Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Też używam ze zwykłym gwintem, jest więcej możliwości co do rodzajów łba.
    Nakrętki są OK, tyle że trzeba naprawdę się postarać z idealnym umieszczeniem ich w płycie, lekkie przesunięcie w bok i mamy problem... potem tylko zostaje poszerzanie otworów w koszu głośnika.

Konradrak chyba sprzedawał wkręty głośnikowe na torxy, ale łby bardzo specyficzne (pierwszy od lewej):

Skomentuj

nawet sciagane z chin takie wkrety wychodza bardzo drogo
      dlatego kupuje zwykle krzyzaki jak tylko widze w sklepie ze srubami

Skomentuj

W STX były fajne wkręty, korzystałem z nich ale ostatnio przestały być dostępne dla gawiedzi :/
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Do większości głośników wystarcza nawet zwykle imbusy z gwintem metrycznym. Dość często takich używam, a tam gdzie wymaganie jest bezkompromisowe podejście, to laduje nakrętki pazurkowe i te same śruby.
          Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Nakrętki są OK, tyle że trzeba naprawdę się postarać z idealnym umieszczeniem ich w płycie, lekkie przesunięcie w bok i mamy problem... potem tylko zostaje poszerzanie otworów w koszu głośnika.
          Stosuje śruby imbusowe z gwintem metrycznym przy innych projektach i mufą M4 Co do pazórkowych nie jestem zwolennikiem. Tylko że czasem w obsadzaniu wysokotonówki nie ma na tyle "mięsa" żeby wykonać otwór fi6mm (potrzebny do mufy M4) z uwzględnieniem dodatkowego zapasu żeby materiału nie rozwaliło... w takim wypadku wkręty są bezpieczniejsze.

Czyli mam rozumieć że wkręcacie śrubę z gwintem metrycznym bezpośrednio w materiał bez nakrętki pazurkowej / mufy ? W zasadzie to MDF się nagwintuje sam, a średnica otworu będzie mniejsza i gitara.

Skomentuj

Z tym wkręcanie muf w mdf to różnie bywa. Ja mam słabe doświadczenie, po prostu rozpychało mi materiał. Co prawda zdarzyło mi się to na większych rozmiarach, ale wychodziło to słabo. W płycie wiórowej wychodzi znacznie lepiej, ale kto na tym teraz coś robi..

Skomentuj

Zawsze otwór/gwint można klejem zalać żeby związał mdf i utwardził gwint.

Skomentuj

Nie chodzi o utwardzczenie, tylko o to jak zachowuje się MDF jak wkręcasz coś z większym gwintem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                  Nie chodzi o utwardzczenie, tylko o to jak zachowuje się MDF jak wkręcasz coś z większym gwintem.
                  Pisałem o zwykłej śrubie w gołą płytę MDF. Nie chodzi tu o mufy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                    Czyli mam rozumieć że wkręcacie śrubę z gwintem metrycznym bezpośrednio w materiał bez nakrętki pazurkowej / mufy ? W zasadzie to MDF się nagwintuje sam, a średnica otworu będzie mniejsza i gitara.
                    Dokladnie tak.

Stosuje śruby imbusowe z gwintem metrycznym przy innych projektach i mufą M4 Co do pazórkowych nie jestem zwolennikiem.
                    Mufy pod wzgledem wytrzymalosci sa gorsze od pazorkow. Tam gdzie jest konieczne bezkompromisowe polaczenie, nie ma nic lepszego od nakretek pazorkowych. Mufy lubia rozwarstwic mdf, trudniej je precyzyjnie wkrecic. Dobre do drewna, do mdf troche mniej.

Skomentuj

Z tym wkręcanie muf w mdf to różnie bywa. Ja mam słabe doświadczenie, po prostu rozpychało mi materiał. Co prawda zdarzyło mi się to na większych rozmiarach, ale wychodziło to słabo. W płycie wiórowej wychodzi znacznie lepiej, ale kto na tym teraz coś robi..
                      Przerabiałem to i znalazłem patent.... Ja najczęściej stosuje mufę M4 z otworem fi6 i faktycznie jest tak że potrafi rozwarstwić MDF.... W sklejkę wchodzi idealnie. Tylko tego efektu można uniknąć. Ja mufy wkręcam zawsze małą wkrętarką z ustawionym odpowiednio sprzęgłem i najważniejsze jest aby ją utrzymać stały mocny docisk przy wkręcaniu - (tego się nie uzyska przy zwykłym kluczu imbusowym i dlatego czesto rozwarstwia MDF ). Spróbuj sobie na jakimś kawałku tę metodę. Kwestia kilku prób żeby wyczuć.

Tak czy siak dzięki za podjęty temat... w ruch idą śruby imbusowe metryczne... i jak Mariano dobrze zauważył - większy wybór "łbów"... :)

Skomentuj

Ja najczęściej stosuje mufę M4 z otworem fi6
                        Możesz podlinkować do takich muf?

Można też użyć złącze meblowe

Skomentuj

Ja nie miałem żadnego problemu z pazurkowymi w MDF, na M4 chyba był otwór 5mm (najlepiej zmierzyć po kupieniu nakrętek), oczywiście zostały wbite jeszcze przed sklejeniem obudowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                            oczywiście zostały wbite jeszcze przed sklejeniem obudowy.
                            Zeby jeszcze zawsze byla taka mozliwosc...

Skomentuj

Jak juz jestesmy przy tych pazorkach, to wrzucam fote jak u mnie to wyglada. Pazorkow nie wbijam, tylko wciskam, skrecajac sruba z duza podkladka :

A poza tym, to jakos coraz bardziej podobaja mi sie srebrne srubki zamiast czarnych, jak w Wilsonach i nie tylko... :)

Skomentuj

Gdzie kupujesz nakrętki pazurkowe?

Skomentuj

W moim miescie, lokalny sklep sciaga mi dowolna ilosc i wielkosc.

Skomentuj

To zalezy od ogolnego dezajnu i kolorow, tutaj wg mnie wyglada to doskonale i czarne wkrety nie pasuja :

Skomentuj

Wyglądają na nierdzewne.

Skomentuj

Jak w domowych warunkach zmierzyć moduł Younga płyty MDF?
                                        Last edited by Echo1; 14.12.2017, 17:18.

Skomentuj

A po co mierzyc cos, co juz ktos zmierzyl?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X