Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja planuje dać 3mm
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

ja mam 3mm i to jest dosc gruba i sztywna blacha
      2mm by wystarczylo, ale musisz tez brac pod uwage rozmiar i rozklad masy na tej plycie

Skomentuj

ja kupowalem 4mm bo 2mm bylo za malo
        3mm w reku nie mialem
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Panowie co powiecie o takim czymś?

http://allegro.pl/spray-kompletny-ze...504391827.html

Interesuje mnie skąd mam pewność, że tam na pewno siedzi DUPONT, skąd się wzięły puszki motip?

Miał to ktoś? Warte tych pieniędzy? ( wg mnie nie dużo jak za 3 puszki... )

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
            Interesuje mnie skąd mam pewność, że tam na pewno siedzi DUPONT, skąd się wzięły puszki motip?
            w profesjonalnych sklepach lakierniczych mozesz dowolna mieszanke nabic w puszke
            mozliwe ze tutaj puszka jest z odzysku

Skomentuj

Motip to Motip, a DuPont to DuPont. Motip to bardzo dobra firma jeśli chodzi o spray'e.
              Co do produktów lakierniczych w aerozolu jest tak jak mówi Paweł, możesz zamówieć dowolny lakier i nabiją Ci w spray..

Skomentuj

Gdzieś kiedyś widziałem jak ktoś czymś wypełniał pory między łączeniami forniru ( wcześniej te pory wykonywał specjalnie)
                Co to było ? Czym można wypełnić takie szczeliny na czarno (gr.zapałki) żeby po lakierowaniu była równa powierzchnia z fornirem i odpowiednio to wyglądało ?

Skomentuj

To może być np szpachla którą nakłada się przeważnie w kilku warstwach bo jak schnie to się objętość zmniejsza a potem całość była szlifowana
                  http://www.troelsgravesen.dk/ekta_bjoern.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                    Gdzieś kiedyś widziałem jak ktoś czymś wypełniał pory między łączeniami forniru ( wcześniej te pory wykonywał specjalnie)
                    Co to było ? Czym można wypełnić takie szczeliny na czarno (gr.zapałki) żeby po lakierowaniu była równa powierzchnia z fornirem i odpowiednio to wyglądało ?
                    Szpachla do tworzyw sztucznych, lub pleksi, czy inne tworzywo/materiał w paskach włożony przy klejeniu między pasy forniru.
                    Tu poszukaj...
                    http://www.zaphaudio.com/

Skomentuj

poszukuje przepisu na wykonanie lakieru "fortepianowego" czarnego jak i białego
                      kiedyś kolega umberto podał króciuteńki opis, ale nie dokończył

Skomentuj

Do wykonania (rozumiem że masz na myśli położenie) czarnego lakieru w połyski musisz mieć warunki, sprzęt i umiejetności.
                        Nie ma instrukcji w punktach według której każdy może to zrobić.

Pozostaje ci opcja oddania do fachowca, bo uwierz jeśli nie masz doświadczenia będzie zawiedziony efektem końcowym.

Skomentuj

Można taki efekt uzyskać w domowych warunkach stosując laminat HPL.
                          http://allegro.pl/laminat-niemiecki-...536304329.html

Skomentuj

tylko nie bardzo wyobrażam sobie jego obróbkę
                            tak jak fornir?
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz jest trochę trudniej niż z fornirem ale postępuje się mniejwięcej taksamo, największym problemem jest obcięcie nadmiaru laminatu bo jest bardzo twardy i łamliwy, najlepiej obcinać szlifierką kontową z cienką 1mm tarczą i doszlifować papierem ściernym. Klei się go tak samo jak fornir, na klej kontaktowy.

Skomentuj

a jak pozniej to chronic przed papierem sciernym?
                                no i jak to sie zachowuje na zagieciach?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  no i jak to sie zachowuje na zagieciach?
                                  myślę, że trzeba podgrzać bo inaczej pęknie
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak się przejedzie papierem po laminacie to kiepsko, trzeba się pilnować i szlifować papierem na kostce pod kątem ale nie jest to jakieś trudne, ten laminat to to samo co na blatach kuchennych, nawet stolarze sobie z nim radzą
                                    Zagiąć się tego nie da bo pęka, można wygiąć w łuk o promieniu max 15cm.

W najbliższym czasie będę oklejał nim kolumny to pokażę jak to wygląda z bliska, czarny połysk to będzie.
                                    Last edited by funiax1; 02.04.2011, 22:46.

Skomentuj

co powiecie o takim narzędziu ?
                                      http://allegro.pl/dremel-300-szlifie...530495732.html - dremel 300
                                      czy daje radę tym wycinać/frezować/szlifować mdf czasem blache, przydałoby mi się to w robieniu panelu do samochodu i ogolnych prac przy budowaniu skrzyn i wszelkich zabudów audio

a może lepiej kupić wyżynarkę oddzielnie i jakas frezarke górnowrzecionową ?

Skomentuj

Dremel to ani nie wyrzynarka, anie nie frezarka. Do typowych prac związanych z budową obudów do kolumn praktycznie nieprzydatny. Ani nie wyfrezujesz tym otworów pod głośnik, ani nie zrobisz fajnej równej fazy na krawędzi obudowy. Jeśli chodzi o stolarkę to frezarka i wyrzynarka są niezastąpione (przynajmniej nie przez dremel). Natomiast jeśli chodzi o wykonywanie prac, które nie wymagają zbytniej dokładności ale za to muszą być wykonane w trudno dostępnym miejscu - tam, gdzie frezarka się nie zmieści - tutaj wygrywa dremel. Są co prawda jakieś przystawki i uchwyty do tego, które poprawiają dokładność prac ale to już wchodzenie w dodatkowe koszty. Jeśli ma to być urządzenie głównie do budowy kolumn (z naciskiem na stolarkę) to zakup całkowicie nieuzasadniony, jeśli do bardziej ogólnych prac, zwłaszcza prowadzonych w trudno dostępnych miejscach (czyli np w samochodzie) - może się sprawdzić.

Skomentuj

Domowych kolumn nie planuję budować, jedyne miejsce gdzie mogę sobie troche głośniej posłuchać muzyki to auto. W domu jestem zmuszony do korzystania ze słuchawek. Musze się zastanowic jeszcze ew. po prostu zacząć prace przy samochodzie i w trakcie wyjdzie co mi jest potrzebne...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X