Zamieszczone przez cudny90
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tool box - offtopic
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Ooo, coś jak obudowa tego czegoś: http://spk.if.uj.edu.pl/ConsciousFle...meter_side.jpg , czyli bejca mahoniowa - jutro kupię i zrobię testy na krześle do nich przeznaczonym
Skomentuj
-
Zamieszczone przez funiax1Bejcą mahoniową osiągniesz taki efekt, najlepiej spirytusowa.
Kolor mahoń od razu kojarzy nam się z typowo czerwonym a może być bardziej brązowy niż miało by go wg nie być :razz:
Moim zdaniem najwiarygodniej, typowy mahoń, oddaje bejca wodna (najlepiej koncentrat wtedy możemy sobie rozcieńczać dla uzyskania wymaganego odcienia itd.)
następnymi czynnikami wpływającymi na uzyskanie jakiegoś koloru, jest drewno (buk jest twardy a co z tym idzie słabo będzie wchłaniał) jak i ilość warstw bejcy
często bywało tak że kupiłem w końcu wybraną bejce wylałem ją pierwszy raz na drewno i zaskoczony w myślach i z uśmiechem na twarzy "mówię" "to jest to :) a gdy bejca wyschnie już mi nie było wesoło... jak da się za dużo razy to znowu za ciemne wyjdzie no a później się miesza z innymi i dopiero po jakimś czasie bawienia się w alchemikai wykorzystaniu kilku odcieni/bejc wychodzi to co chcemy...
Skomentuj
-
Obejcowałem, oczywiście nie byłbym sobą jakbym bejcy nie rozlał na podłogę :P na szczęście wyścieloną miałem gazetami. Bejcy nie brakło, nawet zostało - jest jak na mój gust bardzo wydajna.
Jak krzesła wyschną to zamieszczę zdjęcie. Na razie pokazuje jak wyglądały po oszlifowaniu - jedno z orginalnym siedziskiem, drugie z samą ramą siedziska ( na jej wzór będę robił nową ) i trzecie krzesło do testów
[ Dodano: 2010-07-24, 18:10 ]
A tak wyglądają już po bejcowaniu - tutaj zdjęcia jeszcze bez poprawek - niektóre miejsca poprawiałem.
Kolor jest taki, jaki chciałem( na to pójdzie oczywiście bezbarwny ) siedziska będą zrobione z czarnej eko skóry, albo nawet z prawdziwej - jakąś mam, ale muszę ją sprawdzić najpierw.
Skomentuj
Skomentuj