Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kupić z łożyskiem na dole i odwrócić szablon:
    http://allegro.pl/frez-do-drewna-pro...225550725.html (FREZ DO DREWNA PROSTY Z ŁOŻYSKIEM 8 MM Z WĘGLIKIEM)

W razie braku takiej możliwości polecam ebay:
    Silverline 1/4" Template Cutter 1/2" x 3/4" x 1/2" 633631 Hand Tools Cut Bit Jig

Skomentuj

Dzieki za odpowiedz. No faktycznie na ebayu taniej. Odwrocenie szablonu nic nie da. Myslalem ze cos znajde na miejscu ale nie ma :/

Skomentuj

zawsze mozna taki frez samemu zrobic
        ja taki zrobilem z frezu 16mm i na trzpien nalozylem lozysko 16x8mm

Skomentuj

Nie pomyslalem o tym ale pomysl ciekawy. Sproboje tak zrobic.

Skomentuj

http://www.uni-max.com.pl/frezy-kopi...brobka-drewna/

Skomentuj

Rewelacja. Problem rozwiazany, dziekuje.

Skomentuj

wpadlo troche wiecej kasy wiec zabieram sie za wyposazanie elektryczne garazu

garaz mam 4x6m
                juz wiem ze kupie 8 swietlowek 120cm led

jak je lepiej ustawic w garazu?
                wzdluz dluzszej sciany czy w poprzek?

zrobie zaraz rysunki to sie zobaczy jak bedzie najlepiej rozmieszczone

- - - - - aktualizacja - - - - -

poczatkowo planowalem wersje po lewej
                ale teraz nie wiem czy wersja po prawej nie bedzie lepsza?

Skomentuj

Ja bym dał 3 rzędy po 3 lampy w ułożoeniu jak po lewej na obrazku.

Skomentuj

Druga opcja lepsza.

Skomentuj

Paweł Dialux jest za darmo. Podejdz do marketu sprawdz jakie sa oprawy ktore Tobie odpowiadaja. Sciagnij od producenta biblioteki i smialo mozna zasymulowac najbardziej odpowiednie rozmieszczenie oswietlenia. Obsluga programu jest prosta.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        wpadlo troche wiecej kasy wiec zabieram sie za wyposazanie elektryczne garazu

garaz mam 4x6m
                        juz wiem ze kupie 8 swietlowek 120cm led

jak je lepiej ustawic w garazu?
                        wzdluz dluzszej sciany czy w poprzek?

zrobie zaraz rysunki to sie zobaczy jak bedzie najlepiej rozmieszczone

- - - - - aktualizacja - - - - -

poczatkowo planowalem wersje po lewej
                        ale teraz nie wiem czy wersja po prawej nie bedzie lepsza?
                        jak byś bardzo chciał mogę zobaczyć w mądrej książce jak się to dobierało, na którymś semestrze to miałem, ale to dawno dawno temu było

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                          jak byś bardzo chciał mogę zobaczyć w mądrej książce jak się to dobierało, na którymś semestrze to miałem, ale to dawno dawno temu było
                          [emoji4] kurcze za chwile będzie doktorat jak zawiesić lampy :-)

Skomentuj

W pierwszym będziesz miał 2pasy mocno oświetlone. Teoretycznie, bo w praktyce wszystko zależy od charakterystyki opraw. Jakie myślisz zastosować oprawy?

Na drugim rysunku wydaje się być trochę równomierniej rozłożone, ale czy optymalnie to tego nie wiem. Tutaj nie trzeba żadnych książek... powierzchnia oświetlona zależy od kątów promieniowania i odległości do oświetlanej powierzchni. Tam gdzie promienie z kilku źródeł będą się nakładały będziemy mieli zwiększone natężenie itd. Sprawa analogiczna do audio, tylko liczone w luxach a nie dB :p Najprościej zobaczyć jak świeci jedna świetlówka i potem myśleć jak ułożyć pozostałe.

Skomentuj

Zamieszczone przez góras Zobacz posta
                              [emoji4] kurcze za chwile będzie doktorat jak zawiesić lampy :-)
                              Nie śmiej się bo oświetlenie musi spełniać pewne kryteria do danego pomieszczenia a nie od tak powiesić

Skomentuj

Wie ktoś gdzie można dostać płaskownik do wykorzystania pod tranzystory w końcówce?
                                Może być alu ze względów czysto praktycznych, ma to być zastosowane tylko po to by nie niszczyć radiatorów testami różnych końcówek.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                  Wie ktoś gdzie można dostać płaskownik do wykorzystania pod tranzystory w końcówce?
                                  Może być alu ze względów czysto praktycznych, ma to być zastosowane tylko po to by nie niszczyć radiatorów testami różnych końcówek.
                                  ja biorę tu http://www.metal-stop.pl/ ale dlatego że zamawiam mailowo pocięte jakie potrzebuje i odbieram na miejscu

Skomentuj

Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz posta
                                    Jakie myślisz zastosować oprawy?
                                    to zintegrowane LEDy

Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz posta
                                    Najprościej zobaczyć jak świeci jedna świetlówka i potem myśleć jak ułożyć pozostałe.
                                    wlasnie przyjzalem sie klasycznym swietlowkom na stacji kolejowej
                                    wzdloz osi swietlowka praktycznie nie swieci! wiec oswietla na boki
                                    czyli sklaniam sie coraz bardziej ku wersji po prawej

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                    a nie od tak powiesić
                                    "od tak" to juz cos tam wisi. ciemno jak cholera :(

Skomentuj

nie znam sie na programie, ale roznice widac

3x3 dobre rozwiazanie, ale nieco drozsze
                                      srodkowe rozwiazanie wygrywa

teraz sie zastanawiam czy jest sens robic to na 4 wlacznikach? (2x2)
                                      czy co najwyzej na 2? (jeden podwojny)
                                      przeciez to LED - duzo pradu nie pociagnie

Skomentuj

W klasycznych zależny właśnie jaki się odbłyśnik zastosuje, bo rurka świeci dookoła. LEDowych nie miałem, ale z tego co widzę to będzie świecił w jedną stronę na te powiedzmy 120, także przy takim szerokim kącie nie ma co się rozczulać nad precyzyjnym ustawieniem. Zrobiłbym tak jak po prawej, z tym że można by je skupić bardziej do środka. Bo w takim układzie jak teraz, ostatnie rzędy będą mocno świeciły po ścianach, a tak to miałbyś więcej światła w środku.

Nad włączaniami patrz ze względu na wygodę, może momentami wystarczy ze jakąś część garażu oświetlisz? Tam prądy popłyną znikome. Zakładając że świetlówka ma 20W poboru, to 8x20=160W, 160W=230V*I czyli I=0,7A
                                        Last edited by DiGiCo; 06.02.2016, 22:54.

Skomentuj

Wstawiłem sobie w kuchni do zwykłej lampy jarzeniowej 2x18 rury ledowe
                                          Jasność poprawiła się znacznie i zapalają się jak żarówka natychmiast nie migoczą
                                          Lampe trzeba tylko było przerobić

Skomentuj

Czaruję...
                                          X