Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tool box - offtopic
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Po co chcesz malować silnik? Zagrzeje się do dużej temperatury i raczej powłoka w postaci farby mu nie pomoże, w autach też silniki malowane nie są...
A jeśli chodzi o resztę, to fajnie najpierw byłoby porządną myjką tą kosiare potraktować, może nawet obejdzie się bez malowania, a dół jeśli już koniecznie trzeba można by cyknąć jakimś barankiem samochodowym, będzie to gumowate, ale właśnie o to chodzi, jak mają się o to obijać kamienie.
Skomentuj
-
No chyba nie za bardzo ten baranek od strony noża?
Bo czyszczenie takiego baranka po koszeniu to może być lipa (jeżeli np. pozasychają resztki trawy).
Ja dorwałem kiedyś kosiarkę w całości nierdzewkę i jest genialna do czyszczenia, po prostu zostawiam do wyschnięcia, a potem myjka i ok, a zastąpiła wysłużoną wykonaną ze zwykłej blachy, która zaczynała już mocno rdzewieć.Last edited by czekin1; 15.05.2019, 23:19.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postama ktos jakies doswiadczenia z niedrogimi, akumulatorowymi 18-20V pilami tarczowymi typu graphite, parkside, nac itd ?
Jakies przyciecie deski w ogrodzie, nic co potrzebuje duzej dokladnosci.
Niestety ale z moich doświadczeń te tanie elektronarzędzia zeszły na psy zupełnie (dla przykładu poprzednia wkrętarka Parkside chodziła bez problemu kilka lat, kupiłem nową i przy wierceniu pierwszych otworów w drewnie fi 10 zaczęła dymić ...).
Myślę, że jak trafisz "dobry egzemplarz" (który się nie spali zaraz) to deskę w ogrodzie nie za dokładnie przytniesz czymkolwiek ...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gi Zobacz postaNiestety ale z moich doświadczeń te tanie elektronarzędzia zeszły na psy zupełnie
Skomentuj
-
Multiszlifierkę własnej roboty udało się zrobić, wpadłem właśnie na pomysł złożenia sobie frezarki dolnowrzecionowej na silniku szczotkowym pralki (niektóre mają pod 20kRPM), na Ali sprzedają taki oto bajer https://pl.aliexpress.com/store/prod...810344011.html , stoczyć oś wirnika by była dobrze spasowana, założyć ten uchwyt i do tego stół prostej konstrukcji (może jakiś gruby kawał plexy, ewentualnie zwykłą płytę).
Jedynie się zastanawiam, czy tulejki do frezarek są produkowane według normy czy na podstawie widzimisię producenta, bo w tym drugim przypadku ciężko będzie do tego uchwytu potem coś sensownego wpasować.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaJedynie się zastanawiam, czy tulejki do frezarek są produkowane według normy czy na podstawie widzimisię producenta, bo w tym drugim przypadku ciężko będzie do tego uchwytu potem coś sensownego wpasować.
Skomentuj
-
No tak, później też to zauważyłem, raczej będzie trzeba celować za ER16, ER20, poza tym warto zwrócić uwagę na któreś frezy z łożyskiem u majfrendów?
Teraz miałem wypożyczoną frezarkę z frezikiem na wygląd chyba takim https://domitech.pl/product-pol-7803...06-691-11.html i nawet to cięło, na wiórówce lekko się tylko zagrzał, no ale to trochę przesada na hobbystyczne potrzeby.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postapoza tym warto zwrócić uwagę na któreś frezy z łożyskiem u majfrendów?
ale znalazlem genialne frezy proste. niestety max srednica to 6mm
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaale znalazlem genialne frezy proste
Skomentuj
-
Chcę zrobić po taniości tymczasowy stolik do frezowania elementów drewnianych ok 1mx1m. Na stolik dać jakiś system suwnic/ prowadnic liniowych aby postawić na tym platformę do której montowana byłaby frezarka ale ceny są trochę wysokie. Ma ktoś jakiś patent lub zna jakiś sklep gdzie można kupić tanio slidery łożyskowane i rurki?
Skomentuj
Skomentuj