Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

plastelina

Skomentuj

Na rynku są różnego rodzaju zestawy konstrukcyjne ale w Polsce znalazłem tylko MakerBeam. Średnica profili aluminiowych z tego zestawu wynosi 10x10mm więc do budowli przenoszących większe obciążenia są za słabe. Mógłby ktoś polecić jakiegoś sprzedawcę z którego oferty mógłbym niedrogo skompletować zbiór elementów z profilami średnicy 30x30mm?

Zestaw MakerBeam

Skomentuj

Cięcie skosu w płycie wiórowej posiadając jedynie podstawowe narzędzia

Dzień dobry,
        Witam, mam na imie Darek jestem tu nowy. Od dłuższego czasu zbieram na zakup głośnika STX SW.12.2.500.2X4 F.S.PP, po zakupie chciałbym go zamontować w skrzyni według projektu Pawła S. (skrzynia BR 45l 35hz) - jak widzę admina tej strony. Wszystko zdaję się fajne i dość proste, mam bardzo dużo płyt wiórowych ze starych mebli, posiadam wyżynarkę oraz stacjonarną piłę. Niestety nie mogę znaleźć żadnego pomysłu jak dociąć skosy w tylnych ściankach, tak aby się pokrywały, wiem skrzynka uciosowa odpada, pił kątowych nie mam, "na czuje" też nie wytnę, bo efekt będzie opłakany. Wiem, że na forum wiele osób ma z tym do czynienia na codzień, więc może ktoś zdradziłby mi jakiś patent jak w miarę dokładnie to dociąć żeby później nie dmuchało. Pytanie laickie, ale naprawdę mam z tym problem. Byłbym wdzięczny za pomoc.

Skomentuj

Zamieszczone przez kuuutax Zobacz posta
          na zakup głośnika STX SW.12.2.500.2X4 F.S.PP,
          Dolphin123 ma chyba takiego suba do sprzedania , tylko w zamkniętej. Odezwij się do niego
          A jak chcesz robić, to zatnij na prosto a później po sklejeniu zeszlifuj kant, nawet ręcznie. Jakoś strasznie dużo roboty z tym nie będzie. Możesz też ściąć najpierw trochę wyżynarką pod kątem żeby było mniej szlifowania.
          Last edited by Micwoj; 24.03.2016, 10:37.

Skomentuj

Jesli masz pile stacjonarna, to mozesz wykonac obudowe w ten sposob https://www.youtube.com/watch?v=5VcrhrKv08I

Skomentuj

Dzięki wielkie chłopaki, wiedziałem że znajdziecie rozwiązanie :)

Skomentuj

Nie wiem gdzie to dac, moze przydalby sie jakis temat typu ciekawe linki. Tutaj ruski kanal, na ktorym mozna zobaczyc rozbieranie wielu wielu elektronarzędzi.

https://www.youtube.com/user/ambrest95/videos

Skomentuj

Jakim klejem skleić MDF? Chodzi mi o dobry klej który nie pęcznieje jak poliuretanowy.

Skomentuj

Czasem mam wrażenie, że dobrze się resetujesz przez dni wolne... :)
                    Vicol Ci nie starcza?

Skomentuj

Potrzebuję wiertła 6mm z mocowaniem grubości 3mm. Da się takie w ogóle kupić bo nie mogę znaleźć?

Skomentuj

Ale wiertła do metalu, do drewna? Bo do drewna to są bez problemu http://www.dremeleurope.com/pl/pl/ze...wna-280-ocs-p/
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Do drewna. Dzięki

Skomentuj

Ciekawostka jeszcze https://cnc-plus.de/en/Micro-Drill-B...g-Quality.html
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Gdzie kupię podobny stożek do głośnika omni?

Skomentuj

Wytoczysz u stolarza.

PS. Wrzuć zdjęcie na nasz serwer.
                                Last edited by dolphin123; 31.03.2016, 18:12.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                                  Gdzie kupię podobny stożek do głośnika omni?
                                  Właśnie mi się przypomniało, że kiedyś chciałem coś podobnego zrobić i mam spodki... :)

Skomentuj

a myslalem ze bede pierwszy :p

ja mam od kilku lat klocek drewna pod takie kolumny

jakiej to masz srednicy?

Skomentuj

Ja tez je mam spory czas. I nie zapowiada sie na razie na realizacje projektu :)

Skomentuj

Szukałem na forach ale nie znalazłem precyzyjnej odpowiedzi.
                                        Chodzi mi o oklejanie kolumny HDF.

Czy trzeba okleić wszystkie ścianki kolumny czy tylko te, gdzie są widoczne łączenia?
                                        Czy przy oklejaniu trzeba zachować określoną kolejność ( znalazłem opis, że najpierw góra a potem boki) czy kolejność nie ma znaczenia?

Skomentuj

Oklejasz tam gdzie widac krawędzie plyt. Kolejność nie ma większego znaczenia. Choc ja zaczynam od spodu i kończę na froncie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X