Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panowie,

czy ktoś z Was ostrzy domowymi metodami frezy ? Chińskie no-name które dostałem z frezarką trochę już tępe i palą MDF i kruszą laminat a potrzebuję przygotować powierzchnię do lakierowania i potrzebuję dobrą jakość rowka. Zamówiłem nowy DEDRA ale co tu się oszukiwać, to też nie jest górna półka i pewnie po kilku metrach rowkowania będzie czuć coraz niższą jakość i delikatne ostrzenie by się przydało (a potrzebuję wykonać 20 mb rowka). "Komercyjne" ostrzenie będzie pewnie w cenie samego frezu więc szukam metody chałupniczej.

Skomentuj

probowalem z reki na szlifierce i nic z tego nie wychodzilo :/
      ja juz sie od dawna nastawilem ze na jedna pare kolumn kupuje pare frezow (fi 20 i fi 8)
      fazownik czy do zaokraglen nieco dluzej trzymaja bo robie nimi jeszcze pod fornirem wiec mozna cos zamaskowac

Skomentuj

Bardzo prosto sie ostrzy. Przyklejasz papier ścierny na dłuższy kawałek płyty z ostra krawedzia. Docinasz papier do krawędzi, kładziesz frez na płasko, troche wody i jedziesz. Taki frez dedry może długo służyć jak go nie spalisz i kie zniszczysz całkiem. Najlepiej podostrzyc przed każdym, większym użyciem.

Skomentuj

ja kupiłem kiedyś dłuta (mac allister bodajże), i gdy rozpakowałem dostałem miłego zaskoczenia- dłuta te miały plastikowe kabury i w nich osełki (kamienie ścierne do ostrzenia), zresztą osełki pewnie też można kupić w np. castoramie. Lepsza alternatywa od papieru ściernego, a szlifowanie takie samo (woda i jedziesz naprzód).

Skomentuj

Oselka z marketu, to mozna kose ostrzyc, albo stare noze. Do ostrzenia frezow, a nawet dlut to sie nie nadaje. To nie jest prawdziwy kamien szlifierski. Kupilem taka oselke i w ogole z niej korzystam.

Last edited by Pogromca mitow; 19.06.2017, 18:55.

Skomentuj

Ja kiedyś kamieniem olejowym sprzed kilkudziesięciu lat ostrzyłem noże od heblarki (po wyprowadzeniu na szlifierce), noże bodaj 35cm i dawało nawet rady.
              Może ktoś zaproponuje jakiś profi?
              Last edited by ampli; 19.06.2017, 19:33.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Bardzo prosto sie ostrzy. Przyklejasz papier ścierny na dłuższy kawałek płyty z ostra krawedzia. Docinasz papier do krawędzi, kładziesz frez na płasko, troche wody i jedziesz. Taki frez dedry może długo służyć jak go nie spalisz i kie zniszczysz całkiem. Najlepiej podostrzyć przed każdym, większym użyciem.
                Pogromco, dzięki za filmik z tutorialem. Jakiej gradacji papieru używasz do ostrzenia ? Wodny 800 - 1000 będzie ok, czy za drobny ?

Skomentuj

Wodny tak od 320 w gore. Zalezy jak mocno zjechany frez. 1000 to raczej juz zbyt drobny.

Skomentuj

aaa - to ja w takim razie zla krawedz ostrzylem
                    az przetestuje w wolnej chwili

Skomentuj

Gdzie mogę zamówić konstrukcyjne profile aluminiowe 20x20 lub 30x30 przycięte na wymiar?

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                        Gdzie mogę zamówić konstrukcyjne profile aluminiowe 20x20 lub 30x30 przycięte na wymiar?
                        Wziąłem się za usprawnianie mlt100 i zamawiałem z Allegro
                        , Może mają inne i ci na wymiar zrobią http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6817935257

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Jaki wpływ ma szerokość otworu bass reflex na "swobodę" przepływu powietrza? Wkładając dla FGX'a tunel o średnicy 59 mm (strojenie 45 Hz z WinISD) uzyskałem nieprzyjemny efekt "pierdzenia" przy niektórych częstotliwościach. Szerszy tunel powinien załatwić sprawę? Oczywiście po dobraniu również odpowiedniej długości i symulacji.

Skomentuj

Sprawdź też jaki będzie efekt po zatkaniu tunelu BR. Czasami jest to wina wzmacniacza.

Skomentuj

W symulacji mozesz przewidziec predkosc powietrza w tunelu, ktora ma wplyw na turbulencje powietrza. Trzeba zobaczyc jak tunel pracuje przy maksymalnym wychyleniu glosnika i tak dobrac jego wielkosc, aby uniknac furkotania. Dodatkowo trzeba powiedziec, ze port powinien miec dwoch stron zaokrąglenie.

Skomentuj

Furkocze przy dużych i szybkich wychyleniach. Po zatkaniu BR problem ustępuje. Dzięki za radę odnośnie prędkości powietrza, sprawdzę to i zasymuluję kilka opcji. Porty zaokrąglone z dwóch stron nie są na pewno. Jedne porty mam z polinka, inne z STX - ich budowa jest podobna.

Skomentuj

Przetestowałem metodę ostrzenia frezu zaproponowaną przez pogromcę, świetnie się sprawdza. Poniżej obrazek. Nowy frez Dedry (rowkujący, fi 12mm) wyciął ok 7mb rowka (głębokość 4mm) dobrej jakości. Potem zaczął szarpać laminat (w samym MDF dalej szedł jak w masło bez przypalania). Szybkie ostrzenie na papierze wodnym 240 i forma mu wróciła. Ostrzenie oczywiście nie jest tak dobre jak fabryczne, ale na kolejne 5mb rowka spokojnie starcza. Także spokojnie mogę polecić, robiłem to po raz pierwszy i wyszło bardzo godnie.

Skomentuj

W Obi (przynajmniej w Gdańsku na Przywidzkiej ) wyprzedają pilarki tarczowe Luxtool, podobno wchodzi nowszy model ( wg mnie gorszy, był już na półce )
                                    Cena regularna 359, a ja kupiłem za 250. Zaleta tej pilarki jest to, że ma rowek na prowadnicę i śruby do ustawiania cięcia pod kątem z przodu i z tyłu
                                    i generalnie jest solidnie wykonana w porównaniu do droższych "firmówek". Jeżeli ktoś potrzebuje coś taniego i funkcjonalnego to poszukajcie w swoich OBI)

Dorobiłem do niej na szybkiego prowadnicę ze sklejki, sprawuje się całkiem dobrze.

Skomentuj

Gdzie poza sklepem "do drewna" można dostać jeszcze nóż/piłkę do forniru?

Skomentuj

Zamieszczone przez gosoft Zobacz posta
                                        Dorobiłem do niej na szybkiego prowadnicę ze sklejki, sprawuje się całkiem dobrze.
                                        Tutaj lepiej sprawuje sie panel podlogowy, bo nie jest tak podatny na odksztalcenia jak sklejka.

Skomentuj

Nie pomyślałem o tym, a pojedynczych paneli trochę zostało. Dodatkowo powierzchnia panela jest śliska, sklejkę musiałem potraktować woskiem ze świeczki :-)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X