Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak to zrobić tak, żeby było równo. Szukam jakiegoś sposobu lepszego niż moja ręka, bo w tym przypadku nie jestem pewny, czy mi wkręt przypadkiem nie wyjdzie bokiem przy wkręcaniu

Skomentuj

ale o jaka obudowe chodzi?
      do kolumn/suba czy do wzmacniacza metalowa?

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
        Jak to zrobić tak, żeby było równo. Szukam jakiegoś sposobu lepszego niż moja ręka, bo w tym przypadku nie jestem pewny, czy mi wkręt przypadkiem nie wyjdzie bokiem przy wkręcaniu
        Mozesz uzyc tego http://www.uznajomego.pl/wolfcraft-p...iercenia/2492/

A jak nie chcesz wydawac kasy, to w kawalku sklejki zrob sobie otwory na wiertarce pionowej i bedzie dzialac tak samo, tylko nieco szybciej sie zuzyje.

Skomentuj

Do kolumn. Wziąłem do tych Philipsów MDF 10 mm, a to raczej za mało, żeby wiercić tak se - gdyby to było 18 mm przy normalnych kolumnach to bym się tym nie przejmował, bo jest większa tolerancja błędu, no ale... A taka prowadnica niestety nie sprawdzi się w moim przypadku - wiertło mam na styk, długiego 2,5 mm nie było w sklepie :/

Skomentuj

To nie skrecaj tylko sklej na sciski.

Skomentuj

No to może taki zabieg z poziomicą, np. taką :http://allegro.pl/zaslepka-z-poziomi...757699586.html.
              Ustawiasz wkrętarkę pionowo z zamocowanym wiertłem(np. w narożniku, gdy ściany równe i piony trzymają) i wklejasz tę poziomicę np. na plastelinie do wkrętarki tak, by oczko wskazywało poziom, możesz sprawdzić dodatkowo czy wiertło jest w pionie przykładając w dwóch kierunkach (na przykład) pudełko zapałek, gdyż będzie wystarczające do potwierdzenia kąta prostego pomiędzy wiertłem a płaszczyzną podstawy.
              Otwory powinny wyjść wystarczająco dokładnie.
              Last edited by czekin1; 17.09.2017, 23:15.

Skomentuj

Zamieszczone przez czekin1 Zobacz posta
                No to może taki zabieg z poziomicą, np. taką :http://allegro.pl/zaslepka-z-poziomi...757699586.html.
                Ustawiasz wkrętarkę pionowo z zamocowanym wiertłem(np. w narożniku, gdy ściany równe i piony trzymają) i wklejasz tę poziomicę np. na plastelinie do wkrętarki tak, by oczko wskazywało poziom, możesz sprawdzić dodatkowo czy wiertło jest w pionie przykładając w dwóch kierunkach (na przykład) pudełko zapałek, gdyż będzie wystarczające do potwierdzenia kąta prostego pomiędzy wiertłem a płaszczyzną podstawy.
                Otwory powinny wyjść wystarczająco dokładnie.
                pomysł ok ...przy założeniu, że płyty które łączysz... czy też kolumny też są wypoziomowane...
                dlatego adaptery do wiercenia i uchwyty wiertarskie są praktyczniejsze

Skomentuj

No, czyli trzeba kupić 2 pastylki-poziomice i jedną położyć na górze wykonywanej obudowy, ewentualnie sprawdzić czy podłoga idzie w poziomie ::). Albo w pierwszej kolejności sprawdzić czy podłoga jest pozioma, a następnie przykleić tą poziomiczkę do wiertarki::).
                  Jeżeli ktoś kupuje za parę groszy mdf10mm to raczej nie przeznaczy wielokrotności tych pieniędzy na pomocniczy osprzęt, gdy można uzyskać zadowalające efekty nakładami nieporównywalnie mniejszymi (oczywiście dla jednostkowych i sporadycznych wierceń).

Skomentuj

Gdzieś kiedyś widziałem mema jak ktoś z klocków lego złożył takie L na 2 wysokości , przykładasz wiertło na łączeniu gdzie masz idealne 90 i wiercisz

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

ja tam polecam to samo co co Pogromca mitów... mam takie cudo i przydaje się nie tylko do kolumn ...w sumie to do kolumn uzylem tego tylko przy jednej parze (ja dla wygody ładuje konfirmaty w kolumny i jest od razu paczka.. potem oklejam je hdfem na soudal 66A .. super sprawa.. zawsze to dodatkowa warstwa bezwładności o innej gęstości i świetnie działa na ewentualne klawiszowanie ...Do innych prac w domu wielokrotnie używałem tego gadzetu.... po prostu kupując ten gadzet za 40zł nie masz cos do kolumn tylko zawsze sie przyda w domu ... , jakis czas temu robiłem córce regał na plastikowe pudełka z zabawkami ... Ikea takie pudła sprzedaje i regał u nich to jak pamietam ok 150 zł ...ja za 200 zrobiłem ze sklejki 12mm trzykrotnie większy... praktyczniejszy.... i taki jak chciała czyli w kształcie domku dla lalek ... bez tego gadzetu naprawdę trzeba uważać by w płycie 12mm wywiercić pod konfirmat tak by nie rozwarstwiło płyty (oczywiscie konfirmaty te "cienkie") ..

nawiercałem tym gadzetem ..a potem tylko poprawiałem by zrobić otwór na łeb konfirmatu ...szybko idealnie itd. a do tego mozna jeszcze zrobic otwory pod kątem 45stopni na rogach co też mi się przydało przy dokładaniu dachu domku
                      Last edited by bawolek; 21.09.2017, 17:29.

Skomentuj

Witam. Zakupiłem kolumny w buku jak na zdjęciu. Moje pytanie dotyczy zmiany koloru. Chciałbym uzyskać ciemniejszą barwę. Czy mogę zetrzeć stary lakier i do pomalowania użyć lakierobejcy w innym kolorze ? Ma to w ogóle sens ?

Last edited by mateoJazz; 29.09.2017, 09:02.

Skomentuj

Kupiłeś teraz? To cantony 302, które ostatnio na allegro stały, dobrze patrzę? Ostatnio je podrzucałem koledze do kupienia, ale nie kupił, widocznie go uprzedziłeś :)
                          Wg mnie jak już był lakier, to możesz go do końca nie usunąć, jak gdzieś w pory dobrze wszedł i jest ryzyko że bejca ci wyjdzie łaciato. Ale może ktoś mądrzejszy niech się wypowie.

Skomentuj

Dokładnie, wczoraj je zakupiłem. Wziąłem ze względu na to ,że mają metalową maskownicę. Doskonała rzecz, zanim moja córa zacznie chodzić będę przygotowany :) No i midwoofer trochę większy niż mam teraz. Mam tylko nadzieję, że brzmienie będzie ok bo trochę się boję aluminiowej kopułki. Znalazłem jakieś stare materiały, że kosztowały 1400$ za parę :P Obecnie posiadam dokładnie te monitory: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...howym-wdzianku. Nie chciałem dorabiać maskownicy bo one się pięknie prezentują bez. Będą na sprzedaż. Jeśli ktoś miałby ochotę to proszę o PW. Zwrotnice rozdzieliłem na osobne płytki żeby była możliwość wykorzystać biamping jak ktoś ma amplituner (ja już się pozbyłem na rzecz końcówki mocy). W poprzednich elementy do płytki były klejone na gorąco i się rozsypało wszystko podczas wysyłki. W torze wysokotonowym dałem lepsze Jantzeny i rezystory mundorfa oraz kabelek.

Skomentuj

nie usuwaj lakieru. delikatnie zmatuj i poloz lakierobejce
                              lakierobejca to barwiony lakier a nie bejca :p nie musi miec kontatku z drewnem

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                lakierobejca to barwiony lakier a nie bejca
                                Nie doczytałem, masz rację.

Skomentuj

Panowie mam taki problem.. kupiłem taboreciki z surowego drewna z ikei i chciałem sobie pomalować na kolor który by mi najbardziej odpowiadał. Wiec kupiłem lakierobejce sadolin (rozpuszczalna w wodzie) położyłem pierwszą warstwę i po kilku dniach dalej jest jakby lepkie w dotyku.. nałożyłem drugą warstwę, ale czytam że ludzie też mieli z tą lakierobejcą takie przygody..
                                  Podejrzewam że po drugiej warstwie bedzie podobnie.. tak jak u innych..

Pomalowałem też inny kawałek drewna, ale już na jakąś powłokę, ta lakierobejca schodzi od paznokcia, zapycha papier ścierny, straszna lipa..
                                  Oczywiście tam gdzie schodzi od paznokcia, czyszczę do gołego drewna i pomaluję jakimś innym lakierem.
                                  Ale co zrobić z tymi taborecikami? kolor w zasadzie mi odpowiada, ale co zrobić żeby powłoka nie byłą lepka w dotyku ?

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                                    ..., ale co zrobić żeby powłoka nie byłą lepka w dotyku ?
                                    Tak z lakierobejcami jest jak położysz za grubo.
                                    Trzeba prawie suchym pędzlem rozcierać.
                                    Naprawdę prawie suchym.
                                    No chyba, że ta jest akurat do niczego.

Skomentuj

Dotarł do mnie filtr cyklonowy do odkurzacza.
                                      Do kompletu jeszcze tylko jakieś wiadro zamykane i można testować...

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                                        Dotarł do mnie filtr cyklonowy do odkurzacza.
                                        Do kompletu jeszcze tylko jakieś wiadro zamykane i można testować...
                                        Daj znać jak tam po testach będzie, bo też planowałem go, ogólnie dużo dobrych opinii

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Gdzie ten filtr można zamówić?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X