http://audiohobby.pl/index.php?topic=4747.0 tutaj byla uzyta taka sama technika szpachlowania rowka.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Lakierowanie MDF domowymi sposobami czyli jak uniknąć klawiszowania
Collapse
X
-
UWAGI MODERATORAPrzeniosłem dyskusję z toolboxa
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaSzpachla Spectrala zmieniająca kolor będzie ok?
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaSkoro do lakierowania same rowki nie wystarczą, to może by tak jeszcze położyć po 1 warstwie maty szklanej na poliester?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaTak naprawdę to nie ma znaczenia, zmiana koloru jest do potwierdzenia dobrego wymieszania.
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaRobiłem trochę prób w tym temacie ( w innym wątku o lakierowaniu opisane), Pogromca też robił swoje testy. Tak naprawdę dobrze byłoby zaizolować podłoże przed szpachlą i po szpachlowaniu. np. Izolant, szpachlujesz i szlifujesz i na koniec również izolant przed podkładem. Dobrze zrobione nie powinno klawiszować, o lepszą metodę trudniej która nie zajmie ogrom czasu trudniej. Z matami to zabawa, lepiej już okleić hdf będzie szybkiej i lepiej.
Skomentuj
-
Czyli wystarczy robić paczki łączone na 45 stopni ? Przyznam że taka metoda mimo że wymaga większej precyzji i frezarki lub piły ale przemawia za mną bardziej niż dodatkowe doklejanie 3mm HDF'u. A czy taka metoda jest wystarczająca ? czy mimo wszystko trzeba szpachlować, a budę najlepiej pozostawić po złożeniu w jakimś suchym miejscu?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez UKey83 Zobacz postaCzyli wystarczy robić paczki łączone na 45 stopni ?
A jak coś wyjdzie po latach, to nie będzie to klawiszowanie, więc o klawiszowaniu w przypadku łączeń na 45* nie ma mowy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez rych20 Zobacz postaJa u siebie pod lakierowanie stosuje mdf dwustronnie laminowany , łączenie gierowane 45 stopni, na zwykłej pile formatowej. Do łączenia stosuje klej + domino (można też lamelki ). Trzyma latami i nic się nie dzieje.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez UKey83 Zobacz posta
Zrobiłem kilka kolumn, upierdliwe do dobrego ustawienia frezu, ale jak się przyłożysz to potem składanie to bajka.
Skomentuj
-
Nurtuje mnie jeszcze jedno - być może to wyda się trywialne ale jeżeli zbuduję szkielet obudowy ze ściankami ciętymi na 45 stopni (ściankami bocznymi i górną i tylną) to front będzie mocowany "zewnętrznie" i tak na jego grubości może pojawić się efekt klawiszowania? Musiałbym "wpuścić front" w "ramę" powstałą z wcześniejszych ścianek? Wtedy z każdej strony będę miał tylko krawędzie połączeń. Ale takie rozwiązanie spowoduje finalnie pogrubienie kolumny co nie wygada estetycznie i powoduje większą dyfrakcję. Jakie rozwiązanie zatem jest najbardziej praktyczne i sprawdzone?
Skomentuj
-
Oczywiście to prawda ze jak wszystkie podetnę pod kątem 45, front również to się wszystko pięknie złoży o ile będzie dobrze przycięte... czy tak się robi w praktyce? front jednak dźwiga głośniki czy takie osadzenie nie wpłynie negatywnie na sztywność całości? Widziałem gdzieś na yt, chyba to były jakieś tonsile w których boki i spody były łączone na 45 stopni natomiast fronty doklejane osobno na takie schodkowe podfrezowanie z tym że front miał inny kolor niż reszta skrzyni, bardzo mnie nurtuje jak to robi Pylon którego skrzynie są malowane w całości...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez UKey83 Zobacz postaOczywiście to prawda ze jak wszystkie podetnę pod kątem 45, front również to się wszystko pięknie złoży o ile będzie dobrze przycięte... czy tak się robi w praktyce?
Zamieszczone przez UKey83 Zobacz postafront jednak dźwiga głośniki czy takie osadzenie nie wpłynie negatywnie na sztywność całości?
Zamieszczone przez UKey83 Zobacz postaWidziałem gdzieś na yt, chyba to były jakieś tonsile w których boki i spody były łączone na 45 stopni natomiast fronty doklejane osobno na takie schodkowe podfrezowanie z tym że front miał inny kolor niż reszta skrzyni
Zamieszczone przez UKey83 Zobacz postabardzo mnie nurtuje jak to robi Pylon którego skrzynie są malowane w całości...
Tu nie ma żadnej filozofii, jak jest odpowiedni sprzęt to nic nie jest trudne.
https://www.stereolife.pl/archiwum/r...w-audiothlonie
www.youtube.com/watch?v=XMTFnC6atOE
Skomentuj
Skomentuj