Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Domaluxem to się zaczynało lakierować kolumny gdy człowiek pędzlem jeszcze walczył.
    To nie jest lakier dobry dla kolumn... :) Przejrzyj ofertę lakierów ICA.

Skomentuj

lub zmien pedzelek na walek, a najlepiej na natrysk

Skomentuj

Zdarłem lakier prawie do zera i tym razem pomalowałem w domu przy lepszym świetle jeszcze raz. Jest trochę lepiej ale nadal to nie to co lakier wodny którego kiedyś używałem. Jako że dziś niedziela to nie dostanę ani wałka ani nowego lakieru. Zostawię już tak ale do nastepnego projektu wezmę coś innego. Skorzystam chętnie z waszego doświadczenia w tej materii.

Skomentuj

ja od dawna uzywam tanich lakierow nitro, ale nie z marketow budowlanych tylko ze sklepow typowo przemyslowych.
          nie jest drogi, szybko schnie i to jest najwazniejsze przy lakierowaniu w amatorskich warunkach!

klade pierwsza warstwe w domu pedzlem. delikatnie szlifuje
          jade do kolegi i po 2 godzinach wracam z gotowymi kolumnami
          w tym czasie nalozy 3 warstwy natryskiem i wysycha na tyle ze spokojnie moge je zabrac ze soba

Skomentuj

Zamieszczone przez regan3000 Zobacz posta
            Witam.
            Czy używał ktoś z was lakieru "Domolux bezpodkładowy lakier do parkietu"? Nie wiem czy ja coś źle zrobiłem czy ten lakier tak okropnie się nakłada na całą kolumnę. Jest dość gęsty i dłuższe wachlowanie pędzlem powoduje ciągnięcie się powłok,i a kiedy się nałoży zbyt grubą warstwę po wyschnięciu widać pociągnięcia pędzlem.
            Kolejna sprawa to kiedy zaczynałem nakładać warstwę na ostatnim boku to lakier na pierwszej ściance na tyle zasechł, że lekki przypadkowe muśnięcie pędzlem bo rancie między bokiem pierwszym i czwartym pozostawiało widoczny ślad jakby łączenia kilku warst. Oczywiści próba roztarcia dawała niezamierzony efekt ciągnięcia się lakieru i zostawiania śladów po pędzlu.
            Ogólny efekt nie jest zły ale w słoneczny dzień widać miejscami te niedociągnięcia.
            Jestem zmuszony zeszlifować lakier i nałożyć jakiś inny. Wybrać tym razem lakier wodny?
            Musisz go rozcieczyc. Podobnie lakiery nitro prosto z puchy sa za geste do lakierowania, chyba ze chcesz lawke w parku lakierowac.

Skomentuj

Pogromca mitow jest to lakier alkidowo-uretanowy i czego użyć do rozcieńczenia? Na razie grubo zeszlifowałem i położyłem bardzo cienką warstwę, starałem się jak najdokładniej, zobaczymy jutro jak wyschnie. Jak efekt nie będzie chociaż na poziomie 4+ to kupie inny akrylowy. Ale teraz tylko lekko szlifnę 240 i położę nowy lakier.
              Pawel S. przydał by się taki kolega który by prysną lakierem

Skomentuj

Pogromca mitow jest to lakier alkidowo-uretanowy i czego użyć do rozcieńczenia?
                Rozcieńczalnik Eko-1

Skomentuj

Pawel S. przydał by się taki kolega który by prysną lakierem
                  stawiasz 0,7 na stole i nie jeden taki sie znajdzie!
                  przyjezdzam do niego ze swoim lakierem i swoim rozpuszczalnikiem, wiec poswieca mi tylko czas i troche powietrza :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    przyjezdzam do niego ze swoim lakierem i swoim rozpuszczalnikiem, wiec poswieca mi tylko czas i troche powietrza
                    Czasem utwardzacz jest jeszcze potrzebny.. no i nie tylko powietrze.

Skomentuj

w tych co ja uzywam nie trzeba utwardzacza

tak wiem. pistolet, narzedzia do rozcienczenia, przewod powietrza, i wprawna reka :p

Skomentuj

Prąd, amortyzacja sprzętu, filtry i inne ;-)

Skomentuj

Az niewiarygodne ile rzeczy mozna zmiescic w jednej 0.7 na stole :P

Skomentuj

0,7 jest ale znajomych lakierników brak. Tak na poważnie jednak kolejna warstwa potwierdziła, że ten lakier się nie nadaje do forniru. Odkładam go do szafki i w weekend kupuje inny wodny bo z nimi nie miałem nigdy problemu. Pytanie do was czy zeszlifować obecny lakier ile się da czy zrobić szlif 240 by wygładzić powierzchnię i nanieść nowy lakier?
                            Last edited by regan3000; 01.11.2016, 21:11.

Skomentuj

nowy nie powinien reagowac ze starym, wiec tylko wyrownaj i kladz nowy

Skomentuj

2 dni temu serwisowali mi tokarke w pracy
                                serwisant mial cos, czego jeszcze wczesniej nie widzialem - pilnik do gwintów

http://www.promotorlublin.pl/?4138,p...intow-an010072

znakomita rzecz ktora warto miec. nie trzeba zestawu narzynek i gwintownikow do skalibrowania uszkodzonej sruby czy nakretki

Skomentuj

Nie masz lamelownicy? Nic nie szkodzi, ja mam ale lepiej dziala zwykla pila i paski z hdf'u.

Skomentuj

Hej. Mam za zadanie odnowić hotelową recepcję/ pólokrągły barek i ściany. Chodzi o rozjaśnienie calego wnętrza ktoóre jest w tej chwili klimatach lat 80/90, późne rokokoko.Wszystko ma być utrzymane w stylu drewnianym i eleganckim. Wizja jest taka, że barek będzie obity w materiale lub skórze/skaju (pikowany) a ściany w drewnie, lub też całość na odwrót. Szukam jakiegoś forniru ktory będzie w miarę jasny i nie będzie też za drogi (np. jakieś bielone drewno). Czy ktoś może podrzucić jakiś pomysł?

Skomentuj

modyfikowany czy naturalny?

Skomentuj

Taniej modyfikowany. Szukam w necie ale na malych zdjeciach podglądowych to nie to.

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                                          Hej. Mam za zadanie odnowić hotelową recepcję/ pólokrągły barek i ściany. Chodzi o rozjaśnienie calego wnętrza ktoóre jest w tej chwili klimatach lat 80/90, późne rokokoko.Wszystko ma być utrzymane w stylu drewnianym i eleganckim. Wizja jest taka, że barek będzie obity w materiale lub skórze/skaju (pikowany) a ściany w drewnie, lub też całość na odwrót. Szukam jakiegoś forniru ktory będzie w miarę jasny i nie będzie też za drogi (np. jakieś bielone drewno). Czy ktoś może podrzucić jakiś pomysł?
                                          Klon ? Jesion ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X