Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

"nowy" filmik cyrkla DIY:

...bez pisków w tle

Skomentuj

Mam bok obudowy, płaski a potrzebuje zrobić takie wybrzuszenie jak jest w nowszych typach obudów gdzie się chowa i prowadzi kable za płytą główną, macie jakiś pomysł co by się nadawało do wstawienia.
      Komp i tak schowany, chodzi o praktyczność, albo ceownik i na nim dam blachę, albo ramkę z mdf wytne i dam blachę, albo jakaś gotową by się może założyło tylko skąd coś takiego wziąść

Skomentuj

może kawałek blachy z alu na dystansach i będziesz miał jak w nowych obudowach??

Skomentuj

made in china :) 14,93$
          Last edited by lonevolf; 18.12.2014, 14:59.

Skomentuj

Podaj link do tej praski.

Skomentuj

http://www.aliexpress.com/item/HSC8-...255223744.html

Skomentuj

Zamieszczone przez lonevolf Zobacz posta
                może kawałek blachy z alu na dystansach i będziesz miał jak w nowych obudowach??
                właśnie myślę o takiej ramce, do zagospodarowania jest z 380 x 340 , wyglądać za bardzo nie musi ale musi być w miarę szczelne żeby obieg powietrza później wymusić, ostatecznie z mdf strzele taki dystans albo z profili

Skomentuj

Używał ktoś narzędzi erbauer? Czeka mnie zakup nowej frezarki i pilarki wyglądają solidnie i cena przystępna.

Skomentuj

Kontynuując temat wytłoczenia, chyba wstawię blachę do pieczenia http://allegro.pl/blacha-plyta-pieka...832052365.html

Skomentuj

Prpblem przy budowie kolumn

Witam
                      Chciałbym się dowiedzieć czy macie jakiś sposób na zrobienie owego frontu z płyty wiórowej 20mm ? Chodzi o te ścięcia bo bokach płyty

Skomentuj

frezarką z prostym frezem, jedna deseczka z jednej strony, druga położna na przód tak żeby zrobić kąt (ten góra dół), na wierzch frezarka oparta o obie te deseczki i jazda
                        coś na ten deseń tylko, że robisz powierzchnię płaską pod kątem https://www.youtube.com/watch?v=qtkBZHLJyD0

ewentualnie piłą stołową też można by pokombinować ale jakąś lepszą
                        Last edited by malikowy; 28.12.2014, 18:17.

Skomentuj

Przydałby się jakiś tutorial

Skomentuj

Zamieszczone przez szalony123 Zobacz posta
                            Przydałby się jakiś tutorial
                            Zawsze możesz wykonać go po wskazówkach jakie tu otrzymasz:)
                            Przenoszę posty do toll boxa.

Skomentuj

Zamieszczone przez krojo Zobacz posta
                              Używał ktoś narzędzi erbauer? Czeka mnie zakup nowej frezarki i pilarki wyglądają solidnie i cena przystępna.
                              Przeglądając ich ofertę nie widzę ani nic solidnego ani przystępnego cenowo. W pilarce stopa z blachy bez żadnego przetłoczenia nie wróży niczego dobrego(widziałem sporo stóp boscha makity czy festola pogiętych połamanych a wyglądają 10x porządniej), o laserze nie wspomnę(nie mam pojęcia jakie ma zastosowanie w cięciu prostolinijnym a do takiego pilarka została stworzona). Za te same pieniądze z używek wyrwiesz dużo porządniejszy sprzęt.Co do frezarki jeżeli 12mm to w tej kasie raczej nie poszalejesz.Jeżeli ma być na 8mm to pokusił bym się o coś innego(większość na calowe tulejki a nie mm). Podsumowując żadnego serwisu, żadnych części zamiennych każda awaria = śmietnik.

Skomentuj

Hebel w rękę i jazda!
                                marcinsywala.pl
                                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez szalony123 Zobacz posta
                                  Chciałbym się dowiedzieć czy macie jakiś sposób na zrobienie owego frontu z płyty wiórowej 20mm ? Chodzi o te ścięcia bo bokach płyty
                                  20mm to troche malo na front, ktory bedziesz scinal. Poza tym nie polecam Ci plyty wiorowej, bo w tym materiale bardzo zle sie pracuje. Zdecydowanie lepiej uzyc mdf. A jak wykonac skosy? Technik jest wiele, mozesz uzyc rowniez zwyklej pily recznej, frezarki, czy hebla, a do tego oczywiscie papierek na wiekszym kawalku deski.

Skomentuj

@szalony123,

jak chcesz to mogę Ci zrobić model poglądowy w Sketchupie jak to ma wyglądać przy użyciu frezarki i tej metody co wyżej opisałem, tylko daj mi trochę czasu dziś/jutro bo nie wiem jak się wyrobię z ważniejszymi rzeczami

i jak PM napisał, 20mm to dużo za mało, w najcieńszym miejscu zaraz pęknie, do tego płyta wiórowa jest dość ciężka w obróbce, żeby zaoszczędzić możesz wszystko inne z niej zrobić ale front MDF 30-40mm nawet w zależności jaki kąt chcesz uzyskać, na krawędziach (czyli gdzie front łączy się z bokami) liczyłbym 18mm-20mm grubości wtedy
                                    Last edited by malikowy; 02.01.2015, 15:05.

Skomentuj

Doklejanie polakierowanego forniru

Witam

Kolumna stała blisko grzejnika i odkleił mi się punktowo fornir, powstał nabrzmienie na łączeniu liści i jedno na środku liścia.
                                      Kolumny są gotowe pobejcowane i polakierowane lakierem bezbarwnym półmatowym nitro 3V3.

W mało widocznym miejscu próbowałem fornir podgrzać żelazkiem (jak przy budowie), ale powstała jasna plama, a gazeta zaczęła mi się przyklejać do lakieru, podobnie z bawełnianą szmatką.

Jakieś pomysły jak temu zaradzić? Fornirowałem ponad rok temu.

Skomentuj

Wstrzyknąć klej igłą pod fornir i punktowo zrobić zaprawkę lakierniczą?

Skomentuj

Jakiego kleju użyłeś i w jakich warunkach...?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X