Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No tak. Jakby wyszukiwanie dzialalo lepiej, to bym sobie znalazl, chyba ze nie potrafie szukac.
    Co do tematu, to do tej pory radzilem sobie bez lamelownicy, kolki byly wystarczajace, ale czeka mnie upierdliwa robota, przy ktorej kolki nie zdadza egzaminu. Festoola nie kupie, jeszcze nie teraz...

Skomentuj

Mam do zrobienie komodę, taka "specjalistyczną" pod konkretne potrzeby-dla kosmetyczki , będą tam 4 płytkie szuflady przez całą szerokość lub 8, dzielone jeszcze na pół.
      Materiał będę miał już gotowy przycięty na wymiar, ale najbardziej boje sie przykręcania prowadnic i później frontów, wiadomo 1 mm błędu przy prowadnicy i cała szuflada wygląda nieciekawe..
      Połączenia bede robił kołkowe. Macie jakieś patenty żeby wiercić dość precyzyjnie otwory pod nie ? prowadnice przewiduje takie ;http://www.stolmet.pl/pl/p/Prowadnic...nym-wysuwem/39
      Co o tym powiecie albo jakieś inne polecacie ?

Skomentuj

Przyklej prowadnice tam gdzie ma być na taśmę dwustronną i wywierć otwory/wkręć wkręty mając idealny szablon

Chętnie sam się dowiem wszelkie patenty na montowanie takich ustrojstw, właśnie biorę się za składanie biurka do kupy i będę miał parę szuflad do zrobienia.

Skomentuj

Założyłem takie prowadnice w kuchni przy szufladach tylko jeszcze z dociągiem i "cichym domykaniem".
          Po dwóch latach bez zastrzeżeń. Chodzą ładnie lekko i bezgłośnie
          Pamiętam, że namierzyłem się i nakombinowałem sporo, żeby to jakoś pasowało a i tak nie wyszło idealnie.
          Nie wiem czy jest jakiś patent na to.

Skomentuj

Plan mam taki żeby wytrasować sobie otworki jak jeszcze będzie wszystko w kawałkach, po złożeniu raczej sie nie rozjedzie zbytnio-na to liczę..
            A jak to jest z tymi obrzeżami PCV ? Kolega mi mówił że opalarką to kleił ale nie wiem jak mu to wyszło. czy to już trzeba zlecić ?

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
              Plan mam taki żeby wytrasować sobie otworki jak jeszcze będzie wszystko w kawałkach, po złożeniu raczej sie nie rozjedzie zbytnio-na to liczę..
              A jak to jest z tymi obrzeżami PCV ? Kolega mi mówił że opalarką to kleił ale nie wiem jak mu to wyszło. czy to już trzeba zlecić ?
              Przy zamawianiu formatek podajesz które boki mają już okleic. Z tego co na did forum widziałem to niektórzy prowadnice montuja już przed złożeniem żeby później rak w środku nie wyginac i się męczyć. Dwie płyty koło siebie i równo składasz. Jak nie to na youtube masz cały kanał dom i drewno i komody z szufladami też są pokazane chyba krok po kroku

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                prowadnice przewiduje takie ;http://www.stolmet.pl/pl/p/Prowadnic...nym-wysuwem/39
                Co o tym powiecie albo jakieś inne polecacie ?
                A patrzyłeś na systemowe, takie jak metalbox itp.?
                Bardzo proste w montażu i nie musisz robić całej skrzynki szuflady; dajesz tylko tył i dno, no i front oczywiście,
                a i cena niczego sobie : 10,40 za komplet (http://allegro.pl/ShowItem2.php?item...f=last-visited) (METALBOX METALOWE BOKI DO SZUFLADY 500/86 SREBRNE) i to są 500 głębokie lol.
                Zresztą przyfiluj co ten gostek oferuje, bo ceny niektórych artykułów ma atrakcyjne: relingi, siłowniki już od 3 złotych

Skomentuj

Teraz takie sa, troche sie rozklekotaly te rolki, luzy straszne, klinuje sie cuduje. Dopóki nowe to dobre a dalej tragedia sie dzieje. Szukam czegoś troszke lepszego

Skomentuj

Zamieszczone przez czekin1 Zobacz posta
                    A patrzyłeś na systemowe, takie jak metalbox itp.?
                    Bardzo proste w montażu i nie musisz robić całej skrzynki szuflady; dajesz tylko tył i dno, no i front oczywiście,
                    a i cena niczego sobie : 10,40 za komplet (http://allegro.pl/ShowItem2.php?item...f=last-visited) (METALBOX METALOWE BOKI DO SZUFLADY 500/86 SREBRNE) i to są 500 głębokie lol.
                    Sam pomysł boków ok, ale te prowadnice to nic ciekawego

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                      Bo to nie szuflady systemowe, systemowe to na przykład to:
                      http://allegro.pl/systembox-amix-500...997627406.html (SYSTEMBOX AMIX 500 MM ŚREDNI Z RELINGIEM HIT!)

Skomentuj

Ja używałem takiego szablonu do prowadnic BLUM, bardzo pomocne narzędzie.
                        http://www.stolmet.pl/pl/p/BLUM-szab...a-obsluga/1206

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                          Całkowita prawda, bo i za dychę rewelki nie będzie.
                          Natomiast SYSTEMBOX AMIX kupowałem niedawno i jest bardzo solidny (600 głębokość bodajże z relingami ), ale cena też przednia.
                          (trudno przedstawić systemowe boki za osiem dych, które miałyby zastąpić pokazane przez _NATAN_5064 prowadnice za 8 złotych, dlatego zasugerowałem przejrzenie oferty gostka.)

Skomentuj

Najistotniejsze do dobrego działania prowadnic to żeby boki szafki były dokładnie równoległe. Jak jest OK, to każde prowadnice działają. I najlepiej jednak montować na gotowo, bo wtedy masz już korpus z wszelkimi odchyłkami i ugięciami jakie ci w montażu wyszły.
                            Ja nawet do takiej szuflady z dość dużymi ciężarami dałem podwójne prowadnice (jedna nad druga) i dobrze działa. Geometria korpusu to podstawa.
                            I kupuj takie prowadnice kulkowe, nie kupuj tych z dwoma kółkami, bo zawsze się będą sypać przy częstym użytkowaniu.

Skomentuj

Tak w temacie.

Ma ktoś dokładne wymiary standardowych korpusów szafek kuchennych ? Najlepiej rozpiska formatek ;-)

Skomentuj

https://iform.com.pl/sklep/

To jest ciekawy sklep, można sobie skonfigurować meble wybierając wymiary.
                                Może na podstawie tego tworzysz sobie bazę wymiarów?

Skomentuj

Panowie, czym usunąć OSMO z pędzla ? czy normalny preparat do mycia pędzli po farbie olejnej będzie dobry ?

Skomentuj

Jak swierze osmo, to ciepla woda z mydlinami. Jak zaschniete, to kup nowy pedzel. Mozesz sprobowac podgrzac opalarka i do mydlin. W ogole kto tam pedzlem osmo kladzie? :P

Skomentuj

....i marnuje towar😊

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Haha człowiek się próbuje coś dowiedzieć to jeszcze go opieprzą

BTW. w instrukcji nakładania wosku jest mowa o pędzlu.
                                        A wy czym to aplikujecie?

Skomentuj

Bo to zalezy co sie aplikuje. Jak dosc surowe i nierowne drewno, to pedzel, ale jesli mowimy o gladkich powierzchniach, to szmatka lub gabka.

Nie ma zadnej filozofii. Najwazniejsze, zeby dobrze wetrzec olej i usunac jego nadmiar.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X