A to nie o to chodzi w DIY ? Zeby budowac cos dla sztuki ? Talie podejście to maja moji szefowie w pracy
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tool box - offtopic
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaLM723 lub coś na operacyjnych, a zasilanie zasilaczem 19V do laptopa, tanio, małe wymiary, do uruchamiania prototypów, czy czasem nawet naładowania jakiś ogniw całkiem ok.
Jaka firma robi nie za drogie i solidne zasilacze?
Natomiast jeśli chodzi o niedrogie oscyloskopy cyfrowe to ja mogę polecić oscyloskopy firmy Rigol bo takimi bawiłem się na laboratoriach i uważam są warte swojej ceny.Last edited by Echo1; 11.12.2015, 21:08.
Skomentuj
-
Od siebie mogę polecić:
samą elektronikę można do tego poskładać dość szybko, jest regulacja prądu i napięcia.
Tu jest minimalnie bardziej rozbudowana wersja:
Pierwszy uruchomiłem, działał ok, tylko ten pomocniczy zasilacz mnie nie satysfakcjonował i przerobiłem koncepcję z LM723 na LM358 i osobne źródło odniesienia, straciłem regulację od 0V, ale w praktyce jest ona mało przydatna (za to mogłem zasilić to z laptopowego zasilacza - brak konieczności stosowania pomocniczego -5V).
Jak masz trochę gratów, jakieś trafo, radiator (nawet z CPU), to nie wyjdzie drogo a użyteczność spora.Last edited by ampli; 11.12.2015, 21:43.
Skomentuj
-
Niby tak, ja używam 2 osobnych zasilaczy, można też zdublować ten schemat.
Wyższe napięcia miałyby zastosowania z końcówkami, ale jakoś do ich odpalania żarówka mi starcza, pod wyższe napięcie przy znośnym prądzie układ się komplikuje ze względu na moc strat stabilizatora liniowego, jest opcja przetwornicy wstępnej, ale to już zrobiłby się poważniejszy projekt.
Ewentualnie do testowania końcówek osobne zasilacze/sekcje, gdyby miało to być wymagane. Przy kupnie jakiegoś taniego gotowca też nie będzie do dyspozycji sporych napięć i to jeszcze symetrycznych.
LM723 czy coś podobnego na podstawowy zasilacz + http://www.fratu.pl/irek/?bezpieczny...ncowek-mocy,49 do uruchamiania końcówek.Last edited by ampli; 11.12.2015, 21:53.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaFajny projekt z triody.
Plusem na pewno to, ze ustawiona czestotliwosc jest pomierzona na wyjsciu.
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaOd siebie mogę polecić:
samą elektronikę można do tego poskładać dość szybko, jest regulacja prądu i napięcia.
Tu jest minimalnie bardziej rozbudowana wersja:
Pierwszy uruchomiłem, działał ok, tylko ten pomocniczy zasilacz mnie nie satysfakcjonował i przerobiłem koncepcję z LM723 na LM358 i osobne źródło odniesienia, straciłem regulację od 0V, ale w praktyce jest ona mało przydatna (za to mogłem zasilić to z laptopowego zasilacza - brak konieczności stosowania pomocniczego -5V).
Jak masz trochę gratów, jakieś trafo, radiator (nawet z CPU), to nie wyjdzie drogo a użyteczność spora.
Skomentuj
-
Najłatwiej sprawić sobie amperomierz, do ustawienia Imax zewrzeć chwilowo zaciski wyjściowe (jeśli zasilacz będzie poprawnie pracował, to nic mu nie będzie od tego).
PS Można pobrać dokumentację zasilacza.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...59652#13559652Last edited by ampli; 11.12.2015, 22:45.
Skomentuj
-
Tylko jeżeli tam jest nadrukowana data produkcji to na twoim środkowym zdjęciu jest: 150611-03; co jest wielce prawdopodobne, że cechowane było RRMMDD-03(np numer taśmy) co daje 2015-06-11-trzecia taśma i do tego należy dodać 12 miesięcy, czyli ważność towaru do czerwca tego roku. Chyba, że się mylę.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
To są daty produkcji.Last edited by Birofil; 07.01.2016, 14:59.
Skomentuj
-
Ja się chciałem was spytać o wiertła stożkowe. Byłem wczoraj w casto i mieli jakieś takie w cenie powyżej 100zł. Stwierdziłem że sobie nie kupię i będę kombinował z wierceniem w blasze pod wzmacniacz. Ale wszedłem jeszcze na alledrogo i znalazłem takie po kilkanaście złotych: http://allegro.pl/show_item.php?item=5849011839 (WIERTŁO STOŻKOWE STOPNIOWE HS TYTAN 4-20mm WIERTŁA)
Nadają się do wywiercenia kilkunastu otworów czy to złom? Ktoś ma doświadczenia?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaJa się chciałem was spytać o wiertła stożkowe. Byłem wczoraj w casto i mieli jakieś takie w cenie powyżej 100zł. Stwierdziłem że sobie nie kupię i będę kombinował z wierceniem w blasze pod wzmacniacz. Ale wszedłem jeszcze na alledrogo i znalazłem takie po kilkanaście złotych: http://allegro.pl/show_item.php?item=5849011839 (WIERTŁO STOŻKOWE STOPNIOWE HS TYTAN 4-20mm WIERTŁA)
Nadają się do wywiercenia kilkunastu otworów czy to złom? Ktoś ma doświadczenia?
Niestety dostajesz to za co płacisz więc samo wiercenie to katorga trochę, widać też dość szybkie tępienie się (za to efekt końcowy jest ok jak narazie). Używałem w alu.
Płacąc 100zł i więcej spojrzał bym na wiertła stopniowe spiralne, nie mam z nimi co prawda doświadczenia, ale podejrzewam że mogły by wyeliminować bolączki tych prostych.Last edited by gi; 18.01.2016, 11:29.
Skomentuj
-
Też mam taki komplecik tanich wiertełek, wierciłem głównie w stali, cienkie blaszki, i szło całkiem całkiem. raz nawet rozwiercałem profil 3mm i też poszło , jedynie co trzeba pamiętać żeby wiercić na małych obrotach, jakiś smarowidełko nie zaszkodzi.
Warto robić wstępny otwór zwykłym wiertłem, bo oszczędza sie "wcześniejsze " stopnie wiertła. alu nie próbowałem, ale może sie lepić to ostrza.
Skomentuj
Skomentuj