Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przygotowanie i lakierowanie forniru modyfikowanego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przygotowanie i lakierowanie forniru modyfikowanego

Panowie pomocy.
    Szukam coś na temat przygotowania powierzchni forniru modyfikowanego pod lakierowanie i samego lakierowania, ale nie mogę znaleźć żadnych informacji prócz ofert sklepów internetowych.
    Mianowicie. Jak przygotować powierzchnię takiego forniru? Czy konieczne jest jego szlifowanie jak w przypadku forniru naturalnego? Fornir, który posiadam ma taką fajną teksturę i nie chcę jej utracić podczas szlifowania.
    Drugie moje pytanie dotyczy wyboru odpowiedniego lakieru. Potrzebuję lakier matowy, który uwydatnił by teksturę forniru. Najlepiej jak będzie to lakier dobry, a nie tani Nie mam pojęcia co wybrać. Jeśli kolor ma znaczenie, to jest to taki fornir: http://www.meble.pl/p85821,fornir-mo...200x640mm.html
    Aha. Fornir klejony na kleju Pattex Universal Classic (dawny Moment).
    Z góry dzięki :)
    Last edited by mirro---; 06.10.2015, 18:53.

Czy naturalny czy modyfikowany trzeba szlifowac. Jak nie chcesz pozbyc sie struktury, to sprobuj szlifowac wzdłuż wlokien welna stalowa lub specjalbnm materialem sciernym. Oczywiscie recznie, bez klocka. Co do lakierow to tutaj wybor jest duzo wiekszy. Moze styknie Ci poliuretan 1k matowy z marketu, tylko nie jakis najtanszy dragon, bo to miekkie dziadostwo. Tak czy siak musisz zrobic sam testy na mniejszych kawalkach.

Skomentuj

Ten poliuretan to jest lakier wodny? Można go stosować jak kleiłem Pattexem?

Skomentuj

Jak sama nazwa poliuretan to rodzaj żywicy. Jak chcesz zachować strukturę drewna to max 2 warstwy i szlifowanie tak jak kolega radzi bo po pierwszej warstwie lakieru podniosą się włókna drewna.

Skomentuj

Może lepiej osmo jak chcesz zachować strukturę drewna.

Skomentuj

Osmiele sie napisac, ze polozyc ladnie osmo jest trudniej niz lakier ( jesli sie juz lakierowalo i ma sie jako takie warunki do natrysku ) :P

Skomentuj

Panowie, a czym się różni lakier akrylowy
              Zamieszczone przez Tobike Zobacz posta
              Jak sama nazwa poliuretan to rodzaj żywicy.
              Tak, ale chodzi mi o to jaki lakier kupić. Czy to ma być lakier "rozpuszczalnikowy" czy wodny? Bo z tego co do tej pory wywniokowałem do moich zastosowań najlepszy będzie lakier poliuretanowy na bazie wody. Chyba, że coś źle zrozumiałem. Proszę wybaczyć. Nie jestem lakiernikiem. Wiedzę czerpię z tego co przeczytam w internecie.
              A czy Domalux i Drewnochron to dobre lakiery?

Skomentuj

Lakiery na bazie wody, sa wg mnie trudniejsze w aplikacji niz lakiery rozpuszczalnikowe. Poza tym lakier na bazie wody, nie bedzie mial takiej twardosci i wytrzymalosci jak lakiery rozpuszczalnikowe. Lakier wodny bedzie podnosil wlokna forniru, napewno bedziesz musial takim lakierem lakierowac 2-3 razy i szlifowac. Wodne lakiery akrylowe sa rowniez dosc trudne w aplikacji. Bardzo wazne jest aby lakierowac bardzo cienkimi warstwami. Mysle, ze w Twoim przypadku lepiej bedzie wybrac lakier poliuretanowy rozpuszczalnikowy. Bedzie bardziej smierdzial, ale jakosc powloki bedzie lepsza. Te lakiery wodne dostepne w marketach to lakiery raczej niskiej jakosci.
                Przydalby sie rowniez jakis lakier podkladowy, ktory ladnie zamknie fornir i przygotuje powierzchnie pod lakier bazowy, zewnetrzny. Jesli wybierzesz lakier rozpuszczalnikowy, to jako podklad mozna uzyc nitro. Mieszkasz w duzym miescie, mozesz wybrac sie do profesjonalnego sklepu z chemia lakiernicza i podpytac co mogli by polecic i jak wypada to cenowo.

Skomentuj

Bedziesz lakier nakladal pedzlem,itp czy lakierowanie pistoletowe?

Skomentuj

Dzięki Pogromca mitow. Dużo mi rozjaśniłeś :)
                    Jeśli chodzi o pistolet czy pędzel, to nie ma to dla mnie większej różnicy. Również nie ma problemu ze smrodem lakieru rozpuszczalnikowego. Wszystkie prace wykonuję w garażu, więc jedynym problemem mogą być obecne coraz częstsze niskie temperatury, bo garaż nie jest ogrzewany. Mam dostęp również do kompresora z pistoletem, więc mogę go użyć jeśli efekt miał by być lepszy.
                    A zatem podumowując:
                    1. Bezbarwny lakier NITRO - jako podkład
                    2. Lakier rozpuszczalnikowy poliuretanowy.

Tylko teraz nie wiem czy nitro też się nanosi z pistoletu czy wystarczy pędzlem. Pędzlem prościej, bo i narzędzie proste, ale jeśli natryskowo będzie lepiej, to mam do tego sprzęt. Co radzicie?

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    mozesz wybrac sie do profesjonalnego sklepu z chemia lakiernicza
                    Tak też zrobię :) Tylko chcę też Was rady zasięgnąć, gdyż macie praktykę w tym zakresie i jak pójdę do sklepu, to już nie będę taki całkiem zielony

Skomentuj

Zamieszczone przez Natalleos
                      polecam ten profesjonalny lakier http://www.adler-lakiery.pl/pl/produ...cryl-cfb-5009/ oraz do tego utwardzacza http://www.adler-lakiery.pl/pl/produ...er-82210-6985/ pracuję z tymi materiałami oraz fornirem wszelkiej maści i u mnie schodzi tego w bańkach 20 litrowych (natura , modyfikant ... itd) jest jednym z najlepszych . zorganizowanie to trochę zachodu ale warto tu masz namiary w Rzeszowie biuro.rzeszow@adler-lakiery.pl możesz nim po rozcieńczeniu podkładować
                      A gdzie jeszcze można dostać lakiery tej firmy?

Skomentuj

Lakier rozprowadzany przez dystrybucję. Poszukaj (zgogluj) najbliżej siebie . Doślą kurierem

Skomentuj

Zamieszczone przez mirro--- Zobacz posta
                          Panowie pomocy.
                          Szukam coś na temat przygotowania powierzchni forniru modyfikowanego pod lakierowanie i samego lakierowania, ale nie mogę znaleźć żadnych informacji prócz ofert sklepów internetowych.
                          Mianowicie. Jak przygotować powierzchnię takiego forniru? Czy konieczne jest jego szlifowanie jak w przypadku forniru naturalnego? Fornir, który posiadam ma taką fajną teksturę i nie chcę jej utracić podczas szlifowania.
                          http://www.meble.pl/p85821,fornir-mo...200x640mm.html
                          Aha. Fornir klejony na kleju Pattex Universal Classic (dawny Moment).
                          Z góry dzięki :)
                          Ja też się podłączę do tematu ponieważ też chcę kupić fornir modyfikowany Alpi u Zagłoby. I on też jest mocno strukturalny. Jedynie nie jest na fizelinie. Jak to przygotować pod lakier? Co o nim sądzicie?
                          Mirro--. Czy ty go kleiłeś fizeliną do płyty? Czy to jest poprawne? Słyszałem, że powinno się go kleić odwrotnie, a potem fizelinę zeszlifować. Tak mówił sprzedawca, że zdarzało się, że odlazł. Czy może to ktoś potwierdzić/zaprzeczyć?

Skomentuj

Klei sie flizelina do obudowy. Jak sie komus odkleilo to pewnie kleil na jakis gowniany klej kontaktowy, to odeszlo. Kleisz na klej bialy pod sciskami i po temacie.

Skomentuj

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
                              A gdzie jeszcze można dostać lakiery tej firmy?
                              Niedawno uskutecznłiem zestawy,obudowa z MDF, chciałem mieć lakierowane w kolorze i połysku. Pod nosem mam lakiernię i hurtownię lakierów. Poszedłem powiedziałem co mam i co chcę. Facet uszykował wszystkie komponenty (izolant, podkład, lakier, rozpuszczalniki i utwardzacze) rozpisał co i jak pomieszać i jak prysnąć. Lakiernikiem nie jestem, ale poszło.
                              Może w okolicy masz jakiś solidny sklep. Może jakiś znajomy stolarz-lakiernik coś poleci. Mi tą hurtownię polecił znajomy lakiernik. Mówił, że w różnych kupował, ale tam mają najlepszą obsługę i lakiery nie chrzczone.
                              Last edited by czarodziej; 10.02.2016, 21:31.

Skomentuj

Ja swój fornir modyfikowany kleiłem oczywiście fizezliną do płyty. W sumie, to nawet by mi do głowy nie przyszło, że można odwrotnie. Jeśli chodzi o odklejanie, to nic się nie odkleja. Niestety nic więcej powiedzieć nie mogę na temat wykańczania, gdyż z racji zimy musiałem przerwać prace. Kontynuacja nastąpi dopiero po nadejściu cieplejszych dni.

Ale do tej pory mam dylemat. Szlifować czy nie szlifować? Gdyby był to fornir naturalny, to sprawa była by jasna, ale fornir modyfikowany na prawdę wygląda jak gotowy do lakierowania i ma taką fajną strukturę, że aż żal szlifować. Jak nadejdą cieplejsze dni, to spróbuję okleić jakimiś ścinkami dwie deseczki i jedną deseczkę szlifnę, a drugą zostawię bez szlifu i polakieruję, bo inaczej to chyba nigdy się nie dowiem.
                                Last edited by mirro---; 12.02.2016, 11:47.

Skomentuj

Też miałem kiedyś ten dylemat jak kleiłem fornir modyfikowany venge i zrobiłem próby na kawałku.
                                  Po przeszlifowaniu nie nadawało się do niczego, straciło kolor, zapchały się wszystkie pory, generalnie lipa.
                                  Może na jaśniejszym efekt będzie inny, ale polecam sprawdzić na kawałku.

mg

Skomentuj

Trzeba przeszlifowac. Jak ma zostac struktura forniru, to sie szlifuje welna stalowa, a nie papierem na klocku czy szlifierka. Ewentualnie papier scierny w dloni.

Skomentuj

W moim przypadku nawet najmniejsze przetarcie powodowało odbarwienie forniru.

mg

Skomentuj

W koncu to modyfik i mogl byc zrobiony byle jak. Mimo to trzeba jakos przygotowac powierzchnie pod lakier czy olej.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X