Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

naprawa popekanego forniru

dzis naprawialem pęcherze, "bąble" powstale na fornirze poprzez przyprasowanie zelazkiem (o dziwo moment da sie tak poprawiac ). oczywiscie zapomnialem zmniejszyc temperatury wiec fornir mi skurczylo i popekal. poczatkujacy kolega jak to zobaczyl to odrazu sie zalamal i powiedzial ze bede musial zrywac caly fornir... :|
    ale ze ja jestem leniwy to pokaze prosty sposob naprawy takich przypadkow :P
    oczywiscie na wstepie napisze ze wszelkie szpachle odpadaja. pierwszy powod to taki ze sa one do D a drugi to taki ze niema szpachli do drewna egzotycznego...

tak wiec mam nadzieje ze same zdjecia wystarcza

tylko tutaj dodam komentarz - pasek niemusi byc idealnie wpasowany w szczeline. najwazniejsze zeby wchodzil na wcisk. wciskamy go w ta szczeline dzieki temu po wyszlifowaniu uzyskamy odpowiedni efek

Skomentuj

Pawel S., identycznie zrobiłem, gdy oderwało mi się troche forniru na kancie w mojej przyszłej obudowie do uniampa Bardzo dobry sposób, tylko mi się troszkę szerszy kawałek urwał i musiałem też kolorem dobrać :)

Skomentuj

Pawel S., powiedz mi jedna rzecz :) ladnie to wyglada, na sucho nie widac niczego :) ale jaki jest efekt po polakierowaniu ???? czy nie widac tego kleju z forniru jaki jest na jednej z fotek? nie ma plam??

Skomentuj

juz robie fotke

[ Dodano: 2008-04-14, 20:21 ]

Skomentuj

Pawel S., jestem Panie pod wrazeniem !!!! szcunek pelen :) wikol czy inny wynlazek??

Skomentuj

zwykly wikol. jak posmarowalem wikolem to tylko na powierzchni. po tym przeciez szlifowalem sporo zeby uzyskac ladna powierzchnie bez zarysowan

Skomentuj

koledzy pomóżcie, malowałem front spray'em na czarno. musiałem podszlifować i teraz jak maluje farba jakoś dziwnie się nakłada ;/

Skomentuj

okresl co to znaczy dziwnie?
                  ale co przeszlifowales? farbe? wyslchla czy na mokro jeszcze? wiecej szczegolow prosze

Skomentuj

przeszlifuj wszystjko jeszcze raz cala powierzchnie, odkurz, umyj i odtlusc...

Skomentuj

lekko podszpachlowana wiórówka pomalowana czarnym spray'em. schnęło to ponad 24h koło grzejnika, podszlifowałem ja trochę i jak pomalowałem to w miejscach szlifowania zaczęła się marszczyć

Skomentuj

zaczęła się marszczyć
                        :| Tak się dzieje, jak się farbę sprayem nakłada na pomalowaną już powierzchnię ...

Może szpachlówka denna? Albo spray Napisz co to :)

Skomentuj

raczej spray bo kosztował cało 8.20 :wink:

Skomentuj

za dlugo dales mu schnac, no i nie stawiaj bezposrednio przy grzejniku :]

Skomentuj

w temperaturze pokojowej najlepiej jak schnie, kilka razy mialem taki problem jak Ty:/

Skomentuj

prosta sprawa.... rozpuszczalnik z farby rozpusil poporzednia gruba warstwe...

Skomentuj

Panocki krótka pilka, jakies pomysly na "lakier fortepianowy"? czym najlepiej uzyskac taka czern...

Skomentuj

odpowiednio przygotowana powierzchia, odpowiedni podklad i odpowiednio przygotowana politura - jak sie na tym nie znasz to nie wyjdzie Ci dobrze :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Politura

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani
                                      odpowiednio przygotowana powierzchia, odpowiedni podklad i odpowiednio przygotowana politura - jak sie na tym nie znasz to nie wyjdzie Ci dobrze :)
                                      A głupotki Panie gadasz.
                                      Pierwsza sprawa to politura i lakier fortepianowy to 2 inne światy,lakier fortepianowy to czysta chemia na poliestrach,politura to po większej częśći wytwór natury z szelakami włącznie.
                                      Lakier fortepianowy a dokładnie poliestrowy kupuje sie w dobieranych zestawach zawierających grunty,wypełniacze,katalizatory i utwardzacze,i wcale nie jest taki drogi.Nanosi się go dość grubymi warstwami pistoletem z dyszą 2,5-3mm w odstępach kilkuminutowych do uzyskania szklistej powierzchni.Następnie szlify papierami wodnymi i finiszowo polerka mechaniczna pastą ścierną.Roboty kupa,smorodu 10 razy tyle (zatrułem się kilka razy) ale efekt każe klękać przed wyrobem.
                                      Ja za zestaw litrowy płacę niecałe 60 zł,spokojnie styka na średnie monitory.

Skomentuj

umberto, to ladnie dobrze wiedziec ze nie jest to powalajaco droga sprawa. :twisted:

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
                                          Roboty kupa,smorodu 10 razy tyle (zatrułem się kilka razy) ale efekt każe klękać przed wyrobem.
                                          Możesz napisać coś więcej ? Najlepiej krok po kroku oraz nazwy przykłądowych produktów (by wiedzieć gdzie i czego szukać) ? Nigdzie chyba nie widziałem szerszego opisu jak kłaść lakier fortepianowy.

Gi

Skomentuj

Czaruję...
                                          X