Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lakierowanie MDF domowymi sposobami czyli jak uniknąć klawiszowania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Marian, jak możesz, chce Ci się i widzisz taką potrzebę zagruntuj te pudła dobrze podkładem. Najpierw trochę bardziej rozcieńczonym później gęstym.
    Jak postoją tak 2-3 tygodnie wyjdzie im na dobre.

Skomentuj

Cenna uwaga.
      Niestety dopiero jedna obudowa jest skończona jeśli chodzi o bryłę (bo tak jak pisałem wcześniej, nie miałem możliwości aby składać obie na raz).
      Można by podzielić to na etapy, ale jeśli zostanie coś farby, to szkoda aby się zmarnowała (zeschnie do czasu następnego malowania... spray z utwardzaczem ma tylko 3 dni "życia").

Jeśli miał bym obie "gruntować" na raz, to za jakiś miesiąc dopiero.
      Last edited by marian; 10.09.2014, 00:26.

Skomentuj

Spraye z utwardzaczami takie nabijane kolorem żyją znacznie dłużej. Mam jeszcze pozostałość po zaprawkach na samochodzie i od trzech lat lakier jest płynny. Ciśnienie i dodatki w puszcze załatwiają sprawę.

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez malikowy
          hi_aro "kończ waść wstydu oszczędź"
          Ten cytat jest przeważnie, a myślę, że i w tym przypadku, źle używany, a popularny jak wręcz kultowe już "bynajmniej". Wyraża podziw dla umiejętności oponenta i zarazem uznanie jego wyższości - nie na odwrót. Tutaj jest to całkiem prosto wytłumaczone:

http://www.edusens.pl/edusensownik/k...stydu-oszczedz

Skomentuj

Nie można przenosić doświadczeń z małych elementów na dużą powierzchnie, to zupełnie inna bajka. Dużą o wiele trudniej po pierwsze przygotować a po drugie pomalować. Spray niespecjalnie się nadaje do tego bo ma małą wydajność i równomierne położenie farby tak aby pod światło nie było widać jak była nakładana będzie trudne. Osobiście kiedyś malowałem kolumny srayem czarny mat (tyły, cokoły i elementy na froncie) a następnie kładłem na to finalnie z pistoletu warstwę hartz lacka półmat i wyszło nawet znośnie :). Za dobrą farbą w sprayu warto się przejść do sklepu zajmującego się wyłącznie lakierami samochodowymi bo w takich co mają od uszczelki przez żarówkę po spraye to są często dość marnej jakości.

Skomentuj

Spraye dobrej jakosci - np. Farecla, drogie i dobre.

marian
              Jak dasz rade to podpytaj sie jakiegos stolarza co robi meble z mdfu, moze bedzie wiedzial czym dobrze zagruntowac mdf zeby pozniej nie klawiszowal.
              Ja mimo tego ze mialem zapodkladowane obudowy i malowalem je dopiero po 3 tygodniach to i tak mdf zaczal klawiszowac. Ja niestety nie gruntowalem mdfu od srodka.
              Podpytam sie znajomego, ktory podkladowal mdf jakims specjalnym srodkiem i podobno jest ok.

Nie wiem jak w takim zastosowaniu zdadza egzamin klej lub jakas zywica.
              Dobre lakiery z powodzeniem mozna nakladac walkiem i wychodzi to calkiem fajnie.

pozdr
              i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
              https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez hi_aro
                Dla Ciebie nieosiągalny. Kolejny wiele, nijak gadający:))
                Przedmiot w realu ma 10/10 cm. Czyli wyświetla się większy niż w rzeczywistości. Dziecinne wytłumaczenie, że słaba rozdzielczość. Zresztą widzę, że absolutnie nie rozumiesz tematu.
                Może kolejna zagadka.

Carbon czy hydro?
                Powiem ci że mam zasadę że nie "karmię trolla" bo nie zdechnie :lol:

Ale Ty na siłę chcesz mnie zagiąć w jakiejś dziedzinie. A wszystko dlatego że wyszedł na jaw twój brak kompetencji do którego nie potrafisz się przyznać. Rozśmiesza mnie to co raz bardziej z każdym twoim kolejnym postem :lol:
                i to co najśmieszniejsze w tej całej Twojej chorej akcji ze w starasz się to zrobić w dziedzinie o której nigdzie nie pisałem ze jest jakąś moją super mocną stroną :lol: ubzdurało Ci się coś po stwierdzeniu że lubię Carbon.
                Tak lubię i to bardzo :drool: ale w postaci laminatu i to tylko na niektórych splotach. Dopuszczam niektóre folie ale tylko niektóre np. di-noc z 3m. Lubię grę świateł i cieni na jego powierzchni i ten super efekt "opalizowania" barw przy różnym koncie padania światła.

Jedno czego właśnie nie lubię i oficjalnie zawsze twierdzę że jest najbardziej nieudaczną i żenujacą formą naśladowania efektu włókien węglowych, płaską, banalną i bez wyrazu jest właśnie hydrografika :thumbdn: na zdjęciach często złudną ale na żywo nie do pomylenia a jeśli Ty jesteś tak zafascynowany ta techniką to albo nie miałeś w ręku prawdziwej maty Carbonowej albo jesteś ignorantem bez smaku i jest ci wszystko jedno byle by błyszczało.

Dodatkowo nie jesteś i nie będziesz w stanie stwierdzić co jest w dla mnie osiągalne a co nie. I nie muszę i nie zamierzam Ci niczego udowadniać.

Więcej "karmienia trolla" w moim wykonaniu w temacie Mariana nie będzie i skończyłem tym samym definitywnie dyskusje z Tobą.

:flapper:

Żeby totalnie nie oftopować

Marian jeśli zależy ci na dobrym przygotowaniu powierzchni i długotrwałym efekcie bez klawiszowania i innych szpecących lakier niedoskonałości przed podkładami i wypelniaczami pokryj cała skrzynke cienkim laminatem z włókna szklanego. Wystarczy nawet jedna cienka warstwa maty emulsyjnej lub tkaniny rowingowej (wole osobiście tkaniny) przesycona żywicą. Koszt nie wielki bo zaoszczędzisz póżniej na innych materiałach a załatwiasz dwie pieczenie na jednym ogniu :)

Skomentuj

Jak nie masz tkaniny to mozesz użyć np polara
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    Jak nie masz tkaniny to mozesz użyć np polara
                    Ok. Tylko wiesz ile polarów trzeba by zużyć :o a na takie lochy to nawet mój by nie wystarczył :lol:

Mata szklana lub tkanina rowingowa będzie dużo tańsza i mocniejsza. Najgrubsza z nich będzie cieńsza od polara i łatwiejsza do przesycenia żywica. Tutaj wystarczy cienka a przez to będzie tańsza i mniej żywicy pójdzie.

Skomentuj

@ Przemcio
                      toś się namyślał:)
                      Jak pokazałem pierwsze zdjęcie, jakoś nie zauważyłeś braku głębi, przeplotu włókien.:(( Ha ha ha.

Przyznać, do czego, do tego napisałem prawdę o Twoim nieograniczonej braku wiedzy i praktyki, którą wyraźnie wskazałem. Doskonale widzę na co Ciebie stać. Etapy prac z zacytowanego Twojego wątku, wyglądają bardziej jak zabawa małego dziecka z ciastoliną.

Odnośnie zdjęcia drugiego. Po raz kolejny pudło. Chiński "real" carbon w macie. Jeden z klientów przywiózł, aby coś z tym zrobić.
                      Jakość tego chinola, była taka jak Twojego ulubionego 3M Ni-Doc.
                      To właśnie Ni-Doc jest totalnie beznadziejny, ponieważ prawdziwe włókna NIGDY nie układają się idealnie i w taki sam sposób. Dlatego nabrałeś się za pierwszym razem. :)

Teraz wrócę do klu wątku. Czyli do agregatu malarskiego, który proponowałeś Marianowi, z dyszą 2mm, jako urządzenie będące rozwiązaniem dla jego realizacji. Agregaty tego typu są na równi z malowaniem wałkiem. Na dodatek musi wydać400PLN aby się o tym przekonaći jednocześnie wkór....ć że posłuchał się wspaniałej rady.

Jednocześnie wskazałeś swoje prace, malowane pistoletem:((

Kup ten agregat i pomaluj sobie. A następnie spędź kolejne 10rh aby wyjść z twarzą z całej tej kałabały.

Skomentuj

W mojej ocenie najlepszym materiałem, zapobiegający klawiszowaniu to Spandex. Materiał znany głównie ze strojów kąpielowych lub obcisłych przylegających sukienek.
                        Otóż:
                        - rozciąga się w każdą stronę w stosunku 1:1. Czyli 1m materiału bez problemu rozciąga się o kolejny metr
                        - finalna grubość laminatu (materiał + żywica) na poziomie 0,5-1mm (pozostałe materiały włókno szklane, koce, filce, polary 1-2mm )
                        - idealne układanie się na wszelakich zagięciach, kątach, łączeniach, rogach. W odróżnieniu do włókna szklanego.
                        - brak podnoszenia się włókien, z uwagi na bardzo ścisłe tkanie. (w przypadku włóka szklanego i filców jest ich od cholery)
                        - mniejsze zużycie żywicy,
                        - jakość powierzchni na b.dobrym poziomie. Wystarczy jedna warstwa podkładu wypełniającego.
                        - cena 10 razy tańszy niż tkaniny rowingowe

Wady:
                        - z uwagi na ścisłe tkanie, powietrze ma problemy z wydostaniem się.Trzeba dobrze wałkować.
                        - ścisłe trzymanie się ilości utwardzacza, aby w trakcie żelowania, temperatura nie była za wysoka
                        - nie nadaje się na zabudowy przestrzenne, zbyt cienki i elastyczny.

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemcio Zobacz posta
                          Marian jeśli zależy ci na dobrym przygotowaniu powierzchni i długotrwałym efekcie bez klawiszowania i innych szpecących lakier niedoskonałości przed podkładami i wypelniaczami pokryj cała skrzynke cienkim laminatem z włókna szklanego. Wystarczy nawet jedna cienka warstwa maty emulsyjnej lub tkaniny rowingowej (wole osobiście tkaniny) przesycona żywicą. Koszt nie wielki bo zaoszczędzisz póżniej na innych materiałach a załatwiasz dwie pieczenie na jednym ogniu
                          Coraz to lepsze widzę rozwiązania :-) Agregat, teraz maty z żywicą.. Panowie zejdźcie na chwile na ziemie.

Skomentuj

Wilson Audio Sophia 3 - obudowy

@hi_aro

Może inaczej :)
                            Ja mam duży dystans do siebie i tego co robię traktując to jako hobby. I niech Ci będzie skoro to podbuduje twoje Ego. Nie będę się z tobą przekomarzać. Mój brak wiedzy jest porażający :lol: praktyki również :lol: Wygrałeś :) idź w pokoju :)

Ach ty nasz nowy "guru" od wszystkiego teraz będziesz :) gratulacje :) spróbuj jeszcze na Audiostereo tam lubią perfekcjonistów :) ja niestety jestem tam za cienki :) i nawet czytać tam nie potrafię bo skutkuje to niestrawnościami a co dopiero coś napisać :lol: Tam naprawdę będziesz mógł się spełnić. Może dorwiesz tam godnego przeciwnika :) tylko pamiętaj żeby nie dyskutować z idiotą bo sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem :lol:

Ok Sansei -- uciekam już do swoich zabaw z ciastoliną :) może jakieś kolumny uda się ładne ulepić :) podpryskać agregatem którego nie muszę już kupywać bo mam od kilku miesięcy :)

Niech moc będzie z tobą :)
                            Last edited by Przemcio; 11.09.2014, 06:56.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                              Coraz to lepsze widzę rozwiązania :-) Agregat, teraz maty z żywicą.. Panowie zejdźcie na chwile na ziemie.
                              Możliwości są różne. :) Chętnie poznam twój niezawodny sposób na klawiszowanie. Podziel się. Niedługo może mi się przydać przy moich kolumnach. Tylko proszę cię o dokładny opis pewnego i łatwiejszego sposobu. I równie mało kosztownego jak żywica :) możesz nawet podlinkować z opisami lub stworzyć jakiś tutorial coś zostanie dla potomności :)

I nie mówię tego zgryżliwie tylko z pełnymi wyrazami uznania. Lubię się dokształcać :)
                              Last edited by Przemcio; 11.09.2014, 06:57.

Skomentuj

Chodzi mi o to, że rozwiązania są nieadekwatne do tego co Marian chce zrobić i jakie ma warunki. Co do klawiszowania i lakierowania MDF będzie trzeba założyć oddzielny temat.

Skomentuj

A możesz takowy założyć :) i w nim opisać swoje metody :) wiele osób może na tym skorzystać :)

Skomentuj

Jesteś najlepszy :)

Zdetronizowałeś w moich oczach już pszczólke Maję , świstaka od serebełek Milki a teraz to nawet samego Chucka Norisa :lol:

Tak trzymać :)
                                    Last edited by Przemcio; 11.09.2014, 08:57.

Skomentuj

Zabawimy sie w gornika, ale mysle ze temat akurat pasuje. Chcialem Wam pokazac ciekawostke, na ktorej wyprobowalem pewien prosty pomysl na walke z klawiszowaniem, w przypadku obudowy sklejanej na zakladke i bez oklejania hdf. Po prawej stronie jest obudowa, ktora zostala polakierowana bez wczesniejszego sezonowania, ale z uzyciem prostego triku. Po prawej obudowa sklejona w tym samym czasie, ale sezonowana bardzo dlugo, nastepnie ponownie wyszlifowana i polakierowana. Jak widac nawet wielotygodniowe sezonowanie nic nie dalo i efekt klawiszowania jest bardzo widoczny. Co prawda lakier jest cienki i akrylowy ale wyszlo jak wyszlo. Natomiast na obudowie z prawej strony zrobilem w miejscu laczeniu plyt, niewielkie rowki, ktore frezowalem frezem stozkowym. Nastepnie to zaszpachlowalem zwykla szpachlowka samochodowa, podklad akrylowy i lakier strukturalny. Co prawda nie wyglada to idealnie, ale przyznam, ze zrobilem to bez przykladania sie.

Tak czy siak roznica jest bardzo duza i ten trik z frezowaniem polaczenia i szpachlowaniem dziala calkiem ok.

Skomentuj

To może więcej szczegółów różnice widać

Skomentuj

Możesz napisać jakiej firmy ten lakier ? 1 czy 2składnikowy?. Najbezpieczniej jednak położyć hdf na ścianki gdzie sa łączenia, resztę ścianek przynajmniej ja zostawiam mdf. Ciekawe jak to się zachowa za rok. Fajny efekt daje ta farba.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X