Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie obroty ma celma ? Nie wiem czy powiercisz tak malymi wiertlami...

Skomentuj

Obroty 0-1100 / 0-3600/min

http://celma.com.pl/produkty/wiertar...wa-prcr-106aeo
      Last edited by Echo1; 10.12.2015, 18:03.

Skomentuj

Wyjda dziury jak po kołku... musisz jakas mini szlifierke przeznaczyć do PCB.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
          Celma przyjechała.
          stara poczciwa celma. dostepne sa do niej dziesiatki przystawek! sam mam wyrzynarke do tej wiertarki i moga ja odstapic za koszt wysylki (mi nie pasowala do wiertarki B&D)

Skomentuj

Ja mam jeszcze lepszy zabytek w stylu tego http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2433970.html , znacie jakiś godny polecenia uchwyt wiertarski? Niestety toto ma mocowanie na stożek, a oryginalny padł, są jakieś badziewia po kilkanaście zł, ale nie wiem czy warto...

Skomentuj

Też taką gdzieś mam. IHMO do wbijania gwoździ się nadaje, w łeb komuś można tym świetnie walnąć, ale do wiercenia to nieszczególnie..

Skomentuj

Coś w tym jest, ale do wiercenia jakiś małych rzeczy wrzuciłbym ją w statyw (B&D) i być może dorzucił regulację + wyłącznik nożny, bo tak tylko leży i miejsce zżera...

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                  Zasilacz laboratoryjny
                  Jak tak to i oscyloskop się przyda.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                    Jak tak to i generator funkcyjny :)
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

To tak w temacie - warto budować samemu generator do zastosowań audio? Zakładając, że koszt transformatora, obudowy i podstawowych elementów odpada, jest sens? :)

Skomentuj

Takiego wypasionego raczej niezbyt, łatwiej użyć kompa, chociaż do szybkiej diagnozy mam mały generatorek na NE555, przydatna rzecz.
                        Last edited by ampli; 10.12.2015, 21:04.

Skomentuj

Bylo kilka takich "specjalnych kostek ", wg mnie warto, koszt nie duzy a bardzo przydatne. Na na555 byl kit vellmana, ale straszna lipa, ktos wstawial oscylogramy na elce nawet.
                          Wg mnie kompa szkoda troche to takich pomiarow, kiedys testowalem wzmacniacz z mp3 kabelki sie zwarly czy nawet nie wiem co dokładnie i juz nie mam mp3 :/

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                            Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                            Jak tak to i generator funkcyjny
                            Mam już jedno i drugie.

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                              Bylo kilka takich "specjalnych kostek ", wg mnie warto, koszt nie duzy a bardzo przydatne. Na na555 byl kit vellmana, ale straszna lipa, ktos wstawial oscylogramy na elce nawet.
                              Wg mnie kompa szkoda troche to takich pomiarow, kiedys testowalem wzmacniacz z mp3 kabelki sie zwarly czy nawet nie wiem co dokładnie i juz nie mam mp3 :/
                              Dlatego do pomiarów, programowania kostek czy innych takich zabaw mam osobnego kompa na dość starych podzespołach i tym samym nie ryzykuję normalnego sprzętu.
                              Ten mój generator na NE555 miał na stałe coś koło 1kHz, sinus wygląda ok. Jak się gdzieś tanio wyrwie jakaś kostkę łatwą w aplikacji, to można spróbować, aczkolwiek w stacjonarnych sklepach coraz ciężej z takimi scalakami...

Skomentuj

http://www.audio.lutuje.se/?generato...liwosci-diy,22 myślałem w sumie nad czymś takim... :)

Skomentuj

Fajny projekt z triody.
                                  Plusem na pewno to, ze ustawiona czestotliwosc jest pomierzona na wyjsciu.

Skomentuj

Jakie zasilacze laboratoryjne z niższej półki cenowej polecacie?

Skomentuj

Masz warsztat to zrób sobie!!
                                      Jak wszystko kupisz to co bedziesz robić ?
                                      http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic402613.html

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                                        Masz warsztat to zrób sobie!!
                                        Jak wszystko kupisz to co bedziesz robić ?
                                        http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic402613.html
                                        Generator funkcji zrobiłem i teraz składam jeszcze miernik cewek ale budowanie zasilacza jest mało opłacalne poza tym takie urządzenie zasilane z sieci 230V musi być bezpieczne. Opłaca się robić samemu urządzenie nietypowe które gotowe jest bardzo drogie. Po prostu na niektóre rzeczy szkoda czasu.

Skomentuj

LM723 lub coś na operacyjnych, a zasilanie zasilaczem 19V do laptopa, tanio, małe wymiary, do uruchamiania prototypów, czy czasem nawet naładowania jakiś ogniw całkiem ok.
                                          Ewentualnie można przerobić zasilacz ATX tak by dawał większe napięcie i za nim stabilizator napięcia z ograniczeniem prądowym.

Coś takiego można złożyć ze "złomu" i jest całkiem tanio, a roboty najwięcej jest z obudową.

Z fabrycznych niezły jest ZT980, po małej konserwacji powinien służyć długo, tylko mały zakres napięć w stosunku do prądu i nie wiem czy gdzieś znajdziesz. Czołg w porównaniu do współczesnych zasilaczy za jakieś 300zł (takim też się bawiłem, dokładność potencjometrów i niestykające złącza były dość irytujące).

Skomentuj

Czaruję...
                                          X