Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lakierowanie MDF domowymi sposobami czyli jak uniknąć klawiszowania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Majster Zobacz posta
    Z doświadczenia wiem, że matowym sprayem maluje się o wiele łatwiej niż połyskiem, jeśli ma sie tylko troche wprawy to bez problemu można malować nawet większe powierzchnie z co najmniej dobrym efektem.
    Taa,w szczególności ciemne kolory:)
    Dobrze że Marian wybrał biały,bo jest jakaś szansa powodzenia,ale naćpany to będziesz chodził tydzień:lol:
    Panowie, Wy tak na poważnie z tymi 2 puszkami sprayu?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Po wpisach niektórych użytkowników aż się odechciewa.
      Czy nie rozumieją że mam ograniczony budżet, jak również ograniczone możliwości techniczne, i co najważniejsze chcę to zrobić samemu?
      Czy po prostu nie umieją czytać? (bo piszę o tym od pierwszej strony)

Jeśli nie wyjdzie, to zrobi się szlif i odda do lakiernika jak będę miał tyle kasy, aby od tak sobie wydać na lakiernika.
      Mi na razie to nie potrzebne, więc nie wiem dlaczego niektórzy się tak spinają.

A jak już zrobię te obudowy na połysk, to zacznie się lament że głośniki kiepskie i że nie ma pomiarów...
      Normalka.

Marian ty też się tak nie spinaj. Ja chciałem ci pomoc żebyś inwestując nie wielkie pieniądze miał duża pomoc przy sprawach podlkadów, lakierów itp. Wiadomo ze jakbyś miał luźne 2 k to poleciłbym ci inny sprzęt. Ale w kwotach do np 300-400 pln nie kupisz niestety kompresora i pistoletu. Masz skąd pożyczyć to pożycz i nie było tematu. Ale wyszedłem z założenia ze nie masz i chcesz sobie radzić własnymi siłami co bardzo pochwalam i nadal uważam spraystation za dobry pomysł. A powierzchnia która jesteś w stanie bez problemu osiągnąć bije na łeb spraye pędzle i walki. A skoro nawet by ci nie pyklo coś to i tak jest mniej szlifowania i polerowania niż przy pędzlu i wałku.

Zrobisz jak będziesz chciał. Twój temat. Twoje kolumny i twoja praca i twoje pieniądze. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
        Przemcio możesz wrzucić kilka fotek czegoś co lakierowałeś w połysku lub macie?
        W tym temacie masz np :)

http://diyaudio.pl/showthread.php/21...p)-by-Przemcio

Małe elementy akurat tam są ale powierzchnie bez polerowania możesz ocenić :)

Na duże będziesz musiał poczekać aż skończę kolumny bo zdjęć np motocykli czy samochodów lub innych prac diy nie będę tu wstawiać bo to nie mój temat i nie to forum :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemcio
          Słabo testowałeś jak takie bzdury wypisujesz :)
          No właśnie ty piszesz straszne farmazony.

Myślę że już wiele razy malowałeś pistoletem z dyszą 2mm, np bazę wodną, lub np klar Roberlo?
          Może masz jakieś zdjęcia? Chętnie zobaczę.

I jeszcze jedno pytanko do Ciebie. Jak ma się ciśnienie powietrza, w odniesieniu do twoich teorii. Nigdzie o tym nie piszesz. Czyżby jest pomijalne.

P.S.
          Właśnie oglądałem Twoje zdjęcia, niby elementów nie polerowanych. Nie wciskaj forumowiczom bzdur. Na tych zdjęcie dokładnie widać, jak wyglądały elementy przed polerką. Te świeżo palowane (załamania światła) i ten sam element zamontowany (załamania światła)
          Last edited by hi_aro; 09.09.2014, 14:52.

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemcio Zobacz posta
            Marian ty też się tak nie spinaj. Ja chciałem ci pomoc żebyś inwestując nie wielkie pieniądze miał duża pomoc przy sprawach podlkadów, lakierów itp.
            Ale ja się nie spinam.
            Ja już dawno bym kupił sobie kompresor gdybym miał możliwość malowania u siebie.
            Gdybym miał miejsce do malowania to bym się nie pytał jak to zrobić ręcznie.
            Niestety nie mam, więc po co mam inwestować w sprzęt którego nie będę mógł używać?

Za zwykłe sprejowanie mogą mnie udupić, ale już mam plan jak to zrobić aby za mocno sobie nie zaszkodzić tym wyczynem.

Po za tym, malowanie to pikuś... właśnie ważą się przyszłe losy warsztatu w którym pracuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez jacky72 Zobacz posta
              Taa,w szczególności ciemne kolory
              Dokładnie tak :)

Skomentuj

Zamieszczone przez hi_aro Zobacz posta
                No właśnie ty piszesz straszne farmazony.

Myślę że już wiele razy malowałeś pistoletem z dyszą 2mm, np bazę wodną, lub np klar Roberlo?
                Może masz jakieś zdjęcia? Chętnie zobaczę.

I jeszcze jedno pytanko do Ciebie. Jak ma się ciśnienie powietrza, w odniesieniu do twoich teorii. Nigdzie o tym nie piszesz. Czyżby jest pomijalne.
                Przeczytaj dokładnie co pisze i o czym pisze. I jak się ma do twojego stwierdzenia o farmazonach. Weź pod uwagę całość wypowiedzi i kontekst w jakim były pisane a nie szukaj zaczepki. Bo akurat żaden z twoich postów nie wniósł nic konstruktywnego w tym temacie.

Ja osobiście nie muszę używać tego spraystation jak równjeż pistoletu z dysza 2mm do lakierowania bazą czy klarem bo mam inne pistolety do tego. A klaru Roberlo nie używam :)

Zreszta to nie jest temat do przekomarzania się wielki mistrzu lakiernictwa :)

O ciśnieniu powietrza w przypadku spraystation nie wspominałem gdyż w tym urządzeniu które polecałem Marianowi nie ma regulacji ciśnienia.

A udowadniać ani pokażywać Ci nic nie muszę na nawet nie zamierzam bo i po co :) a jak ześ ciekawy co teraz jest na tapecie to powiem jedynie że Urethan Kandy w kolorze Burgundy :) i kończę przekomarzanki bo nic nie wnoszą do tematu.

Skomentuj

Dokładnie tak
                  Chciał bym zobaczyć tą dużą powierzchnię,malowaną czarnym matem, pod światło.:)
                  No ale skoro kolega potrafi,to zwracam honor.

Skomentuj

Wilson Audio Sophia 3 - obudowy

Zamieszczone przez hi_aro Zobacz posta
                    .

P.S.
                    Właśnie oglądałem Twoje zdjęcia, niby elementów nie polerowanych. Nie wciskaj forumowiczom bzdur. Na tych zdjęcie dokładnie widać, jak wyglądały elementy przed polerką. Te świeżo palowane (załamania światła) i ten sam element zamontowany (załamania światła)
                    No i właśnie tym stwierdzeniem pokazałeś mi ze więcej gadasz niż się znasz albo ślepy jesteś :) bo elementy nie były dotknięte po lakierowaniu ani papierem ani pastą :) szukaz dziury w całym Na zdjęciach w 640x480 :lol: pokaż mi na których zdjęciach to widzisz :) jak na pierwszych dwóch zbliżeniach to jeszcze bardziej mi się chce z ciebie śmiać bo to sa zdjęcia po samej bazie :) i fakt widać tam załamania i brak połysku :) ale nie przez brak polerowania a warstwy (dokładnie 2) klaru. :) dla zainteresowanych elementy są do wglądu bo leżą gdzieś w czeluściach garażu.

Mogę ci przesłać więcej innych zdjeć w wysokiej rozdzielczości tylko po co :lol: dodatkowo to jak bym wziął się za polerowanie to spolerowane by było na lustro bez skórki pomarańcza i nie było by żadnego załamania, hologramu czy swirla. Nie mam zamiaru z tobą dyskutować bo mądry jesteś na odległość a nic sensownego nie zaprezentowałeś jeszcze. Chyba że było na tyle banalne że nie rzuciło mi się w oczy. Na tym kończę dyskusje z tobą w tym temacie. Pozdrawiam

Sorry Marian za mały offtop.
                    Last edited by Przemcio; 09.09.2014, 15:34.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Ale ja się nie spinam.
                      Ja już dawno bym kupił sobie kompresor gdybym miał możliwość malowania u siebie.
                      Gdybym miał miejsce do malowania to bym się nie pytał jak to zrobić ręcznie.
                      Niestety nie mam, więc po co mam inwestować w sprzęt którego nie będę mógł używać?

Za zwykłe sprejowanie mogą mnie udupić, ale już mam plan jak to zrobić aby za mocno sobie nie zaszkodzić tym wyczynem.

Po za tym, malowanie to pikuś... właśnie ważą się przyszłe losy warsztatu w którym pracuje.
                      Trzymam mocno kciuki żeby ci się udało i żebyś był zadowolony z efektu. Bo o to w tym wszystkim chodzi w diy żeby być zadowolonym ze swojego tworu :) bo to ty będziesz tego używał i patrzył na to codziennie.

:)

Skomentuj

Zamieszczone przez jacky72 Zobacz posta
                        Chciał bym zobaczyć tą dużą powierzchnię,malowaną czarnym matem, pod światło
                        Wpadnij, z Krk w okolice BB masz niedaleko :)

Nie ma co sie spinać :)
                        Last edited by Majster; 09.09.2014, 15:32.

Skomentuj

Wpadnij, z Krk w okolice BB masz niedaleko
                          Ok.
                          Bywam w Twoich rejonach.
                          Sorki Marian,już nie śmiecę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemcio Zobacz posta
                            pokaż mi na których zdjęciach to widzisz
                            Podam nazwy, nie myl z kolejnością:
                            zdjęcie 4 (25 od początku) VS zdjęcie 2 (czwarte od końca)

Natomiast ja coś pokażę, bo widzę że lubisz wykończenie carbon, ale słabo z realizacją.

Skomentuj

No i akurat te zdjęcie 25 od początku to było po samej bazie :) wiec gratuluje szerloku. :) dwa i trzy zdjęcia niżej jak się przyjrzysz to zobaczysz duża różnice w połysku już po klarze :) a jeśli miałbym polerować nie rozlepiając taśmy to musiałbym być szalony :)

Lubię Carbon ale w twoim wykonaniu nie widzę powodów do dumy bo też ci w wielu miejscach nie pykło ułożenie włókien. Tylko ze mi jak wyszło niesatysfakcjonująco czytaj spierdzieliłem to nie zostawiałem tego i na dodatek nie wstydziłam się pokazać ze też mogło coś nie wyjść a nie dokańczałem na sile pomimo krzywych włókien na zalamaniach tak jak ty. Nieźle Ci to wyszło ale nie idealnie więc też nie masz co stawiać tego za wzór i próbować się przez to wywyższyć porównując na sile do czegoś co akurat nie wyszło i zostało zastąpione przez lakierowanie.

Skończ tą przepychankę bo to nie jest temat pokaż co potrafisz tylko temat Mariana o jego kolumnach i rozterkach Mariana z tym związanych.

Skomentuj

Pogrążasz się, w zakresie wiedzy.
                                To jest hydrografika, biedny watsonie.
                                Last edited by lklukasz; 09.09.2014, 18:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemcio
                                  Dobry lakiernik byle gów..em pomaluje lepiej niż laik super sprzętem. W dugą stronę też to działa. Jeśli nie potrafisz to i wypasioną satą spierdielisz
                                  No tu się muszę zgodzić.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Panowie, zacytuję jeszcże raz siebie bo temat się rozjeżdza.

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                  "Marian nie ma kasy na lakiernika lub nie chce jej wydać, zdaję sobie sprawę że, ma trudne warunki do malowania jednak chce spróbować sam"

taki jest status, i wszelkiego rodzaju mądrzenie się nic tu nie wniesie, raczej potrzeba porad jak to można najlepiej w tych warunkach zrobić.
                                  - - - - - aktualizacja - - - - -

Proponuję wydzielić temat o malowaniu natryskiem "różnymi sprzętami" i nie zaśmiecać wątku Wilsonach :)

Skomentuj

Tu nie chodzi o zakres wiedzy i nie zauważyłem żadnego pogrążania sie. Pogrążyłeś ty się juz wcześniej jako super Googlowy Lakiernik :) nie rozpoznający elementu polakierowanego bazą i zarzucający polerkę w miejscu gdzie element jest psiuknięty tylko klarem. Jako super lakiernik powinieneś takie rzeczy rozpoznać z daleka chociażby po połysku. A jeśli nie to nie oceniać powierzchni na zdjęciach w rodzielczości 640x480. Wiec kto się pogrążył to się pogrążył.
                                    U ciebie niestety na zdjęciu kiepskiej jakości widać jedynie ewidentne i Krzywe linie przeplotów na zalamaniach. Na kiepskim zdjęciu często ciężko rozpoznać hydrografikę na żywo jest to już bardzo widoczne. Kolorystyka również w tym nie pomaga bo tyle kolorów włókna węglowego już widziałem że w tej materii mnie nie zdziwi nic raczej.

Czy hydrografika czy Carbon w tym przypadku i tak kiepski żeby można by go stawiać za wzór. Fajnie może wyglądać z daleka lub na kiepskiej fotce. W rzeczywistości niestety żenada.

A żeby nie było kolejnego offtopu to może w niektórych partiach swojego tworu Marian moze użyjesz np folii bo na laminat cię nie namawiam. W paru konstrukcjach widziełem takie połączenia i nawet nieżle to wygląda. Nie koniecznie mówię o folii a'la Carbon ale np o alu szczotce jakiejś czy coś jako akcenty :)

Skomentuj

Projekt zawieszam na jakieś dwa-trzy tygodnie.
                                      Jestem w trakcie załatwiania papierów odnośnie tego pomieszczenia.
                                      Już nie długo będzie oficjalnie moje :)
                                      Będzie mały remoncik, a po remoncie wracam do pracy :)

Skomentuj

Paczkom takie sezonowanie wyjdzie na dobre, szczególnie pod lakier :)
                                        Szczerze kibicuję temu projektowi, bo takiej bryły chyba jeszcze na forum nie było. Jedynie czego żałuje, to że zrezygnowałeś z czekoladowego lakieru w macie. Istnieje ryzyko, że wyjdzie jak to ktoś nazwał: kupa, ale kto nie ryzykuje ten nie wygrywa :)
                                        Majstruj, majstruj, a potem dobierz drivery godne tych budek !

Skomentuj

Kiedys na elce bylu kolumny oklejone kolorowa plexa. Moze takie cos ? Kolorow od groma przecież i polysk bedzie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X