Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niedroga piła stołowa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niedroga piła stołowa

Poszukuję uniwersalnej piły na docinanie różnych elementów.
    Do kolumn, ale to raczej ścinanie pod kątem gotowych formatek lub docinanie mniejszych kawałków z większych.
    Dodatkowo na drobne remonty w domu np docianie listewek itd.
    Pomyślałem o pile stołowej i znalazłem taką oto piłę.
    Aha dobrze jakby taka piła miała możliwość cięcia skośnego.

http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-EINHEL...item564c6ea74c

Wybrałem einhella bo jest stosunkowo niedrogi i mam już kilka lat mimośród tej firmy i działa świetnie.

Mam taką tylko producenta Tryton, jak będę miał chwilę czasu to Ci opiszę wszelkie wady. Wujek ma Tytana identyczny model i też się nim bawiłem.

Skomentuj

Będę wdzięczny.

Skomentuj

A moja rada to dać sobie spokój z tymi stoliczkami. Trochę było o tym na forum, testy próby itp. Nawet nie licz na dokładne zacinanie krawędzi pod kątem na takim sprzęcie. Poniżej 1,5kzł nic w miarė sensownego nie kupisz. Wykorzystaj stary stolik i podkręć pod spód pilarkę ręczną, kawałek stabilnej culagi ustawisz na ściski. Na pojedyńcze cięcia od czasu do czasu wystarczy i zaoszczędzisz parę złotych. Przy tej co pokazałeś na zdjęciu nogi z tej cienkiej blaszki będą się wyginać pod wpływem przesuwania materiału blacie..

Skomentuj

w przypadku takich pil jest zawsze jeden problem - zawsze dochodzisz do wniosku ze blat jest za maly!
          tak wiec jak chcesz robic tam kolumny to dorob sobie duzo wiekszy blat

no i do docinania formatek pod katem potrzebujesz prowadnicy o wiekszym zakresie wymiarowym

Skomentuj

Dokładnie. Pomysłów jest mnóstwo https://m.youtube.com/watch?v=TjN37QWWB_o

Skomentuj

No dobrze to tak:
              - nogi nie wyginają się tak jak Marios mówi, ciąłem już różne materiały nawet 4 metrowe belki wzdłuż przecinałem o 12cm grubości (na dwa razy trzeba bo max cięcie to 8cm)

- sprzęt dołączony do piły tzn. prowadnica do poprzecznego cięcia/cięcia pod kątem jak i sama culaga aluminiowe ale dają radę, najbardziej przeszkadzającą rzeczą jest luz tej poprzecznej prowadnicy umieszczonej w prowadnicy teowej, luz jest większy niż 1mm więc o dokładności nie ma mowy bo wystarczy lekko ruszyć ręką i już element jest inaczej ucięty

- w zależności od producenta różnie jest pomyślany sposób zaciągania culagi, jedni mają na mimośrodzie inni na śrubie, na mimośrodzie słabo trzyma po zaciągnięciu moim zdaniem + ciężko się przesuwa po odpuszczeniu mimośrodu, a na śrubie jest trochę źle pomyślany ale i tak wygodniej mi się na takim robi

- linijka umieszczona na pile jest głównie dla ozdoby i można na niej łapać wymiar ale bez metrówki czy suwmiarki się nie obędzie

- w zależności od sztuki wierzch jest różnie przykręcony tzn. mierząc prostopadle do tarczy z przodu stołu do krawędzi bocznej stołu (mowa o aluminiowym topie, nie uwzględniam stalowych doczepów) np. będzie wymiar 20,5cm a mierząc na tyle stołu od tarczy będzie 20,4/3cm co daje już cięcie pod kątem nawet jeśli prowadzimy materiał na prowadnicy prostopadłej do tarczy

- osłona tarczy nad nią jest na sztywno przykręcona, nie opada nie podnosi się

- gałki warto samemu sobie obejrzeć i ewentualnie zmienić śruby je mocujące na dłuższe, w mojej na przykład pokrętło od regulacji wysokości tarczy pomimo że wyglądało na przykręcone odpadało przy każdym pociągnięciu, okazało się że producent dał za krótką śrubę, dałem 3 razy dłuższą i trzyma idealnie

- też w zależności od producenta jedne stoły mają wykręcany środek żeby dostać się do tarczy i ją wymienić czy np. zdjąć prowadnicę za tarczą, ja nie mam odkręcanego środka i muszę się bawić w dostęp od spodu albo z boku przez odkręcaną kratkę na 6 śrub, mój wujek ma normalnie odkręcany środek

- gościu, który projektował skręcanie nóg powinien to później sam każdemu składać, chyba ze 3h się bawiłem żeby ją złożyć w dodatku i u mnie i u mojego wujka wszelkie pręciki nie są oznaczone gdzie, który ma iść, trzeba samemu pomyśleć

- te doczepiane boczne powiększenia stołu są pod lekkim kątem i po zewnętrznych stronach są wyżej niż środek stołu, można sobie to poprawić ale i tak trzeba się bawić wtedy z wiertarką czy pilnikiem żeby zwiększyć zakres regulacji śrub do tych podpór pod nimi

Tak poza tym jestem zadowolony, ja kupiłem nówkę z gwarancją za 440zł, wujek kupił na allegro od gościa za 380zł z jakimś brakiem akcesoria i uszkodzonym opakowaniem. Jak na przykład potrzebowałem ostatnio sobie rozciąć jakąś większą płytę na paski o 100cm długości 24cm szerokości to sobie zaciskami do tego doczepianego wierzchu zamontowałem na zaciski poziomice, wymierzyłem metrówką i miałem idealne kawałki co do milimetra po pocięciu.

Skomentuj

Dzięki malikowy

Panowie, może inaczej:
                Nie mam warsztatu i nie mam zamiaru bawić się w budowanie piły, stołów itd. bo za mało się bawię żeby się zagłębiać.
                Piła ma służyć do:
                Pocięcia listewek, kantówek, prac domowych np. do docięcia paneli podłogowych.
                Jeśli chodzi o diy pod audio to:
                Cięcie po skosie np na przegrody do TLki ( WIem że nie ma co myśleć nawet o składaniu kolumn pod 45 stopni)
                Chodzi o docinanie gołych płyt MDF czy wióra np w tej chwili mam płyty 100cm x 40 cm i potrzebowałbym ją zmniejszyć do powiedzmy 70 cm x 20 cm. Nie mam zamiaru ciąć wielkich kawałków na kolumny bo zawsze sobie zamawiam gotowe.
                Ale np do zrobienia skośnego frontu trzeba przyciąć płyty pod kątem i do takich rzeczy potrzebuję taka pilarkę.
                Marios, czytałem cały temat o tytule "tania pilarka stołowa"

Skomentuj

gdyby nie te listewki to bym bral dobra pilarke reczna

Skomentuj

ja polecam np. do tej piły zrobić sobie takiego jiga https://www.youtube.com/watch?v=8sMVUS9mqI0
                    wtedy to
                    - w zależności od sztuki wierzch jest różnie przykręcony tzn. mierząc prostopadle do tarczy z przodu stołu do krawędzi bocznej stołu (mowa o aluminiowym topie, nie uwzględniam stalowych doczepów) np. będzie wymiar 20,5cm a mierząc na tyle stołu od tarczy będzie 20,4/3cm co daje już cięcie pod kątem nawet jeśli prowadzimy materiał na prowadnicy prostopadłej do tarczy
                    nie przeszkadza bo regulując tego jiga ustawiasz to idealnie prostopadle do ostrza piły, jeśli chodzi o rozcinanie np. płyty to jak jak pisałem ja sobie kilka dni temu rozcinałem dwie płyty 140cm x 100cm na mniejsze kawałki po 24cmx100cm i 20cmx100cm z pomocą poziomicy, kwestia tylko wyregulować poziomice metrówką, wziąć jakiś kawałek na test, jeden, drugi i można uzyskać co do 1mm dokładności

jakiś większych elementów pod 45stopni jeszcze nie ciąłem ale mniejsze tak, do obudowy Lusztiego były potrzebne i też dało radę. Ewentualnie do płyt ja bym sobie jeszcze pomyślałem nad zagłębiarką z listwą prowadzącą ale to już inne pieniądze. Chociaż można taką sobie zrobić samemu z 2 elementów do zwykłej ręcznej piły elektrycznej

Skomentuj

Z waszych opisów wynika że sama konstrukcja takiej piły się do niczego nie nadaje...
                      Nawet do takich pierdółek jak ja potrzebuję muszę coś dorabiać, przerabiać ?!

- - - - - aktualizacja - - - - -

http://www.ebay.co.uk/itm/Evolution-...item3cf47c7a31

Już droższa trochę ale na filmikach nie wygląda to źle

Skomentuj

generalnie jak ma być lepiej to Makita MLT100, a jeśli chodzi o tego jiga to nawet do lepszych pił stołowych jest to dobry dodatek

Skomentuj

Wracamy do meritum

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
                          generalnie jak ma być lepiej to Makita MLT100
                          Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                          Poniżej 1,5kzł nic w miarė sensownego nie kupisz

Tutaj trochę dyskutowaliśmy w temacie http://diyaudio.pl/showthread.php/16...hlight=pilarka

Skomentuj

Wiem, czytałem.
                            Makita jest za droga. To ma być do okazyjnego cięcia.

Skomentuj

Najpierw konkrety. Ile mozesz wydac max i gdzie chcesz ja kupic, pl czy uk ?

Skomentuj

Uk. do 200 funtów max.

Skomentuj

To szukaj uzywanej pily. Zapomnij o nowych. W Uk jest sporo ciekawych ofert, nawet taka jak moja mozesz kupic ponizej 200 funtow. Axminster ts 200.

http://www.ultimatehandyman.co.uk/fo...70-t77028.html stare ogloszenie

W pile najwazniejszy jest stol, jak stol jest do bani, to reszta jest bez znaczenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    W pile najwazniejszy jest stol, jak stol jest do bani, to reszta jest bez znaczenia.
                                    Skąd wiesz jaki jest w tej evolution ?
                                    Marka u nas nieznana ale widzę że produkują tez narzędzia PRO.
                                    Problem w tym że wysyłka będzie bardzo droga za taki kloc, w wiekszosci nowych jest za free.
                                    Last edited by Rfck; 16.08.2015, 15:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                      Skąd wiesz jaki jest w tej evolution ?
                                      Bo widze, ze to badziewna wytloczka, a nie odlew alu, ze nie wspomne o zeliwie. Stol musi miec regulacje silnika/tarczy wzledem rowkow prowadzacych T. Od tego zalezy precyzja ciecia. Wiele tych marketowych badziewii ( jak ten evolution ) nie posiada takich regulacji, trzeba to przed zakupem sprawdzic. Poza tym za 200 funtow to juz powinienes kupic Bosch PTS 10, ktory ma juz przyzwoity stol, culaga lapie po dwoch stronach, ogolnie niezla jakosc i cos juz na nim mozna zrobic, szczegolnie po rozbudowie o wszelakie jigi. Nie bez znaczenia jest rowniez dostep do czesci serwisowych.

Sa jeszcze takie podrobki boscha z niezlym, rozsuwanym stolem http://www.ebay.co.uk/itm/Gude-GTKS-...3D330873665237

Skomentuj

A widzisz zapomniałem dodać, że w tym stole moim są śruby w rowkach teowych od spodu ale jeszcze nie miałem chwili żeby się nimi bawić bo pewnie ustawiłbym wtedy wierzch tak jak trzeba

Skomentuj

Czaruję...
                                        X