Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolega podpowiedzial mi ze na laserze mozna tez ciac MDF i ze podobno to wcale drogo nie wychodzi

ma ktos jakies pomysly na wykozystanie tego?
    ja skozystam chyba z lasera przy robieniu standow a'la sonus faber
    jutro dam mu kawalek MDFu na probki

Skomentuj

daj znac jak wyszlo

Skomentuj

widzialem gdzies na zagranicznych forach takie obudowy palone laserem. laczenie jak klocki
        takie probki chce teraz zrobic

Skomentuj

Panowie. Chciałem wygiąć sklejkę 18mm, niestety nie mam ścisków klamer itp żeby odpowiednio wygiąć płytę. Wpadłem na pomysł żeby ponacinać z długości od strony wewnętrznej sklejkę tylko się boje ze konstrukcja może być zbytnio osłabiona i nieszczelna (mam na myśli odgrodzenie komór głośników). Myślałem żeby użyć jakiś wypełniacz w nacięcia, natomiast po zgięciu nadmiar porostu usunąć, wyczyścić. Mogę użyć zwykły klej do drewna lub szpachle? co polecacie??

Skomentuj

A nie lepiej złożyć 6x3mm płytę? Trójeczka się ładnie wygina, klej pomiędzy warstwy i gra.

Skomentuj

Chyba najprościej zastosować mdf nacinany. Dostępny o grubości 8 i 10mm.
              Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez 131183914 Zobacz posta
                Panowie. Chciałem wygiąć sklejkę 18mm, niestety nie mam ścisków klamer itp żeby odpowiednio wygiąć płytę. Wpadłem na pomysł żeby ponacinać z długości od strony wewnętrznej sklejkę tylko się boje ze konstrukcja może być zbytnio osłabiona i nieszczelna (mam na myśli odgrodzenie komór głośników). Myślałem żeby użyć jakiś wypełniacz w nacięcia, natomiast po zgięciu nadmiar porostu usunąć, wyczyścić. Mogę użyć zwykły klej do drewna lub szpachle? co polecacie??
                Pomyśl o kleju do parkietu, konsystencją przypomina trochę budapren (zapachem często też) ale chyba łatwiej się go aplikuje. Po związaniu jest nieco elastyczny.

Natomiast zamiast nacinania ja też zastanowił bym się nad sklejką 3mm albo hdf 3mm (chyba trochę tańszy).

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                  A nie lepiej złożyć 6x3mm płytę?
                  wg mnie jest to lepsza opcja niz nacinany mdf

Skomentuj

Zamieszczone przez 131183914 Zobacz posta
                    Panowie. Chciałem wygiąć sklejkę 18mm, niestety nie mam ścisków klamer itp żeby odpowiednio wygiąć płytę. Wpadłem na pomysł żeby ponacinać z długości od strony wewnętrznej sklejkę
                    Sklejki i to jeszcze tak grubej nie powinieneś nacinać w celu gięcia, zaburzysz jej strukturę (czyt. właściwości) ona sie Ci nie wygnie(napręży) tylko nabierze danego kształtu. Oczywiście możesz tak próbować, "wszystko można" ale traktował bym to jako ostateczność, jeśli musisz, bo nie możesz wybrać z pośród innych opcji jak:
                    - sklejka gięta
                    - mdf nacinany
                    - kilka warstw HDF / pilśni

Jeśli już musisz ciąć to co masz, bo innego nie masz... to później nie rzazami do środka tylko na zew. tak czy siak będziesz musiał coś na to jeszcze przykleić, sam blind to będzie za mało...

Zamieszczone przez dzabij Zobacz posta
                    Pomyśl o kleju do parkietu, konsystencją przypomina trochę budapren (zapachem często też) ale chyba łatwiej się go aplikuje. Po związaniu jest nieco elastyczny.
                    To już tyle razy było mówione na forum: klej poliuretanowy

Skomentuj

Mam kilka pytań dotyczących Autocad'a. Stawiam w tym programie pierwsze kroki, celem jest przygotowanie rysunku dla wycinarki laserowej. Mam następujące pytania / wątpliwości :

- jaka jest logika działania wycinarki laserowej ? W sensie -> wrzucamy jej przygotowany rysunek (załóżmy plik DWG) i teraz czy wycinarka działa w ten sposób że promień lasera wypala odpowiednio wszystkie linie z rysunku ? Tak to działa ?
                      - w jakimś filmiku na YT widziałem że wycinarka wypalając otwór nie startowała na docelowej krawędzi cięcia, tylko nieco bliżej środka okręgu i potem wracała już na docelową linię (prawdopodobnie w celu uzyskania jeszcze lepszej krawędzi cięcia). Czy taki przebieg głowicy lasera trzeba ustawia się jakoś w pliku DWG, czy może robi to operator / oprogramowanie wycinarki ?
                      - czy w pliku DWG trzeba podać wymiary formatki z której będą wycinane elementy (w sensie jakie wymiary ma kawał blachy którą wrzucamy na maszynę) ?
                      - gdybym chciał z jednej formatki wyciąć kilka elementów, wystarczy dostarczyć kilka rysunków czy trzeba je "skonsolidować" w jednym pliku DWG ?

Z góry dzięki za pomoc

Skomentuj

Zajrzyj tutaj
                        http://forum.cad.pl/

Skomentuj

Mam kilka pytań dotyczących Autocad'a. Stawiam w tym programie pierwsze kroki
                          nie wiem czy jest sens jeszcze uczyc sie tego programu...

- jaka jest logika działania wycinarki laserowej ? W sensie -> wrzucamy jej przygotowany rysunek (załóżmy plik DWG) i teraz czy wycinarka działa w ten sposób że promień lasera wypala odpowiednio wszystkie linie z rysunku ? Tak to działa ?
                          dajesz rysunek tego co ma byc wypalone (DXF) a operator definiuje co ma byc wycinane, co ma byc grawerowane, z jaka tolerancja (do srodka detalu czy na zewnatrz) i dobiera parametry

- w jakimś filmiku na YT widziałem że wycinarka wypalając otwór nie startowała na docelowej krawędzi cięcia, tylko nieco bliżej środka okręgu i potem wracała już na docelową linię (prawdopodobnie w celu uzyskania jeszcze lepszej krawędzi cięcia). Czy taki przebieg głowicy lasera trzeba ustawia się jakoś w pliku DWG, czy może robi to operator / oprogramowanie wycinarki ?
                          to juz robi operator. rowniez dodaje "mikromostki" do wycinanych "okienek" zeby nie wypadly

- czy w pliku DWG trzeba podać wymiary formatki z której będą wycinane elementy (w sensie jakie wymiary ma kawał blachy którą wrzucamy na maszynę) ?
                          z reguly to pliki dajesz w skali 1:1 czyli jednostki powinny sie zgadzac. dla pewnosci mozesz podac wymiary gabarytowe (operator to usunie). mi raz wypalili detal w skali 1:2 wiec lepiej dodac wymiary

- gdybym chciał z jednej formatki wyciąć kilka elementów, wystarczy dostarczyć kilka rysunków czy trzeba je "skonsolidować" w jednym pliku DWG ?
                          kazdy rysunek osobno
                          jak dasz kilka detali w jednym rysunku to operator ma pozniej problemy z obracaniem konturow w celu lepszego rozplanowania na arkuszu blachy

---------- Post dodany o 11:17 ---------- Poprzedni post o 11:15 ----------

bardzo wazne!
                          KAZDY NAROZNIK MUSI MIEC ZDEFINIOWANY PROMIEN!
                          jezeli nie zdefiniujesz nawet najmniejszego promienia na narozniku to maszyna wykona go z rozpedu. dla cienkiej blachy moze zrobic nawet R=5-10mm!
                          mialem tak w mojej pierwszej blaszce. otwor zamiast byc kwadratowy byl owalny :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            bardzo wazne!
                            KAZDY NAROZNIK MUSI MIEC ZDEFINIOWANY PROMIEN!
                            jezeli nie zdefiniujesz nawet najmniejszego promienia na narozniku to maszyna wykona go z rozpedu. dla cienkiej blachy moze zrobic nawet R=5-10mm!
                            Zmień dostawcę Pawle. Jak nie mam określone żadnego promienia na narożniku to mi tak wycinają i nie ma mowy i rozpędach jakiś maszyny.. :)

Skomentuj

Pawel S

Wielkie dzięki !

nie wiem czy jest sens jeszcze uczyc sie tego programu...
                              Dlaczego ? Możesz polecić coś lepszego (albo prostszego ?) Cudów projektować nie potrzebuję, jedynie proste rysunki na wycinarkę (obecnie mam jakąś darmową wersję A9CAD czy coś takiego)

Jeszcze jedno pytanie odnośnie tych mikro mostków - rozumiem że gdybym chciał wyciąć literę np. B to nie muszę kombinować za mocno własnie z tymi okienkami, tylko to jest (zazwyczaj) w gestii operatora, tak ?

I jeszcze jedno - jak na rysunku zaznaczyć elementy do grawerowania ? Jest jakaś umowna metoda ?

Skomentuj

I jeszcze jedno - jak na rysunku zaznaczyć elementy do grawerowania ? Jest jakaś umowna metoda ?
                                O to trzeba pytać juz operatora jak mu oznaczyć żeby było wygodnie..

Skomentuj

Zmień dostawcę Pawle. Jak nie mam określone żadnego promienia na narożniku to mi tak wycinają i nie ma mowy i rozpędach jakiś maszyny..
                                  zapytaj operatora co ci zmienia w rysunkach :p

Dlaczego ? Możesz polecić coś lepszego (albo prostszego ?)
                                  z prostych programow to sa bardziej intuicyjne. nie wiem jak sie nazywa ale ten dostarczony razem z laserami jest bardzo fajny. zasada jak autocad, ale jest parametryczny i latwiejszy w obsludze
                                  a bardziej oplaca sie uczyc zaawansowanych programow 3d. sa duzo bardziej rozbudowane, ale modul 2d jest latwiejszy w obsludze niz autocad

Jeszcze jedno pytanie odnośnie tych mikro mostków - rozumiem że gdybym chciał wyciąć literę np. B to nie muszę kombinować za mocno własnie z tymi okienkami, tylko to jest (zazwyczaj) w gestii operatora, tak ?
                                  tak
                                  cala litera jak i okienka by zostaly w arkuszu blachy. po wyjechaniu stolu operator recznie wylamuje detal z arkusza

dolacz PDFa z adnotacja

jeszcze jedna wazna zasada przy laserze. minimalna srednica otworu jaki mozna wypalic nie moze byc mniejsza niz grubosc blachy!
                                  jak chcesz np otwor fi=3mm w blaszce 5mm to albo zaznaczasz grawer srodka otworu, albo "przepalanie" na wylot w srodku okregu. pozniej latwiej to rozwiercic recznie

Skomentuj

Panowie,

Dzięki za rady. Spłodzę coś na próbę i dam do wycięcia, zobaczymy co z tego wyjdzie (nie ma to jak nauka na własnych błędach :biggrin:)

A jeszcze wrócę na chwilę do tych narożników - jeżeli chcę "na kant" to daję promień 0mm, prawda ?

Skomentuj

zapytaj operatora co ci zmienia w rysunkach
                                      Tego na pewno nie robi, bo wyjaśniliśmy sobie podstawowe elementy o których muszę pamiętać przy projektowaniu :)

Skomentuj

Grawerkę na detalu oznacza się kolorem żółtym, w większości laserów ten kolor odpowiada za grawerowanie, ale nie zaszkodzi dolączyć rysunku poglądowego. Zaokroglanie krawędzi wycinanych detali spowodowane jest wyłącznie oszczędnościami firmy która tnie. Maszyna przy cięciu zaokrąglonego naroża nie musi zwalniać i się zatrzymywać, przez co wycina szybciej a czas to pieniądz. Model na laser można narysować w dowolnym programie CAD i zapisać jako DXF/DWG, nawet w Corelu.

---------- Post dodany o 17:10 ---------- Poprzedni post o 17:03 ----------

A jeszcze wrócę na chwilę do tych narożników - jeżeli chcę "na kant" to daję promień 0mm, prawda ?
                                        Jeżeli zależy Ci na dobrej jakości ostrym narożniku, to technolog robiąc program na laser może poprowadzić cięcię takiego rogu pętelką. Promień lasera skręca poza ciętym detalem, nie przerywając cięcia, tworząc taką pętlę na rogu. Musisz ustalić to przy zamawianiu.

Skomentuj

no wlasnie jak dasz zero to zrobi cos z rozpedu. jak potrzebuje "ostry kant" to definiuje 0,1mm. mniej mozesz, ale i tak tego nie zobaczysz

Tego na pewno nie robi, bo wyjaśniliśmy sobie podstawowe elementy o których muszę pamiętać przy projektowaniu
                                          w takim razie rozne sterowniki roznie to interpretuja. wiesz na jakich maszynach to pala?
                                          http://www.tepro.com.pl/cieciewiazka...ugi,51,54.html to u mnie w pracy. nie wiem na czym mi kolega pali

Skomentuj

Czaruję...
                                          X