Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tak, sa takie frezy co nie postrzepia laminatu

nie oszczedzaj, tylko oklej brzegi ABSem
    moze faktycznie kosztowac tyle samo

Skomentuj

Tak czy inaczej blat trzeba ogarnąć samemu nawet przy kupnej szafce, takie obrzeże z tworzywa klejone na ciepło mogę potem przelecieć frezem z łożyskiem?

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
        takie obrzeże z tworzywa klejone na ciepło mogę potem przelecieć frezem z łożyskiem?
        tak
        do tego sluza wlasnie male frezareczki zwane "krawędziówkami"

Skomentuj

Do Biedry rzucili trochę narzędzi w dobrej cenie są piły szablaste i wkrętarki sieciowe z Niteo i wiele innych, jak ktoś chcę tanio wyposażyć warsztat to jak znalazł .
          Jak ktoś majstruje w telefonach , tabletach itp zestaw śrubokręt z bitami za 2 dychy wydaje się całkiem ciekawy .
          Zobaczymy ile sprzętu to rozkręci

Skomentuj

Mam podobną paczkę tych po lewej kupione kilka lat temu. W Lidlu od 11 marca będzie też pełno narzędzi. Na pewno biorę szlifierkę (myszkę) co najmniej jedną bo kosztuje tylko 79zl a jak padnie to nie będzie mi żal wyrzucić. Będzie też wkrętarka Dewalta :ohmy: i inne tanie pierdołki.

Skomentuj

Potrzebuję zaciskarki do pinów jak w linkach:
              https://sklep.avt.pl/pin-metalowy-do-blsxx-bldxx.html
              https://sklep.avt.pl/pin-meski-metal...sxx-bldxx.html

Która niedroga z tych będzie odpowiednia?
              https://sklep.avt.pl/category/zacisk...rki-konektorow

Skomentuj

Hej. Jakieś pomysły do czego użyć i jak obrabiać pleksę? Potrzebowałem na boki do serwera a trafiłem gościa co miał dużą ilość więc wziąłem nadmiar na jakieś kolejne projekty. Trochę porysane ale może da się zmatowić papierem i wykorzystać. Czym najlepiej ciąć? Slyszałem, że sposób cięcia boszką jest dobry ale nigdy nie próbowałem.

Skomentuj

Da się tak ciąć, ale tarcza do metalu dość zauważalnie topi, jako tako szło tarczą diamentową do glazury.

Skomentuj

No myslalem wlasnie zeby tak zrobic typu polozyc na jakas duza plyte, linijka z deski i nacinac calą długość takie partie po kilka mm az ostatnie ciecie na wylot/ potem zeszlifowac na równo szlifierką

Skomentuj

Witam
                      Jak nie są to duże elementy i grube to można użyć " nożyka do plexi "
                      Np OLFA coś takiego ma w ofercie. Ja tego używałem swego czasu z powodzeniem. Nacinasz kilka razy i odłamujesz.
                      Na YT są filmiki jak to robić.

Skomentuj

frez 1-piórowy i duże posuwy!
                        potem naddatek 0,1mm na strone i przejscie wykanczajace! :lol:

Skomentuj

Kiedyś ciąłem 10 mm pleksi wyżynarką z dedykowanym do plastiku brzeszczotem - mała prędkość i niewielki posuw.
                          Wyrzynarka Metabo miała w komplecie nakładkę z miękkiego tworzywa na stopkę.
                          Last edited by KAPRINT; 20.03.2019, 23:31.

Skomentuj

Jak cienka to rzeczywiście nożykiem bez problemów. Ostatnio dorabiałem szyby do ramki z 3mm przezroczystej i szło to zaskakująco wręcz łatwo.
                            A piłować też próbowałem tym co w domu, ale bez pozytywnych rezultatów. Jak bym nie kombinował to topi. Może w wodzie trzeba byłoby spróbować.

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                              Hej. Jakieś pomysły do czego użyć i jak obrabiać pleksę? Potrzebowałem na boki do serwera a trafiłem gościa co miał dużą ilość więc wziąłem nadmiar na jakieś kolejne projekty. Trochę porysane ale może da się zmatowić papierem i wykorzystać. Czym najlepiej ciąć? Slyszałem, że sposób cięcia boszką jest dobry ale nigdy nie próbowałem.
                              Najlepiej ciąć na pilarce tarczowej piłą do tworzyw sztucznych, ujemny kąt natarcia. Zdaje się , że do aluminium jest taka sama.
                              Pozdrawiam

Skomentuj

Panowie, ktoś się orientuje gdzie kupię materiał ścierny, który jest doklejany do gabki do mycia naczyń? Taka zielona wloknina ale bez granulatu sciernego.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Ten materiał z gąbki jest dobry do brudnych/zaśniedziałych styków.

Skomentuj

Jest dobry i to do wielu rzeczy, dlatego potrzebuje go w większych formatach niż gąbka do naczyń :)
                                    Last edited by Pogromca mitow; 24.03.2019, 19:40.

Skomentuj

https://allegro.pl/listing?string=w%...m-aut-1-2-0313

Jeśli masz na myśli po prostu włókninę ścierną to kupisz ją wszędzie o różnej gradacji, grubości i twardości. materiał ma wiele zastosować najczęściej to chyba czyszczenie powierzchni np. miedzi przed lutowaniem.
                                      Ja niekiedy używam do szlifów profili po frezowaniu
                                      ale do tego wygodniejsza jest miękka gąbka ścierna jak ta https://allegro.pl/oferta/gabka-szli...sch-7786511568
                                      lub przecierania drewna ale do tego z kolei lepsza jest wata stalowa.
                                      Last edited by Zap Projekt; 24.03.2019, 19:47.

Skomentuj

Tak, wloknina scierna, ale sam material, bez dodatku sciernego.

Skomentuj

A to nie jest tak że taka włóknina nawet bez dodatku ma swoją ścieralność własną jak np. pady do polerowania z różnych materiałów. I taka włóknina może być po prostu oznaczona wysokim indeksem jak 1500-3000. I masz na myśli po prostu taką Ultra Fine (UF)
                                          Bo jak nie to nie pomogę nie spotkałem się z tego typu materiałem nie ściernym ...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X