtym męczyć
                                    No właśnie miałem pożyczonego Boscha, takiego za 800zł... w porównaniu z tym Grafitem może wyjść że nie będę zadowolony :)

Ale zobaczymy, bo ja tylko do szlifowania forniru takiej szlifierki używam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Szczery81 Zobacz posta
                                      tam gdzie pracuję dużo szlifowania jest po spawaniu. żadna elektryczna oscylscyjna nie wygra z pneumatyczną. szkoda tylko że zapotrzebowanie na powietrze (m3) jest ogromne. potrzeba sprężarki śrubowej lub dużej tłokowej.
                                      elekyryczne bosche, makity, metabo, dewalty itd kończyły w serwisie średnio co 3-4mc-e... Tu jeśli się dba o smarowanie i nie ptzekraczanie max ciśnienia roboczego to potrafią 2lata wytrzymać bez remontu.
                                      Nie wygra w tym konkretnym zastosowaniu, dużo pyłu metalowego i elektronika nie idą w parze ...

W stolarce/lakiernictwie/etc dużo lepiej i taniej zainwestować w Mirkę Ceros/Deros czy Festoola ETS EC.

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                                      Co niektórzy w takim stopniu rzeźbią w stolarce i to naprawdę na wysokim poziomie że się dziwię iż nie zainwestują w "porządne" narzędzia, przecież przy odpowiednim traktowaniu przeżyją kilkukrotnie jak nie kilkunastokrotnie te wynalazki z lidla.
                                      Wiesz mam trochę sprzętu Festoola i inne z podobnej półki i uważam że do zastosowań amatorskich ... nie jest to potrzebne, każda marketówka da radę, a będzie kosztowała 10x mniej. Owszem wygoda lepsza, naprawdę super się tym pracuje, wytrzymałość też napewno dużo większa ... tylko koszt 10x wyższy tak więc po ilu latach "się zwróci" w porównaniu z kupowaniem marketówek ? 30 latach ? 60 może ? ;-)
                                      Last edited by gi; 03.03.2017, 18:48.

Skomentuj

No niby tak.
                                        Ale są marketówki i marketówki, ja mam takiego pecha że trafiam na te drugie marketówki :-)
                                        Ale w miarę możliwości zaopatruje się w dobry sprzęt na lata.

Skomentuj

Dlatego czasem wolę bezpiecznie makite wziąść. Nie jest yo sprzęt pro jak np festol ale do takiej pracy w domu się nadaje i wiem że przy drugiej pracy nie padnie a jeśli nawet to i tak bez problemu dostanę części zamienne

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Czaruję...
                                          X