Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja używam cyrkla na wzór "Cyrkla Pawła", zrobiłem sam, trochę prowizorka. Odległość ustawiam sporadycznie także parę minut więcej mnie nie zbawi.
    Ze sztywnością i wymiarem nie miałem na razie problemu więc nie szukałem nowych rozwiązań.

Jeśli wykonanie tego cyrkla nie pochłonie cię dużej gotówki w warsztacie ślusarskim, lub zrobisz i pospawasz go sam to się baw. Lub zrób, proste rozwiązanie które się sprawdza u wielu kolegów, pobaw się tym i samo wyjdzie jakiego rozwiązania dodatkowego potrzebujesz.

Skomentuj

Naczytalem sie o tej niestabilnosci to duzo myslalem sobie o przyszlysz cyrklu. Glowna jego zaleta to to ze sama stopa jest umieszczona w "szynach" o reszcie juz pisalem. Akurat z wykonaniem jego nie bedzie problemu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
        Naczytalem sie o tej niestabilnosci to duzo myslalem sobie o przyszlysz cyrklu
        Nie czytaj za dużo zrób, weź kawałem starego mebla i wyfrezuj parę otworów, zobaczysz efekty. Przy pracy wyjdzie, co potrzebujesz więcej. Może zmienić frezarkę a nie cyrkiel bo będa luzy na prowadnicach itp.

Skomentuj

Panowie jak wyszlifować 10 letnie skrzynki żeby nie kłaść HDFu. Po 10 latach chyba już się wysezonowały? Chce uniknąć HDFu bo mam i tak za szeroką przednią ściankę.

Skomentuj

Zastanawia mnie jakie macie sposoby na wykonanie podfrezowania pod tego typu kosz? http://www.loudspeakershop.eu/images...d57c6b1892.jpg
            Wycinanie w hdf i naklejanie odpada.

Skomentuj

A po co robic podfrezowanie dla tak ladnego glosnika? :)

Skomentuj

Zamówić szablon z blachy 3-4mm ale trzeba zapłacić :(

Skomentuj

Da sie to zrobic bez szablonu. Cyrkiel potem prowadnica na bokach i po robocie. Trzeba tylko sie przylozyc i pocwiczyc na odpadzie.

Skomentuj

Jak? Teraz tak patrzę że właściwie nawet szablon nic nie da. Zwróć uwagę na średnicę freza, musiałby być bardzo cienki aby wykończyć połączenie prostych boków z łukiem góry i dołu.

Skomentuj

No dokladnie, trzeba malym frezem robic, a pozniej poprawiac wiekszym. Upierdliwa robota, poza tym jak napisalem wczesniej - taki glosnik bez frezu wyglada git, a do tego lepsze zgranie fazowe o te kilka mm

Skomentuj

Dziś położę fornir i zobaczę czy rzeczywiście będzie się bez frezu dobrze prezentował, bo zaprawdę nie uśmiecha mi się ta precyzyjna robota frezarką i multiszlifierką...

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                          jakie macie sposoby na wykonanie podfrezowania pod tego typu kosz?
                          Można jednym frezem. Te robione były 6mm.
                          CNC DIY :biggrin:

Skomentuj

Frezem przy użyciu cyrkla i prowadnicy, a "kąty" dokończyć nożykiem/dłutem.

Skomentuj

Zamieszczone przez _mucha_ Zobacz posta
                              Można jednym frezem. Te robione były 6mm.
                              Można zobaczyć zdjęcia z bliska? Z trzech metrów to nie za wiele widać...

Skomentuj

Chętnie pokazałbym, ale już ich nie mam.

Skomentuj

Potrzebuje prosty regulator obrotów szlifierki kątowej czy taki ściemniacz od światła wystarczy czy będzie za słaby ? Ew. co mógł bym innego zastosować ?

( Niedawno kupiłem szlifierkę (bez regulacji) a aktualnie potrzebuje polerkę by wypolerować lakier to nie będę przecież kupował nowej maszyny. )

Skomentuj

Na ściemniaczu nie będzie działać jak trzeba bo będzie bardzo słaba no i mocowo pewnie za słaby, ile ma mocy szlifierka?

Skomentuj

Napisane na niej jest 500W 11000 obr/min.
                                      Ona ma tylko polerować (gąbka + pasta/mleczko) wiec jak moc trochę spadnie to nic gorzej jeśli tak drastycznie że będzie stawać.

To co zostaje jakiś regulator na triaku ? albo coś jak potencjometr z wiertarki ?

Skomentuj

Zastosowałem ściemniacz do szlifierki 1020Wat

Skomentuj

Nigdzie na mieście nie mogę dostać już takich ściemniaczy....
                                          Czy mogę zastosować AVT 1007 (link - http://dl.btc.pl/kamami_wa/avt1007.pdf )
                                          Powinien chyba spełnić oczekiwania, hmmm ? Będzie regulacja obrotów bez drastycznego spadku mocy ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X