Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wykończenie kolumn

witam planuje wykończyć moje kolumny fornirem modyfikowanym http://www.centrum.meble.pl/p78458,f...500x640mm.html tak by wyszedł fajny efekt a dał to rady zrobić laik w tych sprawach . Mianowicie chodzi mi oto jakich dokładnie materiałów użyć (klej,lakier i tp) żeby się nie gryzły i jak to zrobić mam warsztat i możliwość polakierowania pistoletem potrzebuje tylko sprawdzonego sposobu . Efekt końcowy jaki mnie interesuje bardziej połysk niż mat ale bez polerowania .

Skomentuj

http://diyaudio.pl/content.php/70
      http://diyaudio.pl/content.php/87-Lakierowanie-kolumn

I dużo więcej tego na forum :)
      Wystarczy chcieć poszukać...
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Jest kilka sposobów. Ale ja Ci polecam klejenie klejem coś Ala wikol ja używam sudala 65 A do forniru z drzew egzotycznych albo 62 A do gatunków pospolitych jest to metoda wolniejsza ale pozwala korygować w pierwszej fazie ok 15 min ułożenie materiału. Po przyciśnięciu najlepiej podobną formatką forniru i skręcenia ściekami albo jak nie masz to np pustakami, cegłom itd.. po ok 2 - 3 godzinach możesz już szlifować fornir, za zaczynam od papieru 120 możesz użyć szlifierki oscylacyjne i jedziesz w zdłuż słoi, po dokładnym odpyleniu nakładasz lakier najlepiej poliuretanowy po wyschnięciu ok 24-30 godz jedziesz już ręcznie klockiem i papierem 400 tą gradacja nie powoduje już rys i tak robisz to kilkakrotnie do zamierzonego efektu, jeśli nie chcesz polerować to przed położeniem ostatniej warstwy przeleć papierem 800 - 1000 tylko nie wodnym. Jak coś to zadzwoń chętnie pomogę tel. 888 111 445

Powodzenia

Skomentuj

A ja proponuję klej EvoStik Timebond- mniej śmierdzi od butaprenu, nie trzeba niczym ściskać, konsystencja dżemu, a do tego masz parę sekund na odklejanie jak źle przyłożysz. Na wieksze monitorki poszło ok 0.5 l.

Skomentuj

z tym paroma sekundami na odklejenie byłbym ostrożny ale klej rewelacyjny.

Skomentuj

Ja kleilem dość twardy fornir Ipe Lapacho i nie było problemu- być może bardziej kruche forniry byłyby problematyczne. W każdym razie nie jest tak, że od razu łapie na amen. Klej średnio dostępny w sklepach, ale w Anglobud wysyłaja od ręki i dodają zębate szpachelki świetne do rozprowadzania ;-)

Skomentuj

To ja polece Kleiberit 120 gel. Swietny klej kontaktowy. A co do pacek, to jak dla mnie lipny sposob nakladania tych klejow zelowych. Najlepiej dziala walek moherowy z krotkim wlosiem. Idealnie rozprowadza klej, czego o pacce powiedziec nie mozna.

Skomentuj

To na Patex Classic nuz nikt nie klei? Ja sie nigdy na nim nie zawiodlem

Skomentuj

Sprobuj zelowego Kleiberit, lub podobny i do Patexa juz nie wrocisz. Smrod Patexa i jego konsystencja skutecznie odpycha od stosowania tego kleju przy fornirowaniu.

Skomentuj

jakiej firmy używasz lakieru i jak go aplikujesz ??? Slawomir.Dyll
                      Last edited by vigasyu; 31.12.2016, 12:54.

Skomentuj

Jakie to kolumny wykańczasz jak można wiedzieć.

Skomentuj

popularne swojego czasu stx fx 200 na pj

Skomentuj

Popełniłem zakup takich frezów:

Ktoś miał doświadczenie ?

Wybór padł na nie ze względu na "pełne noże" którymi można wjechać pionowo w materiał.

Skomentuj

Wygladaja spoko. Jak bedziesz je oszczedzal i co jakis czas ostrzyl, to posluza dlugo.

Skomentuj

Właśnie pierwszy raz widzę żeby była ostrzałka w zestawie.
                                Coś tam dzisiaj przefrezowałem frezem 12mm - ma tendencje do przypalania, pewnie przez za duże obroty.

Skomentuj

Fachowce, czy taki ono frez nada się do górnowrzecionowej (czasem zastosowanej jako dolnowrzecionowa) do rzeźbienia w aluminium? http://allegro.pl/frez-fi-8-0-mm-2-o...642668295.html (Frez fi 8,0 mm 2-ostrzowy 2P HSSE do Aluminium FV)

Skomentuj

Nie sądzę.. teoretycznie niech bedzie Vc 40 ( dla białego hss jest Vc 20, tu masz ciut lepszą odmianę). to potrzeba ci jakieś 1600obr. Jeszcze chłodzenie by sie przydało. Węglik byłby lepszy większe Vc 120 ale łatwo go wykruszyć na mało sztywnym układzie.
                                    Tak czy inaczej szybko ci padnie ten frez

Skomentuj

Szybkie pytanie: czy mogę przykleić hdf na kolumnę poliuretanem (Soudal 66a), czy lepiej wikolem, bo poliuretan spuchnie?

Skomentuj

ja kleilem poliuretanem i nie bylo tragedii - nie podnioslo na 1mm jezeli tego sie obawiasz

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                          ja kleilem poliuretanem i nie bylo tragedii - nie podnioslo na 1mm jezeli tego sie obawiasz
                                          Ja bym mimo wszystko ściskami złapał, bo mi akurat HDF mimo sporej wagi samej kolmny, która to przyciskała, odstaje od kolumny. A kleiłem poliuretanem Jowaton.
                                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                          X