Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    Ja bym mimo wszystko ściskami złapał
    alez oczywiscie ze sciskami lapalem. zapomnialem dodac
    polozyc na to druga kolumne lub grube plyty i sciskac

Skomentuj

Czy jest u nas na forum ktoś kto kładzie bądź kładł tynki dekoracyjne imitujące beton architektoniczny?
      Chciałbym uzyskać efekt gładkiego betonu, coś ala z szalunku, bez dużej ilości charakterystycznych, przez niektórych pożądanych skaz, ale za to z głębią koloru. Tak aby barwa nie była jednolita.
      Na razie po obejrzeniu od ciuta filmików na YT podoba mi się produkt Magnat Style Beton, można go naprawdę fajnie wygładzić. Można też dobrać kolor dzięki barwnikom.
      W ich filmiku instruktażowym efekt nierównomierności koloru bardzo fajnie wyszedł i proces wydaje się być całkiem łatwy.
      Jedna może ktoś ma więcej doświadczenia pracą z takimi tynkami i byłby w stanie coś podpowiedzieć od strony praktycznej?
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Witam. Mam pytanko odnośnie wykończenia kolumn... Chciałbym zrobić monitorki wykończone na biały połysk. Materiał to oczywiście MDF. W związku z tym chcę to zrobić następująco:
        - zaimpregnować paczki jakimś impregnatem do drewna
        - położyć dwie warstwy białej farby, wałkiem - i tu pytanie: jaka farba będzie dobra i dostępna w małej ilości?
        - wyrównać powierzchnie drobnym papierem ściernym
        - położyć dwie warstwy lakieru, pędzlem - i tu pytanie: jaki lakier będzie dobry przy tej metodzie?
        - wyrównać powierzchnie papierem (wodnym?) i nałożyć pastę polerską czy coś podobnego

W ogóle mój tok rozumowania ma sens? Nie robiłem takich rzeczy wcześniej (czyt. nie lakierowałem) i jestem ciekaw czy osiągnę choćby poprawny efekt. Może jest jakiś inny i łatwy sposób żeby wykończyć monitorki w białym połysku?
        Nie mam niestety dostępu do pistoletów itp itd.

Skomentuj

Bez natrysku nic nie zrobisz, szkoda sobie robic nadziei. Teoretycznie daloby sie zrobic to walkiem lub pedzlem, ale musialbys uzyc profesjonalnej chemii poliuretanowej, nakladac wiele warstw i szlifowac, polerowac az w koncu bys jakis efekt osiagnal. To glupiego robota. Lepiej dogadaj sie z jakims lakiernikiem, moze byc samochodowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            Czy jest u nas na forum ktoś kto kładzie bądź kładł tynki dekoracyjne imitujące beton architektoniczny?
            Kładłem niedawno ~kilkanaście metrów kwadratowych tynku z Magnata - właśnie "betonowego". Jeśli ktoś ma jakiekolwiek doświadczenie z pracą przy użyciu szpachli, to na pewno sobie poradzi. Warto jest używać całego systemu - czyli oryginalny podkład, tynk i lakier na wykończenie. Oni co prawda sporo sobie liczą za te produkty, a np zamiast ich podkładu można by użyć zwykłej emulsji gruntującej... ale przynajmniej masz pewność, że będzie się kleiło do siebie jak trzeba i nic się nie "pogryzie". Nierównomierny kolor wychodzi praktycznie sam - z tego co pamiętam to trzeba tylko nie przykładać się do mieszania pigmentu z zaprawą, czyli zrobić to trochę "byle jak". Lakier na wykończenie fajnie wyciąga ostateczny kolor. Jedno na co trzeba zwrócić szczególną uwagę to odpowiedni moment zacierania nałożonej zaprawy. W instrukcji jest to dość dokładnie opisane, ale te czasy są zależne od warunków w jakich jest nakładany tynk - np wilgotność powietrza i temperatura otoczenia - i trzeba to kontrolować na bieżąco. Z drugiej strony zacierając trochę za wcześnie lub za późno, można modyfikować efekt końcowy. Produkt daje spore możliwości. Szkoda, że taki drogi...

Generalnie tak jak napisałem na początku - jeśli coś już szpachlowałeś w życiu, to raczej nie powinno być problemu. Nie wiem tylko jak z tym rysowaniem krawędzi szalunków - mój klient akurat nie chciał tego robić, bo wykańczał tym kilka mniejszych płaszczyzn, a nie dużą ścianę.
            Last edited by dabyl; 04.05.2017, 23:59.

Skomentuj

Dzięki dabyl za opinię i wskazówki.
              Fakt, tynk nie jest może najtańszy, ale ja w zasadzie potrzebuję tylko kilka metrów a łatwość nakładania i dobrze zrobiony filmik instruktażowy przemawiają za tym produktem.
              Czy miałeś może do zrobienia jakieś narożniki? Czy wiesz może wygląda proces robienia narożników z lekkim zaokrągleniem (r=3 mm). Czy uważasz, że da się to tak wygładzić aby nie było przetarć na narożnikach?
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Akurat wykonywałem tylko narożniki "ostre" - nie zauważyłem żadnych z tym problemów. Przy nanoszeniu masy jest ona dosyć rzadka i wydaje się, że nie wyjdzie to zbyt fajnie, ale gdy już "zacieramy", czyli po wstępnym przeschnięciu, masa staje się odpowiednio plastyczna i wszystko wychodzi bardzo ładnie. Jeśli chodzi o narożniki zaokrąglone - cóż, nie wiem. Chyba lepiej będzie wykonać to na już zaokrąglonym narożniku, a nie uzyskiwać to zaokrąglenie na masie z Magnata. Nazwa "tynk" może tutaj być nieco myląca,bo nie jest to tynk w takim tradycyjnym rozumieniu, którego nakłada się kilkanaście milimetrów. Tutaj grubość to pewnie nie więcej niż milimetr - trzy, więc trudno na tym uzyskiwać zaokrąglenia narożników. Ale jeśli podłoże jest zaokrąglone na narożnikach, to nie będzie problemu - masa jest dobrze plastyczna. Nawet te r=3mm powinno się dać uzyskać bez przetarć. Ułatwieniem jest też to, że efekt celowo ma nie być idealny - bo taki jest właśnie beton (nawet ten architektoniczny, podobnie z trawertynem, marmurem i innymi masami) - ma przebarwienia i lekkie niedociągnięcia, czyli inaczej niż np gładź gipsowa, która powinna być "gładziuśka".

Skomentuj

Skąd wziąć taki krążek z elastycznego tworzywa do naklejenia na siatkę ochronną głośnika żeby stłumić drgania tejże siatki?

Skomentuj

Podkladka samoprzylepna, silikonowa?

Skomentuj

Takie głośniki poprawiać..?:o

Skomentuj

Nóżki takie gumowe są w castoramie. Ale aż tak przezroczyste to one nie są.

Skomentuj

Siatka Accutona jest wklejona na gumę ,bym chyba dał sobie spokój z tymi śmiesznymi glutami :)

Skomentuj

Mi chodzi o siatkę w TangBandzie która mocno dzwoni.
                            Last edited by Echo1; 11.05.2017, 10:27.

Skomentuj

Panowie sorry za pytanie ale od tego jest chyba ten temat. Jakie polecacie kątowniki do złapania ścianek kolumny przy klejeniu i do tego jaki klej? :) Kątowniki lepiej jak będą dwa czy jeden starcza?

Skomentuj

Idz do dobrego marketu budowlanego, wez w lapy firmowy katownik i porownaj z jakims tanszym. Jesli ten tanszy ma taka sama dokladnosc, to kup tanszy. Klej? Zwykly, bialy wikol dobrej firmy.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                                  Skąd wziąć taki krążek z elastycznego tworzywa do naklejenia na siatkę ochronną głośnika żeby stłumić drgania tejże siatki?
                                  Możesz wypróbować żelki tłumiące do bębnów :)

Skomentuj

Żelki drogie. Najbardziej podobne wydają mi się krążki pod nazwą odbojniki silikonowe.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Idz do dobrego marketu budowlanego, wez w lapy firmowy katownik i porownaj z jakims tanszym. Jesli ten tanszy ma taka sama dokladnosc, to kup tanszy. Klej? Zwykly, bialy wikol dobrej firmy.
                                      Kiedyś własnie patrzałem na te marketowe wynalazki. Najgorsze jest że wiele z nich, ma tak zamocowane etykiety i ceny, że problem jest sprawdzić czy ten kąt rzeczywiście jest prosty.
                                      Najprostsza metoda złożyć dwa plecami do siebie, położyć na kawałku prostego i patrzeć jak patrzą ramiona.

Skomentuj

panowie, potrzebuje cos tego typu (amortyzator lego technic)

ale nieco mocniejsze i wytrzymalsze

poczatkowo myslalem o amorkach do modeli RC ale niestety tamte nie maja zablokowanej mozliwosci obrotu wokol wlasnej osi

ma ktos pomysl co mozna zastosowac lub jak cos podobnego wykonac?
                                        nie ma byc wielkie wiec czesci samochodowe odpadaja

Skomentuj

Może połącz 2 amortyzatory?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X