Przepraszam Paweł za oftop ale możecie polecić jakiś dobry domowy odkurzacz z filtrem HEPA + woda? właśnie 20letni elektrolux padł mojej mamie i prosi o pomoc:))
w zakupionym odkurzaczy byl zniszczony filtr powietrza. sprzedawca doslal kolejny
odkurzacz ma 2 wielkie zalety - dlugi kabel zasilajacy i bardzo dlugi waz. odpowiednio 5m i 3m
pozwala to na podlaczenie odkurzacza w dowolnym miejscu mieszkania i swobodne odkurzenie bez przelaczania
dlugi waz pozwala tez wygodnie frezowac
jednak sam odkurzacz ciagnie podobnie jak moj poprzedni domowy, no i nie jest jednak w pelni bezworkowy. filtry szybko sie zapychaja wiec musze dokupic worki. na szczescie sa duze i nie az tak bardzo drogie
mIKI, jeśli zmieścisz się w budżecie to polecam odkurzacz Philips Jewel. Jest solidnie wykonany, zatrzaski przy rurach są metalowe, posiada filtr hepa, duża siła ssąca, bardzo praktyczna końcówka 3w1 i jest dość cichy. Nie znalazłem w nim jakichś wad, czy czegoś irytującego. Moim zdaniem warto dopłacić jak go porównać do odkurzaczy za 200-300zł
dokupilem do starmixa worki oraz nowa koncowke do odkurzania podlogi
wywalilem filtr membranowy i teraz to on zaczal pracowac jak powinien
odkurzanie mieszkania to przyjemnosc - az podnosi wykladziny
frezowalem nieduzo, wiec nie wiem jak tam z pojemnoscia workow dla wiorow
Lekki, getki i dlugi przewod ssacy to podstawa przy frezowaniu, inaczej to strasznie upierdliwe, ale nawet mimo to, nie wyobrazam sobie frezowania bez odciagu :)
od siebie dodam ze zapomnij o odkurzaczach bezworkowych!
chyba ze filtr kosztuje 20-30zl
Mam MV3 z casto i robi u mnie w pracy za sprzątający po szpachlowaniu.... po załozeniu worka pozbierał pyły z tygodnia i worek już był taki cieżki że masakra. przedmuchanie filtra i wio dalej do roboty... Polecam
Hermes, jeśli ci to pomoże w wyborze to mam najtańszego Karchera z Casto i daje radę, worki też można kupić w zamiennikach.
Co mogę podpowiedzieć to, że teraz zwróciłbym uwagę na sztywność węża ale chyba w tych pieniądzach nie me wielkiego wyboru.
Ja użytkuję MV3. Zdecydowanie nie jest to urządzenie "pro", ale na potrzeby przydomowego, hobbystycznego warsztatu jest OK i daje radę. Jest leciutki - plastik, ale dość wytrzymały. Filtr łatwo się czyści, ale zdecydowanie polecam stosowanie worków - czy oryginalne, czy zamienniki to właściwie jedno i to samo. Zamienniki oczywiście nieco taniej wychodzą. Wąż faktycznie dość sztywny (o czym wspomniał Marios) i nie jest specjalnie "poręczny" - ale za to praktycznie nic nie waży. Jeszcze jedna uwaga odnośnie węża - dosyć mocno elektryzuje się podczas odkurzania niektórych pyłów i... po prostu kopie :) przy odkurzaniu np pyłu gipsowego potrafi tak pierdyknąć, że włosy dęba stają - no może trochę przesadzam, ale jest to odczuwalne i czasem może zaskoczyć :)
Niedawno odkurzacz przeszedł sprawdzian bojowy - praca pod żyrafą, szlifowanie około 700 m2 gładzi. Do tego sporo odkurzania posadzek przy tym samym remoncie. Nie zrobiło to na nim większego wrażenia i działa jak nowy.
Skomentuj