Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Tobike Zobacz posta
    Do kołków widziałem kiedyś specjalną przystawkę u pewnego diyowca na youtubie i świetnie mu to wychodziło. Wiercenie z ręki pod kołki to moim zdaniem nieporozumienie, mnie to w ogóle nie wychodzi.
    Można kupić gotowe:

(Wolfcraft [article no. 4640000 | description 1 dowelmaster | EAN 4006885464001)
    http://www.wolfcraft.com/en/products...s/p/index.html
    https://www.youtube.com/watch?v=mkScV-iRmC4

(Wolfcraft [article no. 4650000 | description 1 dowelling jig | EAN 4006885465008)
    https://www.youtube.com/watch?v=Q0PdlHl6kA8

(Wolfcraft [article no. 3750000 | description 1 universal dowelling set | EAN 4006885375000)
    https://www.youtube.com/watch?v=VFLZ9h9nAzU

Lamelownice mają jednak swoje plusy.

Skomentuj

Mam przyrząd pierwszy z obrazka i muszę przyznać że nie pracuje się tym tak pięknie i dokładnie jak na tych obrazkach i filmie.
      Nawiercanie otworów w płycie ręcznie tak, aby płyta weszła równo i ciasno nie jest takie proste.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
        Mam przyrząd pierwszy z obrazka i muszę przyznać że nie pracuje się tym tak pięknie i dokładnie jak na tych obrazkach i filmie.
        Nawiercanie otworów w płycie ręcznie tak, aby płyta weszła równo i ciasno nie jest takie proste.
        Dlatego właśnie lamelki są lepsze, dają pewien zapas na pozycjonowanie przy klejeniu (jak również większą wytrzymałość łączenia (tutaj w sumie zdania są podzielone), szybkość, etc), no ale wtedy problem ze stabilizacją elementów przy klejeniu ;-)
        Last edited by gi; 12.01.2015, 14:23.

Skomentuj

awiercanie otworów w płycie ręcznie tak, aby płyta weszła równo i ciasno nie jest takie proste.
          A kto powiedział, ze musi byc ciasno spakowany kolek?

Otwór wiercisz wiertlem 9mm i masz regulacja i wszytko bedzie prosto
          Last edited by lklukasz; 12.01.2015, 14:27.
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta

Tylko wytrzymałości brak, chyba że kleisz żywicą

Skomentuj

I tak beda bardziej wytrzymałe niz gola płyta klejona do czoła
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W takim razie po co te kołki?

Paweł przedstawił na filmiku jak składa kolumnę na lamelki... fajnie się składa, ale w czym to ma pomóc skoro i tak to trzeba kleić i ścisnąć ściskami?
                To samo można zrobić bez lamelków i kołków. Ja robię tak od lat i jakoś wszystko mi wychodzi.
                OK, nigdy nie składałem w ten sposób, ale zanim nawet bym ponawiercał pod kołki czy zrobił nacięcia pod lamelki, kolumna już dawno by się kleiła.

Skomentuj

Z dobrą lamelownicą nie otwory robi się bardzo szybko. Dużo łatwiej się składa, nie musisz się martwić czy ci jakaś płyta się nie przesunie w czasie klejenie, wszystko jest spasowane od strzała :)

Skomentuj

Zamieszczone przez CASHpirovski Zobacz posta
                    wszystko jest spasowane od strzała
                    Jeśli wszystkie płyty są docięte co do 1mm, a nawet i bardziej dokładnie.
                    Jeśli płyty nie są równo docięte (a tak może się zdarzyć gdy ktoś zamawia płyty np. z Castoramy, lub docina je samemu) to kołki i lamelki to tylko utrudnienie (raz że nie będzie pasować, dwa że praca poszła na marne skoro nie pasuje).

Jak ktoś wycina płyty na CNC to spoko, widzę w tym sens... jeśli natomiast płyty nie są równe to nawet lamelki nie pomogą w składaniu.
                    Teraz zadajmy sobie pytanie, ile % DIY-owców zamawia płyty wycięte na CNC.

Informacja
                    Posty o składaniu na lamelki i kołki powinny być chyba w tool boxie...
                    Last edited by marian; 12.01.2015, 14:56.

Skomentuj

Nie trzeba zamawiać na cnc aby mieć dobrze pocięte, wystarczy ogarnięty pracownik stolarni i dobra piła :)

Skomentuj

...ale fakt jest faktem, że jak płyty źle docięte to lamelki i kołki nie mają sensu.

Skomentuj

Wiesz...jak się docina wyżynarką to kołki też się nie przydają :)
                          Przy normalnym (czytaj nie spieprzonym) pocięciu lamelki bardzo się przydają. Zwłaszcza przy różnego rodzaju kątach itp :)

Skomentuj

Mo tak ale żeby to potem równo ustawić to i tak musisz to skorygować i ścisnąć

Skomentuj

Zamieszczone przez CASHpirovski Zobacz posta
                              Wiesz...jak się docina wyżynarką to kołki też się nie przydają
                              Wiesz, ja nie potrzebuje lamelek aby mi coś dobrze wyszło... nawet jak dotnę to wyrzynarką

Skomentuj

Mo tak ale żeby to potem równo ustawić to i tak musisz to skorygować i ścisnąć
                                Ale ustawiasz, sciszasz na chwile i mozesz sciski usunąć
                                Obudowa trzyma sie sama
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja jak na razie kleiłem normalnie do czoła z użyciem wkrętów i jak na razie żadna konstrukcja się nie rozpadła.
                                  W ostatnich kolumnach po wykręceniu wkrętów w ich miejsce powbijałem kołki uprzednio nawiercając.

Skomentuj

Moje małe DIY:

Skomentuj

Kupiłem do składania mebli tanią lamelownicę Ferm.
                                      Tanie lamelownice mają luzy i minimalnie się płyty potrafią rozjechać to prawda, ale wolę taką metodę niż kołkowanie wiertarkami czy też za pomocą kątowników plastikowych podwójnych.
                                      A może nie tyle luzy co nieco szerszy frez robi tarcza niż fizyczna lamelka i stąd luz.
                                      A jak się ma chwilę czasu i ściski kątowe to wszystko będzie idealnie :) Dobra lamelownica kosztuje, a moja już na siebie zarobiła.

Skomentuj

Sam klej posiada wystarczajaca sile do laczenia elementow kolumny, a lamelki stosuje sie raczej po to aby sobie ulatwic klejenie niz cos wzmacniac. Kolki i lamelki wymyslono do klejenia elementow narazonych na dzialanie znacznych sil ( chocby krzesla czy szuflady, meble). Jak komus lepiej pracuje sie z lamelkami czy kolkami to super, ale nie sadze aby w koncowym efekcie mialo to jakies znaczenie dla zywotnosci obudowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                          Sam klej posiada wystarczajaca sile do laczenia elementow kolumny, a lamelki stosuje sie raczej po to aby sobie ulatwic klejenie niz cos wzmacniac. Kolki i lamelki wymyslono do klejenia elementow narazonych na dzialanie znacznych sil ( chocby krzesla czy szuflady, meble). Jak komus lepiej pracuje sie z lamelkami czy kolkami to super, ale nie sadze aby w koncowym efekcie mialo to jakies znaczenie dla zywotnosci obudowy.
                                          Dla mnie przede wszystkim składanie przy pomocy lamelownicy to składanie dużych elementów dla których lamelki to prowadnice...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X