musiałbym zobaczyć jak to wygląda na kolumnach(orzech) , a szczerze powiedziawszy wolałbym uniknąć łączenia forniru
(szerokość 14 cm) , na tej aukcji orzecha ( naturalny ) jest go mało zwłaszcza że to byłby mój 1 raz z fornirem :lol:
http://allegro.pl/item478197643_okle...er_11_5cm.html
:shock: żeczywiście, nie zwróciłem na to uwagi, ale słabo;/ to raczej nie użyje na moje kolumny orzecha;[, a może da się dostac chociaż szersze kawałki, nie mówiąc już o długości??
w linku w którym podałeś ( str cdo ) na obrazku jest palisander , zobacz orzech 1001 PS jest modyfikowany a ten wyżej to naturalny niezła różnica nie ? i w dodatku droższy :???: szkoda mi kupować klonu sosny machoniu itp. jak już kupić to coś co ładnie się prezentuje :wink: swoją drogą to nie będe jechał 100-150 km po głupi fornir :razz: jak by było do 50 to jeszcze bym pojechał ale takto mam gdzieś , szkoda że mają małą oferte na alledrogo
w linku w którym podałeś ( str cdo ) na obrazku jest palisander , zobacz orzech 1001 PS jest modyfikowany a ten wyżej to naturalny niezła różnica nie ? i w dodatku droższy :???: szkoda mi kupować klonu sosny machoniu itp. jak już kupić to coś co ładnie się prezentuje :wink: swoją drogą to nie będe jechał 100-150 km po głupi fornir :razz: jak by było do 50 to jeszcze bym pojechał ale takto mam gdzieś , szkoda że mają małą oferte na alledrogo
no ale ten polisander to niby tez modyfikowany jest
mmmm cudo , taki właśnie chce na monitorach , skąd wziąść nie mam pojęcia , wogóle podziwiam mariuszb że znalazł taki długi fornir no chyba że łączył właśnie dlatego uparłem się na orzecha piękny poprostu
[ Dodano: 2008-11-17, 16:57 ]
zobacz to , bardzo ładnie tutaj wygląda , lakier półmatowy firmy Milesi
[ Dodano: 2008-11-17, 16:57 ]
zobacz to , bardzo ładnie tutaj wygląda , lakier półmatowy firmy Milesi
sa takie zestawy do maskowania w drewnie. jeden frez robi otwor pod srube/wkret a drugi cycina "korek" ktorym zatkasz ten otwor - poszukaj czegos takiego
Sorry jeśli już gdzieś to było, ale nie mogę odkopać, czy ktoś próbował kłaść fornir modyfikowany metodą żelazkową? nie wiem jak ta warstwa fizeliny pod spodem, czy wikol i podobne kleje to chwytaja i czy nie dzieje się z nią coś złego pod wpływem temperatury?
I jeszcze jedno czy fornir modyfikowany, ma zbliżoną twardość to naturalnego z tego samego drewna? Nie chodzi o strzępienie tylko o ewentualne skutki uderzenia, np. brzoza jest bardzo miękka, a jatoba niezniszczalna.
jatoba jest ponoć bardzo trudna w obróbce - poczytaj temat forniry ktoś robił właśnie tym fornirem , a na gorąco kładzie się na butapren ( jeśli sie myle to poprawcie ale chyba tak :razz: )
errorexe1929 dzięki za info, Przemysl na gorąco bałbym się używać butaprenu, jest wystarczająco szkodliwy na zimno :wink: , zwykle używałem wikolu lub podobnych np. soudalu, a co do jatoby to nie jest rewelacyjna, ale da rade trzeba uważać przy szlifowaniu poprzecznych kawałków, za to po położeniu jest praktycznie niezniszczalna i swietnie wyglada.
a na gorąco kładzie się na butapren ( jeśli sie myle to poprawcie ale chyba tak )
no i mylisz sie - na goraco kladzie sie na klej kostny lub na kleje wikolowe
Zamieszczone przez mkul
I jeszcze jedno czy fornir modyfikowany, ma zbliżoną twardość to naturalnego z tego samego drewna? Nie chodzi o strzępienie tylko o ewentualne skutki uderzenia, np. brzoza jest bardzo miękka, a jatoba niezniszczalna.
no nie przesadzaj ze jatoba jest niezniszczalna :P
nie mialem porownania oryginalu vs modyfikowany ale jak bawilem sie zebra pasiakiem modyfikowanym to zadziwiajaco latwo sie to szlifowalo
Skomentuj