Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
    Ja się chciałem was spytać o wiertła stożkowe. Byłem wczoraj w casto i mieli jakieś takie w cenie powyżej 100zł. Stwierdziłem że sobie nie kupię i będę kombinował z wierceniem w blasze pod wzmacniacz. Ale wszedłem jeszcze na alledrogo i znalazłem takie po kilkanaście złotych: http://allegro.pl/show_item.php?item=5849011839 (WIERTŁO STOŻKOWE STOPNIOWE HS TYTAN 4-20mm WIERTŁA)
    Nadają się do wywiercenia kilkunastu otworów czy to złom? Ktoś ma doświadczenia?
    Rozwiercałem takim otwory pod śruby stożkowe- obudowa do wzmaka alu. Na obudowę starczyło, może bardzo się nie stępiło ale ze stalą może być różnie.

Skomentuj

Ważne są obroty przy tym wiertle, też mam, wierciłem głównie w 3mm alu i fajna sprawa, elegancki otwór i od razu można zrobić fazkę chociaż z jednej strony.
      Jak są za szybkie to otwór wyjdzie lekko poszarpany, jak odpowiednie to wchodzi ładnie, fajnie zbiera materiał i otwór ładnie błyszczy.
      Ja za 70zł dostałem komplet 3 sztuk różnej wielkości.

Skomentuj

A ty malikowy jakąś stołową masz? Bo ja działam wkrętarką ręcznie :) Więc obroty nieduże.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
          le wszedłem jeszcze na alledrogo i znalazłem takie po kilkanaście złotych: http://allegro.pl/show_item.php?item=5849011839 (WIERTŁO STOŻKOWE STOPNIOWE HS TYTAN 4-20mm WIERTŁA) (WIERTŁO STOŻKOWE STOPNIOWE HS TYTAN 4-20mm WIERTŁA)
          Nadają się do wywiercenia kilkunastu otworów czy to złom? Ktoś ma doświadczenia?
          w audio-techniku zajechalismy kilka wiertel za 180zl
          rok temu sobie kupilem zestaw takich 3szt za 30zl i radza sobei zaskakujaco dobrze! nawet je w pracu uzywalem do rozwiercania profili stalowych i nie widze zadnych problemow

nie zwracalem uwagi ani na obroty ani na smarowanie
          jak sie rozwiercalo to krecilem dalej

Skomentuj

Tak stołową, Eurotec 750W, wszelkie otwory jak mają być dokładne tylko taką robię, gdzieś mam jeszcze jakąś starszą o troszkę mniejszej mocy.
            Jeszcze doprowadzam do stanu używalności frezarkę stołową ZX7016

Skomentuj

Że stożkowych wierteł ma być coś w Lidl
              Jakości nie znam

Skomentuj

Panowie, ktoś się orientuje czy zszywacz który jest teraz do kupienia w Lidlu, jest coś wart?

http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?act...etail&id=52138

Skomentuj

Marian kupiłem ten zszywacz. Działa :). Sprawia wrażenie solidnego i mocnego. Na alledrogo są w tej samej cenie ale bez zszywek no i w Lidlu dają 3 lata gwarancji. Natomiast frezarki nie polecam. Jak chcecie małą poręczną krawędziową do forniru, HDF to najlepiej MAKTEC MT372.
                  Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                    Marian kupiłem ten zszywacz. Działa
                    Spróbuj z łaski swojej wbić jakies 10-12mm zszywkę w wiórówke i napisz jak poszło? Ten który mam nie daje sobie w takich rzeczach rady, a ten lidlowy jest atrakcyjny cenowo. Jakby dał rade to bym wziął tego.

Skomentuj

Też mam taker z Lidla. Niestety poszedł do przeróbki. Pod sprężyną pionową jest podkładka z jakiegoś tworzywa. Przy większym obciążeniu połamała się. Dorobiłem z alu i jak na razie jest ok.

Skomentuj

Sprawdzałem 8mm w MDF. To jest max co można wbić. Do poważniejszych prac mam gwoździarkę pneumatyczną którą można przestrzelić kolano. Ten zszywacz idealnie nadaje się do obijania materiałem basstrapów.
                        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                          Ten zszywacz idealnie nadaje się do obijania materiałem basstrapów.
                          Właśnie do takich rzeczy mi jest on potrezbny, jak również przybijania skóry do MDF-u, czyli max 4mm zszywka.
                          Zszywacz kupiony, zaraz będę testował.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                            Właśnie do takich rzeczy mi jest on potrezbny, jak również przybijania skóry do MDF-u, czyli max 4mm zszywka.
                            Zszywacz kupiony, zaraz będę testował.
                            I tu możesz mieć duży problem ...

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                              I tu możesz mieć duży problem ...
                              Dlaczego?
                              Te przybijanie będzie tylko chwilowe, do czasu aż klej nie stwardnieje.

Robiłem już tak moim starym zszywaczem i było OK.

Skomentuj

Dlaczego?
                                Te przybijanie będzie tylko chwilowe, do czasu aż klej nie stwardnieje.

Robiłem już tak moim starym zszywaczem i było OK.
                                Ja z drugiej strony próbowałem tak robić z podobnym do tego lidlowego i nie dało rady

Skomentuj

A co dokładnie się działo?
                                  Zszywka nie wchodziła w MDF?

Zrobiłem próbę na laminowanej wiórówce, i zszywka 8mm wchodzi cała (siła wbijania minimalna, czyli rozkręcona sprężyna).

Skomentuj

A co dokładnie się działo?
                                    Zszywka nie wchodziła w MDF?
                                    Dokładnie, w meblówkę bez problemu, w MDF ni cholery ;-)

Skomentuj

w lidlu beda tanio rozne wiertla
                                      http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?act...etail&id=52720

polecam 3 wiertla stopniowe/stozkowe lub zestaw stozkowe + stopniowe

ja sobie kupie to

wiertlo stozkowe idealnie nadaje sie do powiekszania otworow w blachach. stopniowe ma tylko stale wartosci (4,6,8 itd) a stozkowe daje nam dowolny rozmiar

wkretarka tez zapowiada sie bardzo dobrze
                                      http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?act...etail&id=52700

Skomentuj

Dowolny wymiar ale inny niz zamierzony znajac życie [emoji14]

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                                          w meblówkę bez problemu, w MDF ni cholery
                                          Zrobiłem test, zszywka 8mm w MDF wbiła się cała bez problemu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X