Ostatnio - dość długie ostatnio :) - dłubie przy kolumienkach na Usher'ach. Doszedłem do nakładania lakieru. Lakier to poliuretanowy Domalux - połysk.
Czy ktoś może poradzić czym najlepiej nakładać lakier, a w szczególności ostatnią warstwę aby uzyskać jak najgładszą powierzchnię? Mam pędzel, podobno wysokiej jakości ale on zostawia skórkę pomarańczy. Próbowałem też wałkiem ale ten tworząc gładką powierzchnię puścił pełno włókien - najtańszy z Casto.
Efekt jaki chce uzyskać to lustro na powierzchni drewna.
Hmm,
tylko czy faktycznie ktoś próbował z droższym wałkiem? Bo z tego co widziałem to wybór z welurowych to lipa, a i pędzel za który dałem ~30pln puścił włos.
Druga sprawa to jak traktować wałek - jednorazowo :?: bo jego doczyszczenie to pewnego rodzaju osiągnięcie :???: Może polecacie jakiś konkretny?
Natryskowo chyba się nie da - ze wzg. na wyraźne ostrzeżenie producenta.
20Hz, ja do poliuretanu wziolem walek (byly rozne rodzaje do roznych rozpuszczalnikow to bralem tak zeby sie nie rozplynol) jakis tanszy i o malych gabarytach tak zeby nim duzo smarowac ale cienkie warstwy. Wyszlo oka. Nie zrobilbym tak pedzlem, no i nie puszczal wlosow itd. Lakieru doslownie minimalna warstwa jak najmniej sie da (zeszlo mi z 8 lacznie) i dziala.
Dla uzyskania wysokiego połysku najlepszy jest lakier poliestrowy jednak sposób jego nakładania i dopracowywania przeważnie przerasta możliwości amatorskie.Uzyskanie podobnego efektu na domaluxach i innych podłogowych jest prawie możliwe jednak baaardzo pracochłonne,dość drogie a i tak efekt skorki pomarańczy pozostanie.
Pewnym wyjściem przy fornirach o płytkim rysunku słoja jest najtańszy lakier nitro,bardzo szybko schnie,da się "przycinać" bez zapychania paieru ściernego (na wodę) i dobrze się poleruje.
Ja ostatnio stosuję tylko ten produkt,nawet w pełnym macie,wystarczy tylko troszkę talku. :wink:
:arrow: Pawel S.
Tylko czy będzie jeszcze komu dać piwo :?: :lol:. Lakiernicy stosują lakiery dwuskładnikowe - równy syf - więc może uda mi się znaleźć chętnego.
Co do poliuretanu. Sprawa nie jest tak tragiczna. Położenie kilku warstw i zeszlifowanie ich do gładzi, a następnie lakierowanie BARDZO cienką warstwą i wałkiem daje już niezły efekt - u mnie niestety wałek dał d... więc poszło do ponownego szlifowania.
20Hz,ja robię to tak;
-kilka warstw taniego lakieru nitro
-szlifowanie papierem wodnym na mokro w kolejności 800/1500/2000
-pasta polerska+odrobina wody i poleruje polerką [można ręcznie]
-myje wszystko na koniec wodą
roboty jest przy tym dużo ,ale efekt jest niesamowity-idealne lustro
Uzyskanie podobnego efektu na domaluxach i innych podłogowych jest prawie możliwe jednak baaardzo pracochłonne,dość drogie a i tak efekt skorki pomarańczy pozostanie.
kolega sie bawil z monitorami i nalozyl chyba 8 warstw lakieru samochodowego wykanczajacego. efekt jest naprawde super. szkoda tylko ze sam fornir byl spieprzony i jest pelno niedorobek :???:
aha - 8 warstw dlatego ze nie uzyl wypelniacza porow i ponad polowa jest usunieta prawie do zera :P
jutro jak nie zapomne to pokaze zdjecie (niech mi ktos przypomni jak bedzie jeszcze jasno :roll: )
Zamieszczone przez umberto
Ja ostatnio stosuję tylko ten produkt,nawet w pełnym macie,wystarczy tylko troszkę talku.
z tego powodu ze nie dysponuje nadmiarem gotowki i brak dostepu do komory lakierniczej tez jestem zwolennikiem tego typu lakierow. trafilem na zrodlo naprawde dobrej firmy i efekt jest bardzo dobry
Ja ostatnio stosuję tylko ten produkt,nawet w pełnym macie,wystarczy tylko troszkę talku.
z tego powodu ze nie dysponuje nadmiarem gotowki i brak dostepu do komory lakierniczej tez jestem zwolennikiem tego typu lakierow. trafilem na zrodlo naprawde dobrej firmy i efekt jest bardzo dobry [/quote]
jaki to lakier masz jakies fotki efektu lakierowania
fotki nic nie dadza - trzeba dotkanc. kladziony natryskiem wiec nic nie zobaczysz :P
lakiery produkcji OLI LACKE GmbH
bardzo dobre lakiery "przemyslowe" - za litr wychodzi 10-13zl ( w zaleznosci od pojemnosci opakowania)
raz nawet wyrwalem za 5zl bo po terminie :mrgreen:
Skomentuj