Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaką nie za drogą wiertarkę do wiercenia w PCB polecicie?

Mam taką jak na obrazku ale kiepsko się tym wierci.

Skomentuj

wierci sie tym dobrze
      ale precyzja mocowania wiertla jest zadna!
      no i same wiertla sa tutaj bardzo wazne

moze dremelek + wiertla z VHM?

Skomentuj

Ja mam dremla ze statywem wiercenie perfekt do dremla dokupiłem kiedyś uchwyt wiertarski szybkomocujący i wiertła:http://allegro.pl/wiertlo-vhm-do-lam...NDY2ODhjNmE%3D (Wiertło VHM do laminatów PCB węglik wiertła 0,6mm)

Ale to nie jest za tanie chociaż tak na prawdę to alternatywy za bardzo nie ma (chyba żeby wiertła napędzić jakąś stołówką, ale dla wierteł 0,6mm 2500rpm to trochę mało?)

Skomentuj

Mial ktos stycznosc z olejowoskami do uzytku zewnetrznego?
          https://osmo.com.pl/produkt/olej-kryjacy-zewnetrzny/
          Szukam czegos jak wyzej w niebiesko blekitnym kolorze.

Skomentuj

Ma ktoś doświadczenie w koloryzowaniu forniru?
            Chodzi o bejcowanie itp.

Podoba mi się fornir orzechowy z racji słoi jak i ogólnej charakterystyki płatów (w miarę szeroki, łatwy w klejeniu i obróbce).
            Chciał bym mu nadać odcień lekko czerwony lub zielony.
            Da radę zrobić to bejcą?

Skomentuj

Bejce są chyba we wszystkich kolorach także na pewno się da :p .

Skomentuj

No tylko pytanie czy to będzie ładnie wyglądać, czy po prostu będzie orzech w odcieniu sraczkowatym czerwonym, lub sraczkowatym zielonym :biggrin:

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  No tylko pytanie czy to będzie ładnie wyglądać, czy po prostu będzie orzech w odcieniu sraczkowatym czerwonym, lub sraczkowatym zielonym
                  trzeba spróbować na jakimś odpadzie jak to będzie wyglądać 😁

Skomentuj

Zależy od bejcy jak będzie kryć i ile warstw dasz . To tak samo jak byś malował ścianę na inny kolor .

Skomentuj

Zamieszczone przez radecky Zobacz posta
                      trzeba spróbować na jakimś odpadzie jak to będzie wyglądać
                      No tak, tylko wcześniej pytam aby nie tracić forniru na próbki i kasy na bejcę

Skomentuj

Nie na temat...
                        lub sraczkowatym zielonym
                        Ostra impreza musiała być... Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać

Jak marian nie sprawdzisz na kawałku to się nie dowiesz. Nie mam wielkiego doświadczenia ale z tego co widziałem, to bejca się mocno różnie zachowuje na różnych podkładach. Raz wsiąknie głęboko i słoje wychodzą mocno, raz z miarę równomiernie się rozłoży itp.

Skomentuj

No tylko pytanie czy to będzie ładnie wyglądać, czy po prostu będzie orzech w odcieniu sraczkowatym czerwonym, lub sraczkowatym zielonym
                          Marian z tymi bejcami to jest tak, że jak nie spróbujesz na kawałku z ostatecznym lakierem to tak naprawdę nie wiadomo jak to wyjdzie. Poza tym równomiernie trzeba ją rozłożyć i nie dotykać bo wyjdzie lipa.

Skomentuj

Chciałbym zrobić mocowanie dla głośnika na czes pomiarów T-S. Do tego mam zamiar użyć profili aluminiowych 20x20. Belki tej średnicy występują w dwóch standardach rowka T5 i T6. Który z nich będzie lepszy?

Przykład z sieci

Skomentuj

Skrócona wersja - dla Twoich potrzeba bez znaczenia. Wybierz opcję tańszą, łatwiej dostępną oraz co najważniejsze tą, która będzie pasowała pod akcesoria, tj. np rączki mimośrodowe, etc.

Różnice między nimi (różni producenci)
                              https://www.andrzejewski.pl/pl/ofert...m/profil-20x20
                              http://aluteckk.pl/profile-aluminiow...rowkiem-5.html
                              - różnica pomiędzy wskaźnikami wytrzymałości
                              - szerokość nakrętki, którą możesz użyć, a przez to jej wytrzymałość (mała ale zawsze coś). Poza tym może wpłynąć na maksymalną wielkość gwintu. T6 może występować z większymi gwintami, z racji właśnie szerokości. Trzeba by to sprawdzić dokładnie u producentów.

Jak coś zamiast oryginalnych nakrętek T można użyć nakrętek kwadratowych. Zazwyczaj pasują, a do tego są tańsze. W przypadku małych obciążeń będą wystarczające.

Skomentuj

Z dostępnością obu typów jest podobnie więc zamówię próbki profili T5 i T6 i sprawdzę który bardziej mi odpowiada.

Konstrukcję stelaża można zmniejszyć i uprościć jeśli do przytrzymywania głośnika użyje się ciężkiej sztaby.

Zdjęcia pochodzą z dokumentu http://www.artalabs.hr/AppNotes/ARTA-H&T-D1.01.pdf

Skomentuj

Ze sklejki sobie zrob :)

Skomentuj

Rozglądałem się wstępnie za kilkoma narzędziami penumatycznymi, miał ktoś może styczność z pistoletem lakierniczym Auarita MP500 LVLP?

Tak samo się zastanawiam czy jest sens kupować klucz pneumatyczny do odkręcania okazjonalnego chociażby kół, kompresor ma realnie okolice 190l/min (mierzony czas nabicia), więc może by już jakiś kluczyk uciągnął?

Skomentuj

mały upgrade frezarki ;-)

Skomentuj

Baterie czy jakaś przetwornica wewnątrz ?

Skomentuj

przetwornica wsadzona w obudowe frezarki
                                          idealne miejsce znalazlo sie za skala glebokosci frezowania. prawdopodobnie bylo tam miejsce na precyzyjna srube

Skomentuj

Czaruję...