Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ir0nhide, ta sosna co dzisiaj ją ciąłem przeleżała na strychu jakieś ... 15 lat Sucha jak ... nie wiem co :P Inaczej bym z niej nie robił nóg, bo by przecież mi popękały, pokrzywiły się itp.

EDIT:

Rendery zrobione:

Chciałbym, żeby wyglądało tak: ( nie patrzcie na blat )

A będzie wyglądać jak przyciemnieje tak: ( lub coś koło tego )

Skomentuj

Skoro chcesz mieć aż tak jasne to możesz pomalować... nie wiem jak się ta farba nazywa, nie kryjąca, coś w rodzaju bejcy tylko że biała (a może to się właśnie nazywa biała bejca? ). Coś jak niektóre mebelki z Ikei są malowane.

Skomentuj

dabyl, o, dobry pomysł. Pojade do sklepu z takimi rzeczami to pogadam z gościem.

Tzn ja chce tak zrobić, żeby było widać słoje ... Mhm, czyli taka bejca jasna, nie kryjąca - ciekawa sprawa. No w końcu mamy XXI wiek to nie ma siły, żeby nie było jakiegoś specyfiku, którym osiągne oczekiwany efekt.

EDIT: a może podsuniecie mi pomysł odnośnie bocznych "zastrzałów" Wiecie o co chodzi - nie mam takich desek sosnowych, żeby były identyczne ... Resztki forniru mam BUKowego, ale to za mało. Mam płyty wiórowe, myślałem, żeby je okleić jakąś samoprzylepną okleiną .. Ale jak to by wyglądało to nie mam zielonego pojęcia ... Jakieś pomysły? Tylko nie mówcie o szpachlowaniu i malowaniu :P

Skomentuj

Jestem świeżo po cyklinowaniu i lakierowaniu parkietów, więc mogę podzielić się informacjami uzyskanymi od majstra. Otóż parkiet (dębowy) po szlifowaniu jaśniutki chciałem żeby dość jasny pozostał. Facet używa lakierów szwedzkich firmy Bona, nazywa się to dokładnie Bona Prime Classic i jest to średni produkt w ofercie formy, kosztuje 70zł z litra, tańszy ok. 40zł, droższy ponad 100zł. Po malowaniu podkładem parkiet ściemniał, lakier już koloru nie zmienił, ale gość zarzeka się, że finalny kolor będzie jasny jak przed podkładem bo to jaśnieje przez miesiąc. Przez niecały tydzień już nieco zjaśniał. Podobno tak ma być na lata bo to nowoczesny lakier, nie żółknie jak tanie lakiery generacyjnie sięgające 20 lat wstecz, no i przy okazji tak nie śmierdzi jak one.

Tak więc niekoniecznie drewno musi ciemnieć, sporo zależy od użytej chemii. Natomiast mam w pokoju szafki drewniane w fornirze chyba mahoniowym, w politurze, stały tak przez ponad 30 lat że nawet cień za kluczem pozostał w drewnie, a szafki im bliżej okna tym jaśniejsze do tego stopnia, że bok jednej szafki gdzie bezpośrednio świeciło słońce ma niemalże jasność sosny, a po przeciwnej stronie gdzie był cień jak orzech...

na pewno znajdziesz bejcę rozjaśniającą, tylko końcowy efekt może ujawnić się nie od razu, ale po miesiącu, co specyfik to inne działanie i tego już nie powie sprzedawca w sklepie.
          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

cudny90
            1. Jakich wymiarów miały by być te deski ?
            2. Ile to biurko ma szerokości ?
            3. Co dasz na blat ?

Zamieszczone przez cudny90
            Tzn ja chce tak zrobić, żeby było widać słoje ... Mhm, czyli taka bejca jasna, nie kryjąca - ciekawa sprawa. No w końcu mamy XXI wiek to nie ma siły, żeby nie było jakiegoś specyfiku, którym osiągne oczekiwany efekt.
            Ja raz tak się nakręciłem że bejcowałem w sośnie same słoje pędzelkiem na ciemno, w celu kontrastowania, trafił mi się taki kawałek, że efekt końcowy był "tygrysi" :smile: (tak była fajnie usłojona)

i słabo trochę Cię rozumie, to chcesz w efekcie jasne jak w pierwszym rysunku czy żeby było widać słoje bo i tak i tak napisałeś :???:

Skomentuj

ir0nhide,

1. dwie boczne deski to wymiar dokładnie 56cm x 18cm ( ew. 17, czy 16 mogłoby być ) x grubość pff 18mm, 20mm

Tylko 56cm jest obowiązkowy :)

2. blat biurka będzie miał wymiary 156x80cm ( spore :) )
              3. Blat będzie dwuwarstwowy, pierwsza warstwa t wiórówka laminowana 18mm ( bo taką mam ) będzie ona przykręcona wkrętami z góry normalnie do stelaża drewnianego, wkręty lekko zaszpachlowane, na to pryklejona będzie druga warstwa jakiegoś hdfu, czy czegoś takiego 6mm ( 5, czy 4 ) o kolorze ostatecznym, jaki chce, by blat miał. Na koniec krawędzie blatu oklejone tą taśmą na żelazko, aby nie było widać, że dwuwarstwowy.

Te nogi sosnowe są jaśniutkie, a mimo to ładnie widać słoje ...

To moja inna konstrukcja sosnowa ( już chyba kiedyś tą ławeczkę pokazywałem ) Nogi mają wręcz identyczny kolor jak tylne nogi ławki, coś takiego. Może zrobię zdjęcie jeszcze dzisiaj.

Jaśniutka, a ładnie widać słoje ... Teraz już jest zabejcowana drewnochronem, więc jest pomarańczowa, ale to inna bajka, bo ławka jest na zewnątrz.

Skomentuj

1. dwie boczne deski to wymiar dokładnie 56cm x 18cm ( ew. 17, czy 16 mogłoby być ) x grubość pff 18mm, 20mm
                Jak byś chciał to chyba jeszcze miał bym dwie po 60cm x 15cm x 32mm gr. jeszcze bo sam stosuje je na fronty do kolumn, lub kleje w podstawy do nich.... jak byś był zainteresowany to pisz, to wrzucę foto (lustrzanką kumpla) sobie zobaczysz czy jasność i usłojenie by odpowiadały (ogólnie są jasne ale to by trzeba było dobrać )

156 szer. biurko to rzeczywiście duże i wydaje mi się że nawet w stosunku do 80cm głębokości będzie lekko podatne na uginanie... ja bym jeszcze dał "łaty" pod blat na szer. ale wtedy będzie chyba wyglądać bardziej jak stół a nie biurko.(albo przynajmniej jedną na środku hmmm...

ławka nawet ładna super by była jak by miała podłokietniki w kształcie fali w stosunku do siedziska (ale mnie nie słuchaj ja zawsze muszę coś wynaleźć :razz:)

Skomentuj

Jak pomalować i czym boki płyty wiórowej żeby wyglądały jako tako ? Zaszpachlować a potem farba ? Mam tylko szpachle do drewna czy pomalowanie jej później farbą olejną nie rozpuści jej ? Oczywiście nie musi być super efektowne bo to nie będzie na pokaz tylko żeby było milsze do oglądania.

Skomentuj

Zamieszczone przez gigipawel
                    Jak pomalować i czym boki płyty wiórowej...,...Zaszpachlować a potem farba ?...
                    szpachla>podkład>farba (tak chyba naj krócej)
                    żeby wyglądały jako tako
                    Czyli po chińsku :grin: (ogólnie co chińskie to wiesz...) to już lepiej zrobić "po polsku" -
                    w miarę względnie a i tak na odpier..... (sorry)

Mam tylko szpachle do drewna czy pomalowanie jej później farbą olejną nie rozpuści jej ?
                    Nie wiem... ja nie stosuje szpachli do drewna(tam gdzie nie muszę) tania jest do D.... wolę tą do "samochodu" chodź dużo cięższa w szlifowaniu...
                    Hmmm na wiórową wystarczył by chyba sam podkład chodź wtedy trochę więcej by go wyszło
                    Oczywiście nie musi być super efektowne bo to nie będzie na pokaz tylko żeby było milsze do oglądania.
                    To już lepiej psiknij to takim sprayem:
                    http://www.przemaluj.pl/1122_369.htm
                    10zł kosztuje A jeśli miało by być czarne to polecam tym bardziej (RAL 9017, czarny połysk) Sam już trochę nim pomalowałem a z największych to chyba obudowę do mojego kompa (nikt mi nie wierzy że to spray...)
                    Pozdrawiam

PS Ja też uważam że najlepsze DIY to te zrobione najtańszym kosztem, ale no bez przesady :wink: ...(surowa wiórowa by mnie tak nie kuła w oczy jak by miała być olejną...)

Skomentuj

Jaki polecacie środek do usuwania starej powłoki lakierniczej? trafiła mi się niesamowicie piękna sofa z czarnosłoistego dębu i chcę zrobić z niej coś co będzie cieszyć oko jak i przysłowiowe cztery litery

Skomentuj

ale ta sofa to antyk?
                        zobacz czy to czasem nie jest politura.
                        a do usuwania lakieru polecam środek Scansol.

Skomentuj

antyk ok. 20-30 letni, lakier na bank A gdzie można dostać tak środek?

Skomentuj

Michał K., zapytaj w kilku sklepach na lnianej. maja tam lakiery to takie srodki tez powinni miec

Skomentuj

w sklepach lakierniczych, albo ze arykułami stolarskimi można je dostać, tylko własnie różne środki działają różnie, ja kiedyś używałem Scansola i byłem zadowolony

Skomentuj

Zamieszczone przez yxzabc
                                zobacz czy to czasem nie jest politura
                                Do tego denaturat.
                                Zamieszczone przez Michał K.
                                antyk ok. 20-30 letni, lakier na bank
                                Papier 100 powinien wystarczyć.

Skomentuj

Jak powiedziałem, tak zrobiłem Dzisiaj finał :) Jestem 100% zadowolony - tak miało wyglądać.

Zdjęcia:

Skomentuj

Polakierowane ?
                                    I co dałeś na boki ?
                                    Blat malowany czy okleina czy.... ?

Jak zostało Ci jeszcze trochę materiału to można by dorobić jeszcze do tego taką mała podstawkę pod skrzynie(komputer) moim zdaniem by się fajnie prezentowało z biurkiem i wyglądało jak komplecik.
                                    Chodzi mi o taką samą konstrukcje tylko że w wersji mini... na np. 5cm nogach....
                                    Co o tym myślisz ?

Zapodaj z jedno foto w HQ

Skomentuj

Tak ciut z innej beczki. Kiedyś widziałem test, komputery stojące bezpośrednio na podłodze są bardziej narażone na kurz i częściej je trzeba czyścić. Usytuowanie jednostki na wysokości już 10cm zmniejsza ilość kurzu w skrzynce kilkukrotnie.

Skomentuj

Panowie zgadliście :) Docelowo jednostka będzie stała na podstawce albo z kółkami, albo na mini nóżkach sosnowych - jak biurko. Doskonale wiem o kurzeniu się komputerów, chociaż mam zrobione filtry przeciwkurzowe z rajstop

Nikt nie zwrócił uwagi na kable A jest ich w cholere. Z tyłu zamontowałem korytka 3x3cm i poupychałem wszystkie - wyszło na styk.

Blat to płyta wiórowa laminowana ( pomarańczowa ) na to z góry nakleiłem szarą płytę HDF 3mm ( to jest taki popiel, metaliczny kolor, ciekawy :) ) Obrzeża na żelazko potraktowałem :)

Nogi lakierowane 2 warstwy cieniutko - kolor troszeczke ściemniał, ale jest fajnie.

Po bokach jest płyta ta sama wiórowa pomarańczowa oklejona białą okleiną :)

Link do zdjęć HQ: www.adam.lutuje.se/biurko1.jpg
                                        www.adam.lutuje.se/biurko2.jpg

PS: Co myślicie, abym po bokach biurka ustawił kolumny? :) Te: http://adam.lutuje.se/kolumny.html

Skomentuj

Jestem 100% zadowolony - tak miało wyglądać.
                                          No fajne, proste ale (a może właśnie dlatego) fajne. Obawiam się tylko, że sama pojedyncza płyta (bo ten HDF 3mm nie ma tutaj żadnego wpływu) to trochę za mało i po pewnym czasie może się wygiąć - można by dać takie "listwy" z płyty jak są na krótszych bokach również na bokach dłuższych - tylko moim zdaniem są trochę za szerokie (za wysokie?)

No i ta noga... rozumiem, że to podłogę ktoś krzywą zrobił :razz:

Fajny plakat.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X