Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tu gość robi zasada jest ta sama. Z metalikiem postępujesz tak samo tylko trochę trzeba się przyłożyć do bazy :-) Zderzak jest o tyle prosty, że jest wiele miejsc aby zgubić bezbarwny :-)

https://www.youtube.com/watch?v=KCUN8ELbV3A
    Last edited by Marios; 02.03.2016, 21:34.

Skomentuj

Lepiej dac do lakiernika

Skomentuj

Mniej profesjonalnie, jak masz kilka odprysków, ewentualnie jedną rysę grubą.

Z lakierni/mieszalni dobierasz bazę, 100ml, do tego clar 100ml, i utwardzacz.

W małym naczyniu (ja używam nakrętki od wody, suchej i przemytej nitro) mieszam 1:1 bazę z clarem i do tego 1/3 utwardzacza.

Małym pędzelkiem modelarskim wypełniam ubytki, tak by nie rozlewać lakieru ponad rysę.

Jak głęboka rysa można użyć szpachli modelarskiej wycieranej rozpuszczalnikiem.

To jest sposób na kilka głębszych rys, jak masz poobdzierane to lakiernik. Domowym sposobem lakieru nie zrobisz (przynajmniej by efekt był dobry)

To tak na szybko.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
          Tu gość robi zasada jest ta sama. Z metalikiem postępujesz tak samo tylko trochę trzeba się przyłożyć do bazy :-) Zderzak jest o tyle prosty, że jest wiele miejsc aby zgubić bezbarwny :-)

https://www.youtube.com/watch?v=KCUN8ELbV3A
          Na filmikach zazwyczaj wszystko wydaje się takie łatwe, a w praktyce lakierowanie czegokolwiek w domu pozostawiało zawsze jakieś "ale". Mam dostęp do szlifierki, pistoletu (do polerki i mleczek 3M w ograniczonym stopniu też), z tym że jakieś opory pozostają.

Zastanawiam się dlaczego tu gość cieniował tylko bezbarwny, przecież po napyleniu bazy też może to nieciekawie potem wyjść...

Skomentuj

Przyjrzyj się, na moje oko jednak cieniował bazę.

Do klaru dał jedynie dodatkowo rozcieńczalnik do przejścia.
            Last edited by gi; 03.03.2016, 18:24.

Skomentuj

Ciemne kolory łatwiej się cieniuje bazą, trudniej jest z klarem. Jasne odwrotnie 😉
              Na zderzakach możesz się pobawić sam, mało krytyczne powierzchnie. Jaki masz kolor?

Skomentuj

Nie znam się na kolorach, ale przypomina szampański.
                Lakiernik powiedział, że z takimi kolorami jest najgorzej, ale jeszcze nie chcę oddawać, bo po co malować od razu całe elementy?
                Last edited by ampli; 03.03.2016, 19:28.

Skomentuj

ktos moze bawil sie w matowienie diod led?
                  cos innego niz papier scierny?
                  nitro nie dziala
                  tak samo ksylenowy
                  acetonu jeszcze nie probowalem

papierkiem ladnie zmatowilo, ale nierownomiernie, co widac :(

Skomentuj

Ja matowiłem o... wykładzinę podłogową

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      ktos moze bawil sie w matowienie diod led?
                      cos innego niz papier scierny?
                      nitro nie dziala
                      tak samo ksylenowy
                      acetonu jeszcze nie probowalem

papierkiem ladnie zmatowilo, ale nierownomiernie, co widac :(
                      Spróbuj acetonem (przetrzyj szmatką zwilżoną acetonem)

Skomentuj

Klejem do twardych plastikòw?

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                          Klejem do twardych plastikòw?
                          to moze faktycznie go zmatowic... ale tez doda nam wymiaru. a dioda ma wchodzic na wcisk
                          a acetonu ciagle zapomiam zabrac z garazu

Skomentuj

Możesz wytrzeć na świeżo, ale on ma jakieś takie rozpuszczalniki że mają szansę ze szkłem organicznym. Chyba że diody są wykonane w normalnym szkle, nie wiem nigdy nie sprawdzałem. A nie możesz w ogóle kupić sobie matowych? Przecież są normalnie dostępne.

Skomentuj

Jak się nazywa takie stożkowe wiertło?

Skomentuj

Frez 90* do gzymkowania/pogłębiacz

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                  A nie możesz w ogóle kupić sobie matowych? Przecież są normalnie dostępne.
                                  ubzduralem sobie "bursztynowy" kolor a takich w macie brak :(

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                                  Jak się nazywa takie stożkowe wiertło?
                                  pogłębiacz stożkowy lub fazownik

Skomentuj

ubzduralem sobie "bursztynowy" kolor a takich w macie brak
                                    No i bardzo ładny kolor :) miły dla oka a nie te niebieskie walące po oczach..
                                    Próbuj acetonem. Może takie coś? http://archiwum.allegro.pl/oferta/wl...425231686.html
                                    Last edited by Rfck; 07.03.2016, 23:58.

Skomentuj

Zamocuj diodę w mocowaniu wkrętarki i użyj waty stalowej/włókniny/papiery ściernego na obracającej się diodzie. Powinno wyjść*równo.

Skomentuj

ubzduralem sobie "bursztynowy" kolor
                                        Ja wczoraj złożyłem ECC88 do iampa. I tam w środku, pod lampą jest miejsce na diodę. Dałem zwykłą żółtą matową 3mm i okazuje się że daje ładne bursztynowe właśnie światło. Jeśli nie potrzebujesz bardzo jasno, to może będzie OK? Jeszcze mi pare sztuk zostało jak chcesz spróbować.

Skomentuj

Jakim klejem przykleić gumowe zawieszenie do plastikowego kosza głośnika?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X