Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

w CDO jest teraz przecena orzechu amerykanskiego na +/- 11,77zl 1m^2 :wink:
    a czym sie rózni modyfikowany orzech od naturalnego;>

Skomentuj

porównaj sobie usłojenie
      , wszystkie forniry modyfikowane mają takie paski i tyle lipa wg. mnie :???:
      http://allegro.pl/item485075977_okle...s.html#gallery

http://allegro.pl/item476770777_okle...2.html#gallery

musiałbym zobaczyć jak to wygląda na kolumnach(orzech) , a szczerze powiedziawszy wolałbym uniknąć łączenia forniru
      (szerokość 14 cm) , na tej aukcji orzecha ( naturalny ) jest go mało zwłaszcza że to byłby mój 1 raz z fornirem :lol:

Skomentuj

http://allegro.pl/item478197643_okle...er_11_5cm.html
        :shock: żeczywiście, nie zwróciłem na to uwagi, ale słabo;/ to raczej nie użyje na moje kolumny orzecha;[, a może da się dostac chociaż szersze kawałki, nie mówiąc już o długości??

[ Dodano: 2008-11-17, 16:19 ]
        a może jednak nie wszystkie;>
        http://www.cdo.net.pl/oferta.php?okleiny=4&id=119
        chyba, że to tylko taki obrazek dla picu :evil:
        ??

Skomentuj

w linku w którym podałeś ( str cdo ) na obrazku jest palisander , zobacz orzech 1001 PS jest modyfikowany a ten wyżej to naturalny niezła różnica nie ? i w dodatku droższy :???: szkoda mi kupować klonu sosny machoniu itp. jak już kupić to coś co ładnie się prezentuje :wink: swoją drogą to nie będe jechał 100-150 km po głupi fornir :razz: jak by było do 50 to jeszcze bym pojechał ale takto mam gdzieś , szkoda że mają małą oferte na alledrogo

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10647
            zobacz to :wink: super nie
            skąd można wziąc takie kawały orzechu? muszę go miec :twisted:

[ Dodano: 2008-11-17, 16:37 ]
            Zamieszczone przez Przemysl
            w linku w którym podałeś ( str cdo ) na obrazku jest palisander , zobacz orzech 1001 PS jest modyfikowany a ten wyżej to naturalny niezła różnica nie ? i w dodatku droższy :???: szkoda mi kupować klonu sosny machoniu itp. jak już kupić to coś co ładnie się prezentuje :wink: swoją drogą to nie będe jechał 100-150 km po głupi fornir :razz: jak by było do 50 to jeszcze bym pojechał ale takto mam gdzieś , szkoda że mają małą oferte na alledrogo
            no ale ten polisander to niby tez modyfikowany jest

Skomentuj

mmmm cudo , taki właśnie chce na monitorach , skąd wziąść nie mam pojęcia , wogóle podziwiam mariuszb że znalazł taki długi fornir no chyba że łączył właśnie dlatego uparłem się na orzecha piękny poprostu

[ Dodano: 2008-11-17, 16:57 ]
              zobacz to , bardzo ładnie tutaj wygląda , lakier półmatowy firmy Milesi

[ Dodano: 2008-11-17, 16:57 ]
              zobacz to , bardzo ładnie tutaj wygląda , lakier półmatowy firmy Milesi

http://allegro.pl/item481789982_lada...erykanski.html

Skomentuj

sa takie zestawy do maskowania w drewnie. jeden frez robi otwor pod srube/wkret a drugi cycina "korek" ktorym zatkasz ten otwor - poszukaj czegos takiego
                Szukaj sękownika tak to się nazywa.

Skomentuj

Sorry jeśli już gdzieś to było, ale nie mogę odkopać, czy ktoś próbował kłaść fornir modyfikowany metodą żelazkową? nie wiem jak ta warstwa fizeliny pod spodem, czy wikol i podobne kleje to chwytaja i czy nie dzieje się z nią coś złego pod wpływem temperatury?
                  I jeszcze jedno czy fornir modyfikowany, ma zbliżoną twardość to naturalnego z tego samego drewna? Nie chodzi o strzępienie tylko o ewentualne skutki uderzenia, np. brzoza jest bardzo miękka, a jatoba niezniszczalna.

Skomentuj

jatoba jest ponoć bardzo trudna w obróbce - poczytaj temat forniry ktoś robił właśnie tym fornirem , a na gorąco kładzie się na butapren ( jeśli sie myle to poprawcie ale chyba tak :razz: )

Skomentuj

mkul, ja kładłem właśnie fornir modyfikowany na flizelinie na wikol i żelazko kładzie się w porządku nic nie odchodzi

Skomentuj

errorexe1929 dzięki za info,
                        Przemysl na gorąco bałbym się używać butaprenu, jest wystarczająco szkodliwy na zimno :wink: , zwykle używałem wikolu lub podobnych np. soudalu, a co do jatoby to nie jest rewelacyjna, ale da rade trzeba uważać przy szlifowaniu poprzecznych kawałków, za to po położeniu jest praktycznie niezniszczalna i swietnie wyglada.

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemysl
                          a na gorąco kładzie się na butapren ( jeśli sie myle to poprawcie ale chyba tak )
                          no i mylisz sie - na goraco kladzie sie na klej kostny lub na kleje wikolowe

Zamieszczone przez mkul
                          I jeszcze jedno czy fornir modyfikowany, ma zbliżoną twardość to naturalnego z tego samego drewna? Nie chodzi o strzępienie tylko o ewentualne skutki uderzenia, np. brzoza jest bardzo miękka, a jatoba niezniszczalna.
                          no nie przesadzaj ze jatoba jest niezniszczalna :P
                          nie mialem porownania oryginalu vs modyfikowany ale jak bawilem sie zebra pasiakiem modyfikowanym to zadziwiajaco latwo sie to szlifowalo

Skomentuj

Apropo forniru, da się położyć fornir (dajmy na to klon czeczota) na luku o promieniu 9-10mm ?

gi

Skomentuj

Zamieszczone przez gi
                              Apropo forniru, da się położyć fornir (dajmy na to klon czeczota) na luku o promieniu 9-10mm ?
                              Wzdłuż włókien?? Buku tak nie położysz :) W poprzek włókien jaknajbardziej :)

Skomentuj

jak widac...

jeden popeka drugi nie. ale nawet jak popeka to dociskasz i po sprawie :P

Skomentuj

Paweł, możesz opisać w jaki sposób kładziesz fornir na zaokrąglonych krawędziach ?

Skomentuj

normalnie. przyklejam recznie a potem docisk krazkiem po calej powierzchni - zadnych nazdzwyczajnych wynalazkow :P

Skomentuj

Gorzej jak nie mamy kleju kontaktowego wtedy wynalazki jakies sie przydają :P

Skomentuj

Paweł S., chodzi mi głownie w ktorym miejscu masz łączenie forniru, i w jaki sposób je ze sobą łączysz?

Skomentuj

Ja dzisiaj kładłem fornir na zaokrągleniach i nic nie pękało. Fornir modyfikowany wenge.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X