Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Pompa próżniowa] Olejowa pompa próżniowa do fornirowania/laminowania/docisku.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

<< Ta firma robi worki silikonowe >>
    Ale nawet tam nie dzwoń :-)
    Na metr worka wchodzi około 4 kg silikony który za kilogram kosztuje ponad 170 zł, i doliczają do tego jeszcze taśmy zamykające i wężyki.
    Pomysł z ramka dobry, mógł byś to przykleić takim klejem jak pisałem wcześniej, tylko już tego nie złożysz niestety, czyli gabaryt.
    Te worki z filmiku to tylko w chinach i zakupach hurtowych niestety.
    Bida. Trzeba kleić samemu.
    Ale przez weekend poszukam może znajdę jakąś inną opcję.

Skomentuj

Właśnie kupiłem ELASTOSIL E43.
      Jak dostanę porobię testy na silikonie który obecnie mam w domu.
      Zobaczę jak on wiąże i czy na daje się do mat silikonowych -niby tak.
      Ale jak mam wydać 300 zł na matę i 50 na klej, to wolę najpierw sprawdzić jego działanie.

Skomentuj

O super, daj znać jak efekty :) Widziałeś może gdzieś matę 0,5mm w rozsądnej cenie ? Najlepiej przezroczystą, ale mleczna też chyba ok.

Skomentuj

Forum nie lubi linków z allegro, wysłałem na priva
          P

Skomentuj

Dzięki, szkoda że nie przezroczysta (choć pewnie tak cienka będzie i tak połowicznie przezroczysta) :-)
            Last edited by gi; 25.09.2016, 18:11.

Skomentuj

Ona nie jest mlecznobiała, choć na zdjęciu może tak wyglądać.
              Jest powiedział bym półprzezroczysta, ja mam teraz 1,5 mm i widać przez nią szczegóły.
              Czekam na klej, jak spoina przejdzie pozytywnie testy to kupie tą 0,5 na większy worek, taki przynajmniej 1 m2

Skomentuj

Ja znowu właśnie kombinuje nad "przenośną" prasą próżniową, z tym że będzie musiała mieć ze 2mx1m :)

Myślisz, że to 0,5mm nie ulegnie zbyt łatwo przerwaniu/przebiciu ?

Skomentuj

Wiesz...., wydaje mi się, że nie. Pierwotnie kupiłem na membranę prasy taką płytę rozkładaną na blat kuchenny do wałkowania itp. Tez silikonowa. Tylko mały format był, zbyt mały.
                  Ona ma około 0,5 i jest bardzo mocna, chyba że natniesz to się rwie.
                  Mam nadzieję, że wystarczy bo 1 mm to juz 100 zł za m2 i worek choćby 1m2 to juz 200 zł, a przydał by się większy.
                  Ja będę robił z 0,5 mm, głównie do oklejania obłogami i fornirami, ale też do formowania topów gitarowych z obłogów.

A..... teraz zerknąłem że to prasa.
                  I to jest kłopot.
                  Bo worek dopasowuje się do modelu a prasa ma rozciągliwą tylko jedną ściankę - membranę.
                  Pytanie co tam będziesz kleił?
                  Last edited by Tranzyt; 26.09.2016, 09:10.

Skomentuj

No cóż trzeba będzie spróbować :)

Głównie fornir do substratu maks 30mm. Planuje to zrobić z profili 30mm tak więc idealnie (membrana mocowana od góry).

Chodzi mi też po głowie "odwrócona podstawa" (laminatem do dołu, profile do góry) co dało by prześwit 60mm. :) Membrana powinna chyba spokojnie się dopasować nawet przy takim prześwicie (skoro ma rozciągliwość 300.

Pozwoli to też nie wiercić/dziurawić membrany na wentyl, zamontuje go od dołu w laminacie :)
                    Last edited by gi; 26.09.2016, 09:27.

Skomentuj

Ja bym chyba robił inaczej...
                      Ramka od góry, a od spodu do ramki klejony silikon, wtedy nawet uszczelki nie potrzebujesz, zadbać tylko p gładkie krawędzie stołu i samo się uszczelnia.
                      Przemyśl sprawę :-)

Skomentuj

Zobacz jak koleś rozwiązał to << tu >>
                        Pamiętaj, najprostsze rozwiązania są najbardziej skuteczne

Skomentuj

Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz posta
                          Ja bym chyba robił inaczej...
                          Ramka od góry, a od spodu do ramki klejony silikon, wtedy nawet uszczelki nie potrzebujesz, zadbać tylko p gładkie krawędzie stołu i samo się uszczelnia.
                          Przemyśl sprawę :-)
                          Też*o tym myślałem,byłby to oczywiście najprostszy sposób, ale przy zamykaniu prasy membrana mogła by przesuwać fornir. Potestuje jak pozamawiam materiały :)

Skomentuj

Sam chyba będę tak robił, fornir można unieruchomić taśmą, poz atym chyba już sam klej stabilizuje

Skomentuj

Kurcze przysłali mi złączki półcalowe, cholera nie mam gdzie nagwintować takiego otworu.
                              Jak to robiłeś u siebie??
                              Zastanawiam się odsyłać czy szukać metody??

Skomentuj

Kupiłem gwintownik na allegro za 15zł (1/4 cala)

Pisz do nich, żeby odebrali na własny koszt i wysłali części jakie zamówiłeś.

Pół cala to już kawał gwintu, ani to poręczne ani potrzebne do "naszych" zastosowań.

Skomentuj

Juz ponoć ślą kolejne. Mam nadzieje że dobre.
                                  Dzisiaj pokleilem ramke do prasy. Jutro moze zamowie płytę na stół.
                                  Jakiej używasz siatki do wyrównywania próżni w worku?

Skomentuj

Mam dwie, Greenflow 75 oraz Knitflow 160, używałem do tej pory jedynie tej greenflow. Ta druga jest "pleciona" przez co hmm bardziej lejąca się, ale pierwszą*też ciężko nazwać sztywną.
                                    Last edited by gi; 28.09.2016, 08:36.

Skomentuj

Toś mnie zabił ceną :)
                                      Ja chyba kupię moskitierę szklaną.
                                      Silkonu nie przebije a kosztuje 12 zł za m2

Skomentuj

Tragedi chyba nie ma ?

http://edostawca.pl/pl/p/Knitflow-16...i-na-metry/465
                                        16.11zł / 1.5m2

http://edostawca.pl/pl/p/Siatka-do-r...5-na-metry/440
                                        9.61zł / m2

Skomentuj

A widzisz ja trafiłem tu
                                          http://edostawca.pl/pl/p/Siatka-do-r...ry-41x350-/432
                                          :)
                                          Wiesz ze ta siatka to tak naprawdę do infuzji??
                                          Dla nas do worka bądź do prasy wystarczy zwykła szmata :)
                                          Last edited by Tranzyt; 28.09.2016, 10:17.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X