Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niedroga piła stołowa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

https://www.youtube.com/results?sear...+saw+alignment

Skomentuj

https://youtu.be/rxLL3CUVCSk?t=10m26s
      TO nie o to chodzi PM ?

Hmm w takim razie nowej za 200 fuli nie kupie ;/
      Chodzi Ci o wytrzymałość takiego stołu czy co dokładnie bo przecież jest równy.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Apropo Bosha to stoją po 300 fuli
      jedyni jedna aukcja z niemiec ma dziwnie niższą cenę :
      http://www.ebay.co.uk/itm/BOSCH-Tisc...item27f7449c12

Skomentuj

jak dla mnie ta Evolution niezbyt się różni od tego co mam ja i mój wujek, identycznie składane nogi, identycznie montowane przedłużenia blatu, mój wujek ma identycznie składaną culagę, podobnie jak ja nie ma wyjmowanej wkładki w wierzchu przy tarczy, fajnie bo ma dłuższy liniał dla culagi

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
          https://youtu.be/rxLL3CUVCSk?t=10m26s
          TO nie o to chodzi PM ?
          Nie widac, zeby na tym filmie facet ustawial silnik w zgledem stolu. W ogole te kalibracje pily na filmiku to jakas totalna amatorka.

Hmm w takim razie nowej za 200 fuli nie kupie ;/
          Na allegro kupisz za 1300 boscha.

hodzi Ci o wytrzymałość takiego stołu czy co dokładnie bo przecież jest równy.
          O wiele jego aspektow, np mozliwosci regulacji, mocowania silnika, mozliwosci ewentualnej rozbudowy stolu ( w tanich pilarkach sa wlasciwie zerowe i wszystko trzeba sztukowac ), do tego posuw materialu jest roznyc, ale zaden stol alu nie moze sie rownac z nawet najprostszym stolem zeliwnym/stalowym.

Ja juz kiedys sie dalem nabrac na marketowe pilarki, sprzedalem to tak szybko jak moglem. Dziala dalej u znajomego, cala chalupe na tym zrobil, ale on na tym cial panele i deski. Do formatowania materialow na obudowe to sie niebardzo nadaje. Dopiero po dorobieniu jiga mozna na tym cos zrobic.

Bosch PTS 10 to tez w sumie lipa, ale takie sa realia sprzetu ponizej 2 tysiecy, jedynie na makicie MLT 100 da sie juz cos zrobic, jest troche lepsza od Boscha.
          Poza tym odloz jeszcze z 200zl na nowa tarcze, bo to co jest w zestawie z pilami to taki bajer do ciecia palcow i desek na sztachety.

Skomentuj

To czym się różni bosch pts 10 od evolutiona jak oba to gónwo ? :)
            Poważnie aż takie złe to jest ? Nie przytnę na tym nic pod kątem prostym ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jak na takiej pile wygląda docięta formatka jest nie pod kątem 90 ? lekko krzywo ? jak duży jest odchył ?

Skomentuj

Znam ludzi którzy mają MLT 100 i sobie chwalą ( w domowych warunkach). Ja mam Robi i też jest ok. Zresztą tu nie chodzi o sprzęt a umiejętność wykorzystania go.

Skomentuj

To czym się różni bosch pts 10 od evolutiona jak oba to gónwo ?
                Bosch jest lepiej zaprojektowany, ma wiecej mozliwosci plus dostep do czesci zamiennych.

Poważnie aż takie złe to jest ? Nie przytnę na tym nic pod kątem prostym ?
                To czy przytniesz cos pod katem prostym bedzie zalezalo wlasnie od kalibracji. Poza tym jakosc culagi i jej sztywnosc jest bardzo wazna. Jak bedziesz cial male formatki, to moze jej sztywnosc bedzie wystarczajaca. Przy duzych elementach problemem jest niska waga pily, maly stol, slaba sztywnosc culagi.
                Ta pila evolution nie jest zaprojektowana z mysla o cieciu precyzyjnym, to jest bardziej maszyna budowlana, nawet tarcza zalozona na maszynie pozwala na ciecie drewna z elementami metalowymi.

Jak na takiej pile wygląda docięta formatka jest nie pod kątem 90 ? lekko krzywo ? jak duży jest odchył ?
                Wiesz, na filmie reklamowym wszystko idzie gladko i pieknie. Problem z cieciem na np 45 stopni jest zupelnie inny. Przy takim cieciu material musi byc prowadzony bezwzglednie idealnie, kazda odchylka materialu bedzie prowadzic do palenia materialu. Tak zazwyczaja bywa, gdy culaga nie jest odpowiednio sztywna ( dlatego wolalbym boscha czy inna pile, ktora ma mocowanie culagi po dwoch koncach stolu, to jest takie rozwiazanie w malych pilach, aby bez wielkiego stolu i stalowej culagi osiagnac odpowiednia sztywnosc).
                Te pily budowane sa tak, aby byly tanie i lekkie, mozliwe bylo ich przenoszenie ma budowe, czy miejsce pracy. Moja pila jest rowniez niewielka, ale wazy 70 kg, co jeszcze jest za malo. Niby jest duzo lepiej wykonana od kazdej marketowki, ale i tak dla mnie jest juz za mala i malo precyzyjna. Niestety poki co na wieksza nie moge sobie pozwolic z braku miejsca.

Na Twoim miejscu wolalbym odlozyc kase i kupic raz, a dobrze. Moze trafisz na jakas promocje Makity. Nie napalaj sie na te marketowe pily, bo pozniej stracisz duzo na jej odsprzedazy, kiedy stwierdzisz ze na tym badziewiu nie da sie ciac formatek na kolumny.
                Pila stolowa to najwazniejsze narzedzie pracy stolarza i ona musi byc po prostu najlepsza na jaka nas stac, bo od tego zalezy nasz komfort pracy, jakosc ciecia i bezpieczenstwo.

Skomentuj

Ja przepraszam, ale spytam, jeśli waga jest potrzebna, to czemu nie przykręcisz do podłoża?

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                    Ja przepraszam, ale spytam, jeśli waga jest potrzebna, to czemu nie przykręcisz do podłoża?
                    Zeby miec pily mobilnosc w miejscu pracy.

http://diyaudio.pl/showthread.php/16...l=1#post418589

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                      Na Twoim miejscu wolalbym odlozyc kase i kupic raz, a dobrze. Moze trafisz na jakas promocje Makity. Nie napalaj sie na te marketowe pily, bo pozniej stracisz duzo na jej odsprzedazy, kiedy stwierdzisz ze na tym badziewiu nie da sie ciac formatek na kolumny.
                      Nie chcę ciąć formatek tylko ewentualnie dociąć jakąś do wewnątrz kolumny. Zrobiłem już wiele kolumn ale do żadnych sam nie przycinałem płyt i tak też zostanie bo to nawet nie ma sensu, ale czasem trzeba dociąć z odpadu jakiś kawałek na wzmocnienie albo przegrodę i do tego ewentualnei użyłbym takiej piły.

Napewno sporo będę ciął takich kantówek http://www.countomat.pl/_aaa_zdjecia/_x_zdjecie03.jpg
                      panele podłogowe i listwy. Naprawdę sądzisz że nawet do takich rzeczy taka piła jest niewystarczająca ?
                      Nie wymagam super precyzji cięcia formatek mdf.

Nie napalam się w ogóle na nic, chciałbym tylko nie wydawać 300 funtów na piłę którą będę używał sporadycznie i nie specjalnie do audio diy.
                      Piła musi być przenośna, nie mam warsztatu i jak będę coś robił to będę wychodził z piłą do ogrodu.
                      Last edited by Rfck; 20.08.2015, 13:00.

Skomentuj

Do ciecia kantowek to styknie pila za 400zl o ile silnik to wytrzyma :)
                        Pamietaj tylko o jednej zasadzie - apetyt rosnie w miare jedzenia.

Skomentuj

Masz może fotki przykładowego "złego cięcia" MDFu na takiej taniej pile ? mocno ucieka kąt ?

Skomentuj

Jak chcesz to mogę jutro jakiś test zrobić tylko muszę sprawdzić czy mam taki odpad gdzieś ale jak mówiłem tu nie ma moim zdaniem powtarzalności produkcji. Pewnie nawet w obrębie 10 egzemplarzy będą odchylenia każdego od siebie gdyby sprawdzić.

Ale z drugiej strony, jak Ty to potrzebujesz do amatorskich prac, przy jakiś kantówkach itp to myślę, że jak się przyłożysz i na przykład przez cięciem materiału najpierw zrobisz testowe cięcia to powinno być ok.
                            Last edited by malikowy; 22.08.2015, 21:10.

Skomentuj

Fajnie jakbyś znalazł chwilę i coś poprzycinał i pokazał

Skomentuj

No dobra. Lekki test, cięcie 90 stopni i cięcie 45 stopni. Porównanie krawędzi i jak wygląda złożenie cięć 45stopni. Materiał jakaś stara półka z szafki zakupionej kilka lat temu.

Na początek cięcie 90stopni
                                Oryginalna strona, która była prowadzona przy culadze

Strona po przecięciu, porównanie krawędzi z przodu i tyłu na długości cięcia

oraz zmierzenie wymiaru szerokości płyty po przecięciu, pomiar w dwóch punktach płyty

Cięcie po kątem 45stopni i złożenie płyt do siebie, większy element płyty przeciąłem z obu stron pod kątem 45 stopni. Najpierw przyłożyłem z jednej strony, następnie z drugiej, efekt podobny, wygląda że ustawienie 45stopni ucięło trochę więcej przez co mam kąt około 89-88 stopni

Rfck, coś jeszcze mam spróbować przeciąć?

Skomentuj

Wielkie dzięki! Dla mnie to wystarczająca dokładność, wygląda nieźle, jak myślisz PM :) ?
                                  Jaką dokładnie masz piłę ? Jest oryginalna w sensie nie przerabiałeś nic ?

Skomentuj

Ja mam dokładnie taką, kupioną u dystrybutora który ma siedzibę niedaleko mnie http://www.narzedzianonstop.pl/elekt...500,53349.html
                                    przerabiany był tylko jeden uchwyt, ale to była wymiana śruby oryginalnej na dłuższą

ps. żeby nie było, nie jestem szalony i nie płaciłem tyle co na tej stronie, kupiona przez znajomości :) i szczerze to w życiu bym za nią więcej nie dał, nie warta jest tych 780zł co na ich stronie. Widziałem też jak wygląda jeszcze wyższy model, który tak na prawdę ma mniejszy blat w szerokości za to dłuższy, większy silnik i brak prowadnic teowych

Skomentuj

Dla mnie to wystarczająca dokładność, wygląda nieźle, jak myślisz PM ?
                                      Przepraszam ale niebardzo wiem co mam napisac. Z calym szacunkiem dla kolegi malikowy za fatyge, ale takie testy i zdjecia mi nic nie mowia. Moze niech sprobuje przyciac formatki na monitory np. 200x400x300mm zacinane na 45 stopni i sprobuje zlozyc je do kupy trzymajac katy.
                                      Ja juz mialem tania pile Dedra i wiem co potrafi taki sprzet :)

Skomentuj

PM, spoko ale Rfck pisał, że nie potrzebuje ciąć formatek na monitory bo sobie już zamawia gotowe.
                                        Jemu nie jest to potrzebne do takiego czegoś. A formatki do swoich kolumn ciąłem właśnie na tej pile jak już pisałem tyle, że nie pod 45 stopni.

Nie chcę ciąć formatek tylko ewentualnie dociąć jakąś do wewnątrz kolumny. Zrobiłem już wiele kolumn ale do żadnych sam nie przycinałem płyt i tak też zostanie bo to nawet nie ma sensu, ale czasem trzeba dociąć z odpadu jakiś kawałek na wzmocnienie albo przegrodę i do tego ewentualnei użyłbym takiej piły.
                                        Tanią podobną do Dedry też miałem i uważam, że nadaje się tylko do cięcia jakiś desek na budowie i to takich do jakiś rusztowań itp. niż takich gdzie potrzebne są konkretne wymiary.
                                        Last edited by malikowy; 23.08.2015, 19:42.

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
                                          Tanią podobną do Dedry też miałem i uważam, że nadaje się tylko do cięcia jakiś desek na budowie i to takich do jakiś rusztowań itp. niż takich gdzie potrzebne są konkretne wymiary.
                                          Ile trzeba wydać na taką piłę żeby to miało sens?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X