Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nigdzie nie spotkałem się z nacinaniem tak cienkich płyt
    Akurat miałem na myśli mdf 18mm, nacinali wzdłuż zginania, gięli i szpachlowali szczeliny :)

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
      Akurat miałem na myśli mdf 18mm, nacinali wzdłuż zginania, gięli i szpachlowali szczeliny :)
      A to co innego:
      http://www.cinetson.org/phpBB3/menui...evo-t9304.html

Ale takie płyty można kupić, nie trzeba nacinać:
      http://www.maltatrading.pl/go.live.p...przecznie.html

Z tym, że raczej trudno dostępne.

Gi

Skomentuj

gi, te łuki robisz z mdfu 3mm???? Nacinasz, żeby wygiąć, czy na siłe?
        to jest to samo co na "plecy" w meblach. girtkie i spokojnie da sie to formowac
        Zamieszczone przez gi
        w projekcie miejsce na 16cm, nie wiem tylko czy napędzą mi one porządnie 20m2 (w przyszłości dojdzie sub).
        spokojnie
        Zamieszczone przez gi
        Hdf mogę mieć od ręki, 3mm mdf jeszcze szukam :/
        i nie znajdziesz

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          spokojnie
          Dzieki.

No to teraz tylko wybrać model jak już zdecyduje ile kasy chcę w to włożyć, ale tak jak pisałem to dopiero jak się nacieszę/osłucham z totemami

Zamieszczone przez gi
          i nie znajdziesz
          http://www.drewno.fordaq.com/fordaq/...AucTIid=521122

Ale masz rację w wielu miejscach przy mdf 3mm dopisane jest, że to tak naprawdę hdf np tu:
          http://www.kronopol.com.pl/index1.ph...iddd=5&idddd=4

Hmm ciekawe czy 6mm mdf dało by się tak formować, było by spore ułatwienie, ale pewnie będzie zbyt sztywne.

Gi

Skomentuj

Mam pytanko co do fornirowania :)

Pozwoliłem sobie pożyczyć zdjęcie esh0 z jego kolumnami ( baaardzo ładne )

http://images14.fotosik.pl/63/0fbb71625838e65fmed.jpg

I mam pytanie jak położyć fornir na tych ścięciach .. Po prostu osobne kawałeczki, osobno szlifowane?

Skomentuj

osobne kawalki, raczej nieuda ci sie zgiac forniru tutaj

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                raczej nieuda ci sie zgiac forniru tutaj
                to zależy od foniru. Jezeli nie jest bardzo kruchy to wzdłuż słojów możesz odrazu zaginać na ściecia, w poprzek lepiej tego nie próbowac

Odrazu mówie, nie próbowałem tego ale normalny fornir powienien to przeżyć. Najlepiej spróbuj na jakiejś deseczce uprzednio przygotowanej :]

Skomentuj

ŁukaszN, a ja twierdze ze sie nie uda. fornir bedzie zaokraglony w tym miejscu a powinien byc kant...

Skomentuj

Pawel S., no jasne, że się nie uda zgiąć ! Myślałem, że macie jakieś inne jeszcze sposoby, bo nie wyobrazam sobie jak mam szlifować w takim miejscu fornir ...

Pozwólcie, że przedstawie tu rysunek jak ja szlifuje fornir w normalnej kolumnie ..

Dobrze to robie?

Papie mam owinięty wokół deseczki, ale planuje sobie kupić takie trzymadełko do papieru :)

Skomentuj

mam zrobione skrzynki

i chcę front (całą dechę razem z zaokrągleniami) dać na czarno a reszta fornir.
                      W takim przypadku fornirować całość czy front zostawić i tylko malować :?:

Skomentuj

Dobrze to robie?
                        tak. ja obcinam nozyczkami jak najwiecej sie da zeby mniej szlifowac

zagiac sie da fornir ale tutaj powstanie wtedy spore zaokraglenie i niezbyt to bedzie wygladalo

krzyhoo9, front bez forniru. wlasnie tez mam zamiar zrobic takie polaczenie (lub cale malowac) i niewiem w praktyce jak to rozwiazac. myslalem zeby polozyc fornir, przyciac go na krawedzi i wszystko ladnie na gladko zaszpachlowac...

Skomentuj

ja chyba spróbuje tego nie fornirować, po położeniu forniru wyszpachlować do równi z fornirem, wyszlifować i pomalować. Jak myślisz spray czy zwykła oleina...

Skomentuj

Pawel S., cudny90, a ja o flache moge sie założyć że sie uda

Fakt, kant bedzie nieco łagodniejszy, ale o ile ściecie nie jest jakieś malutkie i delikatne można spokoujnie leciec takim sposobem (byle nie załamywac na ściecie forniru w poprzek słoi)

Skomentuj

ŁukaszN, nie zakładam się, ale przegrałbyś flache :P

Dzisiaj bawiłem się fornirem, i na takim ścięciu równo by się nie załamał :P Ja mam przynajmniej fornir bukowy .. Może inny tak, nie wiem, nie miałem z innym do czynienia.

Skomentuj

Mam pytanko co do fornirowania :)

Pozwoliłem sobie pożyczyć zdjęcie esh0 z jego kolumnami ( baaardzo ładne )

http://images14.fotosik.pl/63/0fbb71625838e65fmed.jpg

I mam pytanie jak położyć fornir na tych ścięciach .. Po prostu osobne kawałeczki, osobno szlifowane?
                                Ja to właśnie kładłem osobnymi paseczkami. Roboty spoko, ale efekt najlepszy. Wyginanie forniru odpada - połamiesz go.

Skomentuj

esh0, to może powiedz jeszcze, czy najpierw kładłeś płaty górne, przednie, boczne i dopiero te ścięcia, czy ścięcia na samiuśkim początku?

Skomentuj

W takiej kolejności:
                                    - tył (nie kładłem)
                                    - spód (nie kładłem)
                                    - boki
                                    - sfazowania boki
                                    - sfazowania góra
                                    - front

Tak naprawdę to np. między bokiem a sfazowaniem boku nie widać, że to są dwa osobny płaty forniru.

[ Dodano: 2008-03-30, 11:14 ]
                                    Nowy nabytek :) Einhell za 219zł z Allegro. Do wiercenia płytek jest zaje...sty Niedługo sprawdzę jak się spisuje w wierceniu w metalach, szczególnie alu, bo na tym mi zależy najbardziej...

Jeszcze teraz wkrótce muszę porządną stację lutowniczą kupić... No i przydałby mi się jakiś fajny zasilacz 2x40V ze 3A :) I multimetr panelowy... Tworzę nowy warsztat hehe

Skomentuj

esh0, sfazowania, czyli ścięcia? Robiłeś je pewnie frezarką jak znam życie :P ??

A einhell spoko :) A do wiercenia płytek najlepszy jest silniczek z suszarki do włosów + wiertełko 0,8mm :)

Skomentuj

teraz się zastanawiam jak się zabrać za ten przód

Skomentuj

teraz się zastanawiam jak się zabrać za ten przód

OOO jak się dowiesz to mnie obudź

BTW czym robiłeś te zaokrąglenia w WIÓRÓWCE???

Skomentuj

Czaruję...
                                          X