Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie mogłem doczekać się "forumowego" cyrkla, więc zrobiłem samemu. Blacha aluminiowa, chyba 2mm, wycięta szlifierką kątową. Podłużny otwór zrobiony przy pomocy wiertarki i wyrzynarki. Wygładzone pilnikiem. Za oś cyrkla posłużył wkręcany dystans, który znalazłem w śrubkach. Otwór nagwintowany, posmarowane klejem do gwintów, dodatkowo zaklepane z drugiej strony, trzyma mur beton. Średnica tej "osi cyrkla" wynosi 4mm, długość 6-7mm, spokojnie wystarcza do "cyrklowania".
    Wiem, że brzydko, krzywo, nierówno, nieestetycznie, ale działa i przeszedł chrzest bojowy. Do tego koszt wykonania 0zł, czas jedno roboczo-piwo.
    HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
    CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
    Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

Zamieszczone przez pablo.see Zobacz posta
      wynosi 4mm, długość 6-7mm
      Pablo pomnóż to x 10
      Ja też się nie mogę doczekać cyrkla...ale jestem cierpliwy...

Skomentuj

somac te wymiary co podałem, to są wymiary tego kołka.
        HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
        CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
        Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

http://allegro.pl/show_item.php?item=1649374898
          Trafiłem na taką frezarkę na allegro, wygląda na małą, poręczną, jest cyrkiel. Co myślicie ?

Skomentuj

Wydaje się, że to jakieś delikatne, kruche (marnie wyglądają "tłoki" ze sprężynami) i słabe (400W) maleństwo - ale do mdf'u powinna wystarczyć. Z drugiej strony firma w pewnym sensie uznana na rynku więc można w ciemno kupić - jeśli cena nie wzrośnie - w tej chwili jest 60 zł czyli ewentualna strata do przełknięcia.
            W podobnej cenie (do 100zł) możesz dostać wszystkie Eurotec'i, Einhel'e i tym podobne wynalazki - i ja poszedłbym raczej w tym kierunku. Niby mają opinię "chińskiego badziewia" ale śmigają ile wlezie - sam używam od ~3 lat Eurotec'a kupionego chyba za mniej niż 100zł i tylko frezy wymieniam - sama maszynka działa bez zarzutu. Do tego pewnym plusem jest gwarancja (tak "na wszelki wypadek"). W "małoużywanie" tej frezarki z aukcji raczej bym nie wierzył

Skomentuj

Moim zdaniem to nie cyrkiel a co do jakosci narzedzi tej marki to bym polemizowal , ale do diy jak najbardziej , grunt to sie nie spieszyc bo malej mocy .

Skomentuj

Zamieszczone przez banangti Zobacz posta
                Trafiłem na taką frezarkę na allegro, wygląda na małą, poręczną, jest cyrkiel. Co myślicie ?
                Mi ten sprzęt przypomina frezarkę krawędziową.
                Tak jak kolega dabyl pisał, lepiej iść w kierunku proponowanym przez niego.

Skomentuj

Ja tez bym polecal , ale bedzie musial zaplacic dwa razy tyle albo wiecej ....

Skomentuj

Oj chłopaki , nie wiecie co piszecie.
                    Kupujcie dalej te frezarki z leclerków...
                    Co można tym robić to popatrzcie dokladnie na zdjęcia
                    Ja gdybym nie miał teraz frezarki to spokojnie do 200 bym za to dał.

PS.Pracuje jako stolarz.

Skomentuj

Chcesz powiedziec ze tego co na zdjeciach nie zrobi ta frezarka ?

Skomentuj

Zamieszczone przez awaria Zobacz posta
                        Oj chłopaki , nie wiecie co piszecie.
                        Kupujcie dalej te frezarki z leclerków...
                        Co można tym robić to popatrzcie dokladnie na zdjęcia
                        Ja gdybym nie miał teraz frezarki to spokojnie do 200 bym za to dał.
                        Każdą sprawną frezarką da się wyfrezować to, co widać na zdjęciach. Każde z tych urządzeń działa przecież na tej samej zasadzie a różnią się tylko jakością wykonania i użytymi materiałami, mocą, prędkością i osprzętem - ale każda z nich frezuje. Jednymi po prostu pracuje się wygodniej i dłużej niż innymi - ale wszystkimi da się wyfrezować otwór pod głośnik lub wykonać fazę na krawędzi płyty. Z frezarką z aukcji jest taki problem, że jest ona mała, słaba i wydaje się całkiem delikatna - do tego nie wiadomo w jakim jest stanie bo może już mieć problemy typu "bicie" czy szumiące łożyska. Dla potrzeb amatorskich (czyli dla większości z nas) "leklerki, euroteki i ajnhele" w zupełności wystarczą i z czystym sumieniem mogę je polecić. Bardziej skupiałbym się na dobrych frezach.

PS: pracuję jako budowlaniec - ale mój ojciec był stolarzem :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                          Z frezarką z aukcji jest taki problem, że jest ona mała, słaba i wydaje się całkiem delikatna
                          a wg mnie to jej zaleta
                          wkurzaja mnie wielkie mocne frezarki bo po 10min pracy reka juz boli
                          i nie mowie tu o frezowanie otworow bo tam frezarka lezy.
                          ale przy krawedziach czy innych zabiegach frezarke trzyma sie jedna reka i wtedy kolosy sa bardzo malo poreczne

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                          do tego nie wiadomo w jakim jest stanie bo może już mieć problemy typu "bicie" czy szumiące łożyska.
                          ostatnio przyjzalem sie mojej frezarce na ktorej mialem od zawsze bicie... i winny nie jest wirnik tylko tulejka montazowa. poprostu nakretka jest juz wyrobiona i krzywo dociska tulejke
                          to samo mi sie stalo w nowej gdzie na poczatku bylo idealnie

Skomentuj

Mi bardziej chodzilo o to ze troche bez sensu jest kupowanie nazedzia za kilkaset zl ktore posluzy do budowy jednej pary kolumn a potem powedruje do szafy na rok czy dwa .
                            BTW ktos wczesniej pytal technike kladzenia piano lakieru : http://www.lungster.com/l/speakers/pianofinish.shtml
                            Sam sie powoli przymierzam:)
                            Pozdrawiam

Skomentuj

Ja ostatnio kupiłem taką frezarkę:

http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=59G716

Mam nadzieję, że na pierwszy raz i do amatorszczyzny wystarczy.

Skomentuj

Po testach daj znać, w szczególności interesuje mnie ustawianie głębokości. Graphite to marka Topexa. Topex nie napaja optymizmem ale Graphite podobno jest znacznie lepszy.

Czy nakładka do ustawiania odległości jest odlewana tak jak na zdjęciach?

Skomentuj

Jeszcze nie doszła do mnie, powiem wszystko jak otrzymam :)

Skomentuj

W tej cenie?:p - masz black&decker lub bosch,i pewność że będzie dobrze służyć

Skomentuj

Mam black&decker i modlę się, żeby ją już szlag trafił, to będę miał pretekst do kupna czegoś lepszego. Jak dla mnie żadna rewelacja, troszkę mniej rzadkie chińskie gówno.

Skomentuj

Niestety muszę potwierdzić to co mówi bingant. Wziąłem wczoraj do ręki wyrzynarkę tej firmy i byłem bardzo zaskoczony..negatywnie.
                                        Niczym się nie różniła od tzw. taniochy poza marką.

Skomentuj

Ojciec kilka lat temu kupił młot udarowy Graphite; skuł tym kilka zapłytkowanych pomieszczeń, balkon, jakieś murki itp. Złego słowa nie można powiedzieć na ten sprzęt. Naprawdę solidny. Sprzedawca też twierdził, że Graphite to marka celująca znacznie wyżej niż marketowy Topex.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X