Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Pompa próżniowa] Olejowa pompa próżniowa do fornirowania/laminowania/docisku.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Pompa próżniowa] Olejowa pompa próżniowa do fornirowania/laminowania/docisku.

Hej,

Jako, że postanowiłem sprzedać swoją pierwszą pompę próżniową (kończę drugą) postanowiłem napisać krótki opis zanim pójdzie w świat (a raczej na ogłoszenie), może się komuś przyda.

Pompa jaką użyłem jest to dwustopniowa Robinair VacuMaster 15401, kupiłem ją jako używaną za 220zł. W pełni sprawna i ciągnie do samego dołu więc nie widzę powodu kupowania nowych sztuk dla zastosowań hobbystycznych, szczególnie że nowa taka pompa kosztuje na ebay 555 funtów (~2800zł). Pompa jest o tyle fajna, że ma na wejściu wbudowany zawór zwrotny (i o ile dobrze pamiętam siateczkę/filtr) tak więc nie trzeba tego dokładać do układu. Dodatkowo jest ona na tyle mocna że potrafi wystartować pod obciążeniem (próżnią) bez dodatkowych układów odciążających.

Pompa jak i cały układ usadowione na sklejce, przykręcone do niej śrubami (w podstawie pompy wywiercone otwory montażowe).

Zbiornik podciśnienia wykonany ze zbiornika ciśnienia z audi A8 4E0616203 kupiony za 48zł, niestety miał nietypowy i do tego wąski gwint tak więc rozwierciłem go i nagwintowałem na 1/4" by pasował do reszty podzespołów, ciśnienia bym tam już nie dawał, ale do próżni sprawdza się super. Usadowiony na nóżkach z mdf bo niestety mocowania ma na wysokości 1/3 zbiornika.

Pompa miała gwint na wejściu jakiego nie mogłem znaleźć tak więc zrobiłem przejściówkę z rurek pvc i kleju epoksydowego by "skopiować gwint", z drugiej strony dalem gwint 1/4" tak jak reszta podzespołów. Całość wyszła szczelna i solidna, choć miałem obawy :)

Wyłącznik ciśnieniowy to upolowany na ebay (o ile pamiętam jakieś 110zł) Cambridge Instruments SuperMin V (aktualnie produkowany przez inną firmę):
    http://www.blackteknigas.com/media/pswitch_hipres.pdf

Niestety większość dostępnych na rynku wyłączników próżniowych ma zbyt dużą histerezę do zastosowań "stolarskich", tutaj jest to tylko 0.05 bar.

Na wyjściu zastosowałem gniazdo wtykowe na przewód kalibrowany poliuretanowy 10mm. Trzyma ładnie ciśnienie i nie potrzebuje zbrojonych przewodów ciśnienia, ale jak ktoś miałby zamiar używać tego wielokrotnie w ciągu dnia to wymienił bym na chociażby szybko złączkę ciśnieniową do sprężarek i odpowiednio uzbroił przewody.

Pompa ma dodane dwa włączniki, jeden włącza pompę poprzez wyłącznik próżniowy, czyli działa aż do osiągnięcia odpowiedniego podciśnienia po czym się wyłącza, załącza się ponownie jeżeli podciśnienie spadnie o te 0.05bar i tak w kółko. Drugi "włącznik" jest do obejścia wyłącznika próżniowego by pompa działała non stop, przydatne przy użytkowaniu zacisków próżniowych, czy też w nieszczelnych układach gdzie zbyt szybkie uciekanie podciśnienia powodowało by zbyt częste włączanie/wyłączanie pompy. W takim przypadku trzeba dodać na wyjściu trójnik i zawór którym będziemy regulować podciśnienie (im bardziej otworzymy zawór tym mniejszą próżnie osiągniemy).

Całość dopełnia wakuometr z gliceryną kupiony na allegro za jakieś 50zł. Wszystkie gwinty uszczelnione klejem do gwintów Loctite lub silikonem "do uszczelek".

Koszta:
    Pompa: 220zł
    Zbiornik: 48zł
    Wyłącznik próżniowy: 110zł
    Wakuometr: 50zł
    Reszta (czwórnik/trójnik/rurki/sklejka/etc): 60zł
    Suma: 488zł

Plusy:
    - Duży przepływ.
    - Bardzo duża próżnia: -14.6 psi/-1 bar/29.726 inHg
    - Prostota układu, a przez to cena.

Minusy:
    - Mgiełka olejowa.
    - Głośność.

Foty:

Nie na temat...
    3 lata pracowalem w zakladzie techniki prozniowej. robilem czesci do 3 typow pomp prozniowych
    a wciaz nie mam pojecia jak to dziala

Skomentuj

Właściwie nie ma co rozumieć, wkładasz mdf/fornir z klejem do wora, odsysasz powietrze pompą i różnica ciśnień generuje równomierny max docisk ponad 10 000 kg/m2 i tyle :)

Skomentuj

Ha to może i ja swoja pokarzę, jeśli można :cool:
        Gadaliśmy na priv ale nie wiem czy pokazywałem ustrojstwo.
        Wyglądała tak podczas montowania elektroniki.

- pompa od pakowaczki, łopatkowa bezolejowa 10m3/h
        - zegar podciśnieniowy z regulacją zakresu próżni
        - zbiornik próżniowy z 2 odcinków rury kanalizacyjnej pcv 100mm zaślepionej dwustronnie
        - zegar 0 do -0,1 psi, ze stycznikami, możliwa regulacja zakresu próżni w pełnym przedziale
        - elektronika to dwa styczniki i przekaźnik - to dla tego żeby zegar był sterowany niższym napięciem (choć teoretycznie można użyć 220 ale szkoda styków)
        - zawór zwrotny 1/2 cala - kanalizacyjny - niestety trochę puszcza, ale to dosłownie 0,2 na jakieś 20min.
        Moja pompa dociąga do -0,82, i mnie to w zupełności wystarczy - nie sprzedaję

Pierwsze testy :biggrin:

Powstaje teraz stół z membraną silikonową i będzie kompletna prasa :flapper:

Edyta;
        Dodam tylko że waro kupić jeśli ktoś chce się bawić w próżnię taki czujnik
        << link >>
        Bardzo dobra rzecz do wykrywanie wszelkich nieszczelności czy to w worku czy w prasie - szczególnie w worku

Jeszcze jedna Edyta;

Link do filmu który doskonale obrazuje co można zrobić? Jak? I jak to działa
        Choć lektor pozostawia trochę do życzenia :cool:

Last edited by Tranzyt; 22.09.2016, 09:08.

Skomentuj

Gadaliśmy gadaliśmy, cieszę się że coś pomogłem :)

Spore ustrojstwo :) Wakuometr z wbudowanym wyłącznikiem genialny w swojej prostocie :)

Skąd bierzesz membranę silikonową ? Ogólnie jak masz jakieś szersze info o budowie stołu to dawaj :)

Skomentuj

Na razie robię taki stół na szybko bo mnie kumpel prosił o zrobienie schodów, i będę oklejał obłogiem 4 mm płyty.
            Czysta amatorka.
            Ale już się nie mogę doczekać, maszynka chodzi wzorcowo i ciekawym pierwszego prasowania.
            Stół będzie z lakierowanego mdf z rowkowaniem, a ramka ze sklejki.

Mata silikonowa z allegro
            << mata >>

Sznur silikonowy jako uszczelkę tez tam kupiłem.
            << sznur na uszczelkę>>

Ta mata nie jest za dobra bo ma tylko około 300 procent rozciągliwości, mnie wystarczy.
            Na taką 700 % i 650stopni C to mnie do amatorskich zastosowań nie stać

A co do samego stołu to fajna podpowiedź masz tu
            << Link >>

Można tez użyć folii, fajna masz << tu >>
            Last edited by Tranzyt; 22.09.2016, 09:53.

Skomentuj

Jakbyś pokazał zdjęcia tych fantów zamiast linków było by fajnie. chociaż z aukcji ale żeby na naszym serwerze były. Bo za tydzień nie będzie wiadomo o co chodzi...
              Też na bylem drogą kupna pompę valve vi 220 sv. Będę chętnie czytał co koledzy poczynaja :)

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Folie/rękawy (jak i inne produkty do worka prózniowego) można również kupić tutaj:
                http://edostawca.pl/pl/c/materialy-d...prozniowego/72

Niestety nie udało mi się znaleźć w Polsce zamknięcia do rękawów foliowych takiego:
                http://www.veneersupplies.com/produc...g-Closure.html

Ma ktoś pomysł gdzie to dostać ?

Skomentuj

Słabo to widzę. Chyba tylko robić...
                  Popatrz << na to >>
                  Taki ceownik kupisz na allegro za parę zł dopasować do tego rurkę i jazda.
                  Mało tego można go podgrzać opalarką i zdeformować do środka wtedy będzie miał większą siłę przylegania.
                  Ja kombinuję jak zrobić rozbieralny zawór do worka, przecież nie będę płacił 80zł + przesyłka za trochę stali, tworzywa i silikonu. :)

Co do linków, sorki, już nie mogę edytować posta
                  Last edited by Tranzyt; 22.09.2016, 13:34.

Skomentuj

Zawór do worka próżniowego.

No to masz odpowiedź odnośnie zaworka (co do tego ceownika masz może link ?) :)

Poprzedni jaki robiłem nie do końca mi odpowiadał, tak więc zrobiłem nowy bardziej uniwersalny :)

1) Podstawa zrobiona z 6mm (takie miałem pod ręką) aluminium, średnica 60 mm, z otworem gwintowanym G1/4" na środku, brzeg od góry fazowany bitem zaokrąglającym. Ostre krawędzie lekko przeszlifowane dla zaoblenia.
                    2) Uszczelka (tutaj akurat pianka którą miałem pod ręką, ale docelowo do zmiany na po pierwsze większą, po drugie lepszy materiał)
                    3) Worek próżniowy
                    4) Zwykła podkładka z marketu (do wymiany na większą)
                    5) Co nam się podoba, a ma gwint 1/4" (tutaj złączka wtykowa na wąż kalibrowany 12mm)

Koszt znikomy i można zrobić ile się nam podoba (jak również małym kosztem zmieniać złączki jak zmieni się nam koncepcja), sam mam już dwa takie bo przy dużym worku próżniowym da to bardziej równomierne odsysanie.

Last edited by gi; 22.09.2016, 14:05.

Skomentuj

O.... doskonałe
                      Wykorzystam pozwolisz:biggrin:
                      Co do ceownika masz go np. << tu >>
                      Są też inne wymiary :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz posta
                        O.... doskonałe
                        Wykorzystam pozwolisz:biggrin:
                        Na zdrowie :)

Podstawy zaworków przeszlifowane, nie powinny uszkodzić folii :)

Last edited by gi; 22.09.2016, 15:19.

Skomentuj

Do podkladek silikonowych możesz użyć tzw. Maty silikonowe do kuchni. Pełno tego na allegro.
                          planowalem nawet z tego zrobic membranę ale za male wymiary. I trzeba zwracać uwage zeby były z czystego silikonu. Nie wzmacniane zadnym włóknem.

Skomentuj

Pociąłem etui do tel silikonowe Leżało nie używane od roku to się chociaż przyda, a kosztowało 2zł

Przetoczyłem też lekko podstawę (na wiertarce z ręki, tak więc zbyt równo nie jest, ale to nie ważne):

Skomentuj

A jak kupiłem w necie złączki 12mm na 1/4 cala, tylko kątowe, łatwiej chyba ułożyć przewód.
                              No i miałem kłopot z gwintownikiem na 1/4 cala ale już znalazłem.
                              Jak dojdą klamoty to działam :-)
                              Jaki masz worek??
                              Z jakiej folii?? Nie przecina Ci krawędzi??

Skomentuj

A jak kupiłem w necie złączki 12mm na 1/4 cala, tylko kątowe, łatwiej chyba ułożyć przewód.
                                No i miałem kłopot z gwintownikiem na 1/4 cala ale już znalazłem.
                                Jak dojdą klamoty to działam :-)
                                Jaki masz worek??
                                Z jakiej folii?? Nie przecina Ci krawędzi??
                                Akurat takie złączki miałem pod ręką, kątowe są oczywiście lepsze, szczególnie przy użyciu kilku zaworów (można użyć też zaworków T). Kupując kątowe i używając dwóch zaworów kupił bym chyba 8mm, a na środku dał trójnik 8-12-8 :)

Folie używam taką narazie (Econolon):
                                http://edostawca.pl/pl/p/Econolon-wo...m-na-metry/474

Puki co nie przerwała się, no ale staram się jej nie narażać na ostre krawędzie.
                                Last edited by gi; 23.09.2016, 12:04.

Skomentuj

Mam złe doświadczenie z foliami.
                                  Zawsze gdzieś miałem przecieki bo powstawały mikro dziurki, teraz w końcu kupiłem czujnik i mogę potestować.
                                  Choć nie ma to jak silikon.
                                  Ha właśnie wpadł mi do głowy genialny pomysł.
                                  Gdyby zrobić silikonowy worek, pokleić taki z maty która pokazałem, tylko np. 0,5 mm na allegro jest m2 za 61 zł, pokleić to klejem do silikonu ELASTOSIL E43 też na allegro za 53 zł.
                                  Z przesyłkami taki worek wyszedł by około 200 zł gdyby policzyć silikon x2, ale to już na wieki :-)

Skomentuj

Mam złe doświadczenie z foliami.
                                    Zawsze gdzieś miałem przecieki bo powstawały mikro dziurki, teraz w końcu kupiłem czujnik i mogę potestować.
                                    Choć nie ma to jak silikon.
                                    Ha właśnie wpadł mi do głowy genialny pomysł.
                                    Gdyby zrobić silikonowy worek, pokleić taki z maty która pokazałem, tylko np. 0,5 mm na allegro jest m2 za 61 zł, pokleić to klejem do silikonu ELASTOSIL E43 też na allegro za 53 zł.
                                    Z przesyłkami taki worek wyszedł by około 200 zł gdyby policzyć silikon x2, ale to już na wieki :-)
                                    Dobre (choć 0,5mm nie było by zbyt delikatne ?), choć stół jest dużo wygodniejszy (spróbuj włożyć do worka blat 30mm biurka 2m x 0.8m z ułożonym na nim fornirem, powodzenia), tyle tylko, że zajmuje miejsce.

Pytanie na ile ten silikon jest faktycznie na wieki ?

Jak się przerwie to masz kupę kasy w plecy, a folie możesz w sumie wymieniać co robotę jak się uprzesz bo koszt znikomy.

Pytanie też co jak ci wycieknie żywica na tą membranę (albo inny klej), też może być problem (no chyba, że nic się*do tego nie klei, ale nie wiem czy taki epoksyd by nie przywarł).

Skomentuj

Ja mam membranę 1,5 i to jest naprawdę grube. Rzecz w tym, że nic do tego nie przywiera dla tego trzeba kleić specjalnym klejem do silikonu.
                                      Epksyd jak się przyklei to po prostu odpryśnie po zżelowaniu, a w folii może przeciąć ostrą krawędzią.
                                      Ta... to dobra idea.
                                      Patrz na to

Stół wygodny do płaskich rzeczy ale jak masz coś przestrzennego to już kłopot. optymalnie mieć to i to.
                                      Worek na półkę i leży. Kurcze może zaryzykuje.
                                      Przemyśle temat przez weekend ale jest szansa że się skuszę.

Skomentuj

Filmik super, tylko skąd wziąć takie zamknięcie ? ... :)

Sam rozważam coś pomiędzy workiem a stołem, czyli dwie ramki prostokątne z profili aluminiowego: ramka na dól/na to jedna membrana/mdf+fornir/siatka rozprowadzająca/kolejna membrana/kolejna ramka. Całość ściśnięta dookoła ściskami :)

Plus taki, że po pierwsze nie trzeba robić solidnego stołu, po drugie można rozkręcić i zajmie bardzo mało miejsca :) Minus to ciężko powiedzieć jak z uszczelnieniem będzie przy takiej opcji.
                                        Last edited by gi; 23.09.2016, 13:14.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X