Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

odkurzacz warsztatowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zapytam w casto o tego macalistera
    jak nie bede mieli do sciagniecia to sie zainteresuje na powaznie tym LEO - bardzo mnie zainteresowal z powodu poziomu glosnosci

Arturos, z czym miales porownianie?

Skomentuj

ja mogę polecić odkurzacz Profi 1 jest on bardzo podobny do Soteco-leo tj. prosta budowa ,zero elektroniki , super ciąg .
      Posiadam taki odkurzacz i jestem bardzo zadowolony.Miałem go najpierw w warsztacie ale jak połamały się klapki i kółka w zelmerowskim to mam go w domu a zelmer w warsztacie.Ten zelmer to jeszcze maszyna kiedy zelmer był zelmerem i silniki były robione w rzeszowie a nie w chinach.Był to dosyć wysoki model , ale mimo tego nie ma porównania z Profi.Ten drugi bije go na głowę.To co mogę powiedzieć o Profi to to, że super ciągnie , ma prostą budowę ,ogromny worek który bardzo łatwo i szybko się wymienia oraz to że jest bardzo poręczny i fajnie się go przenosi + do tego ma dużo większe sssawki niż te w zelmerze.Do tego odkurzacza można dokupić Profi bufor który mocuje się na głównym odkurzaczu(lub stawia obok) i do którego zbiera sie śmieci .Ten bufor niema worka tylko śmieci lądują bezpośrednio w metalowym zbiorniku który w każdej chwili można opróżnić wysypując jego zawartość.ten bufor to bardzo przydatna rzecz ale niestety jest dosyć drogi
      Paweł jeżeli będziesz bardzo zainteresowany to mogę sie dowiedzieć za ile mozna go zdobyć(myślę że obecnie koszt samego odkurzacza to ok. 400 zł) Mój zanajomy pracuje przy produkcji tych odkurzaczy to może by coś taniej załatwił

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        Arturos, z czym miales porownianie?
        Niestety tylko sprzęty typowo domowe, moje i u rodziny.
        Odkurzacz typu profesjonalnego polecił mi ktoś na innym forum i jestem zadowolony.

Skomentuj

Zamieszczone przez klama Zobacz posta
          Ja korzystałem kiedyś z separatora do odkurzacza na budowie. Cena 50-100 zł, dzięki temu mamy większy pojemnik no i nie niszczymy odkurzacza, tylko korzystamy z jego ciągu. Korzystałem z dwóch, ten taki jak na zdjęciu kosztował ok. 80-100 zł w castoramie ale to było kilka lat temu. U kolegi w pracy był tańszy za ok 50 zł, dawał radę ale popękały rurki łączeniowe. Taka tańsza alternatywa no ale nadal siłe ssania stymuluję źródło czyli odkurzacz. Pewnie dla Pawła to nie wystarczy ale jeśli ktoś korzysta z domowego odkurzacza to dzięki temu go nie zakatuje pyłem.

http://www.doman.com.pl/sites/defaul...lny-maly-2.jpg

Pozdrawiam

---------- Post dodany o 12:34 ---------- Poprzedni post o 12:33 ----------

Jeśli ktoś nie miał z tym doświadczenia, w środku jest filtr dzięki czemu odpady nie dostają się do worka. Zasada działania bardzo prosta, raz na jakiś czas trzeba wyczyścić filtr.

---------- Post dodany o 12:42 ---------- Poprzedni post o 12:34 ----------

Jeszcze jedna uwaga, często reklamowane do czyszczenia kominka - z doświadczenia powiem że również świetnie się to sprawdza. Niektóre są już z wbudowanym odkurzaczem, ja korzystałem wyłącznie z samego separatora a odkurzacz osobno. Na siłę można coś takiego sobie zrobić bo nie oszukujmy się - jest to wiadro z filtrem dwoma dziurami oraz dwoma rurami. Kwestia czy ktoś ma ew. materiały pod ręką. Filtr można dokupić. Ważne jest spasowanie otworów na rury te w seryjnych też nie zawsze pasują do każdego typu odkurzacza.
          Dużo bardziej efektywny jest tzw. cyklon, nie ma żadnego filtra, po zapełnieniu pojemnika nie zmniejsza się siła zasysania, można go łatwo w domu zrobić, zasada działania:
          http://www.youtube.com/watch?v=k9H5h0YuoS4
          http://www.youtube.com/watch?v=U_2IX17-IIM
          http://www.youtube.com/watch?v=ht5MWdoOaJY

Dzięki temu można kupić o wiele tańszy odkurzacz a całość będzie bardziej efektywna niż odkurzacz z workiem - szczególnie do wiórów.

---------- Post dodany o 12:01 ---------- Poprzedni post o 11:57 ----------

A tutaj widać skuteczność: http://www.youtube.com/watch?v=9NXZKYWpMbE
          Nie trzeba nawet worka montować do odkurzacza więc nic nie tłumi siły zasysania.
          Last edited by damiani; 15.12.2013, 08:59.

Skomentuj

Z czego można zbudować ten cyklon?
            Czy można nim zbierać wodę odkurzaczem nie przystosowanych do pracy na mokro?

Skomentuj

Jakaś minimalna ilość mgiełki wodnej się dostanie pewnie do odkurzacza więc musi być raczej do tego dostosowany. Wszystko zależy od sprawności cyklonu.
              http://www.youtube.com/watch?v=H5iBnsKsKMM

---------- Post dodany o 14:08 ---------- Poprzedni post o 14:03 ----------

Można kupić gotowca ale cena horrendalna: http://allegro.pl/separator-cyklon-a...797946142.html
              Na ebayu pewnie da się znaleźć taniej.

Skomentuj

obecnie nie mam warunkow zeby zrobic sobie odkurzacz. warunki beda jak bede mial odkurzacz :/

Skomentuj

Ja sobie kupiłem biedronkowego za 100zł i od 2 lat się sprawdza z w.w. Zero zużycia na nim. Myślę, że nie warto przepłacać - filtry, worki itp. Szczególnie jak się frezuje tyle co Ty.

Skomentuj

Paweł, a jaką optymalną pojemność worka byś potrzebował ? 4l ?

Skomentuj

Mam ponad rok Karchera 3.500 p w garazu. Caly czas dziala z pila, frezarka i szlifierka. Poki co nic zlego nie moge powiedziec. Worki troche drogie, a bez nich nie radze uzywac, chyba ze tylko do ssania plynow. Przydaloby sie dokupic specjalny waz do pracy z elektronarzedziami. Ten standardowy jest troche nieporeczny z uwagi na uchwyt do tradycyjnego odkurzania. Pojemnosc jest wystarczajaca do frezowania czy szlifowania. Do pily stolowej lepiej dokupic odciag z duzym kubeli i wezem fi10.
                      Przy kazdej wymianie worka nalezy dokladnie wyczyscic filtr, dzieki temu silnik dluzej pozyje. Pod zadnym pozorem nie ssac plylow bez worka, ale to juz wspominalem...

Oczywiscie nie wyobrazam sobie odkurzacza bez gniazdka dla elektronarzedzi. Wygoda bardzo duza.

Skomentuj

Zamieszczone przez wrotekpoz Zobacz posta
                        Paweł, a jaką optymalną pojemność worka byś potrzebował ? 4l ?
                        nie mam pojecia ile ma ten ktory uzywalem - 1-2l? wiec cos wiekszego

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Pod zadnym pozorem nie ssac plylow bez worka, ale to juz wspominalem...
                        ja bym wolal bezworkowe :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          ja bym wolal bezworkowe :/
                          Tez bym wolal, ale taki sprzet troche kosztuje. Karcher moze niby pracowac bez worka, ale producent moze nie uznac gwarancji jak sie cos stanie z silnikiem. Filtr tak sie zabija pylem, ze ciezko go doczyscic. Mozna sprobowac ssac z woda w kuble, ale nie wiem czy to dobry pomysl, ciezko to wszystko pozniej doczyscic. Komplet 5 workow to jakies 30-40zl. Wystarczaja na dosc sporo pracy.
                          Ogolnie dobre odkurzacze to niezbyt latwy i tani temat, no chyba ze sobie wykonamy taki adapter cyklonowy.

Skomentuj

Ehh kurcze na wiosenne porządki pewnie znowu się pojawi w biedronce odkurzacz warsztatowy. Jeżeli się nie spieszy to polecam go kupić. Chyba ok 200zł kosztował ale jak zostawały ostatnie sztuki to przeceniali od razu na stówkę. Zrobić cyklon to kawałek plastiku i wiaderko 20L za 5zł - sprzęt przeżyje Twoje wszystkie frezarki! I ani złotówki na worki i filtry nie wydasz!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Tez bym wolal, ale taki sprzet troche kosztuje. Karcher moze niby pracowac bez worka, ale producent moze nie uznac gwarancji jak sie cos stanie z silnikiem. Filtr tak sie zabija pylem, ze ciezko go doczyscic
                              Porażka, filtr zasyfia się momentalnie.

Co do czyszcżenia filtra, zawsze po wymianie worka odmuchuje go sprėżonym powietrzem. 2-3 minuty i wygląda ok. Ale trzeba mieć powietrze w warsztacie.

Skomentuj

Co do odkurzacza biedronkowego - dodam jeszcze, że odsysał pył z przemysłowej formatówki, ok 100L pyłu na tydzień przez kilka miesięcy przez dwa lata w ciepłe miesiące... I dalej jak nowy.

Skomentuj

nie mam tyle czasu :/
                                  potrzebuje pracowac a nie moge nic robic :/

mam nadal 3 typy
                                  -macalister, o ile go sprowadza
                                  -karcher jak kasy zabraknie
                                  -Soteco-leo - bardzo mnie zacheca ze wzgledu na cicha prace

Skomentuj

Jeśli coś ci moge jeszcze podpowiedzieć i pomóc w wyborze to karcher 3.200 nie jest za cichy..

Skomentuj

W lidlu jest parkside za 170zł, ale wg opisu dedykowany do pyłu kominkowego. 18l , bezworkowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez wrotekpoz Zobacz posta
                                        W lidlu jest parkside za 170zł, ale wg opisu dedykowany do pyłu kominkowego. 18l , bezworkowy.
                                        bralem pod uwage, ale odpada. musi to byc uniwersaly odkurzacz rowniez do domu

do wyboru dochodzi starmix AS 1220 P+ ktory mozna kupic rowniez za 500zl

jezeli dobrze czytam to ma juz wbudowany cyklon wiec chyba jest kompletnie bezworkowy?
                                        minus to brak gniazda na elektronarzedzia :(

Skomentuj

Tak news, nie wiem czy też to dotyczy odkurzaczy warsztatowych/przemysłowych ale weszła ustawa o wyeliminowaniu - zdanie eurobiurokratów - odkurzaczy o dużej mocy. W przyszłym roku nie będzie można kupić odkurzaczy o mocy większej niż 1700 W, natomiast za trzy lata zakazane będą wszystkie odkurzacze o mocy powyżej 900 W.
                                          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X