Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mam kolejne pytanie :)

Czym przykręcacie głośniki w swoich kolumnach??

Wkręty, czy śrubki, a do tego wbijane, bądź wkręcane gwinty?

Najchętniej zastosował bym wbijane, ale po zamknięciu obudów, ciężko będzie je wbić :/

Skomentuj

wkrety
      wkrecane, nawiercasz otwor maly i wkrecasz

nawiercasz po to zeby nie bylo pekniec
      a zeby schowac glowke to nawierc lekko taki otworek

Skomentuj

śruby imbusowe m4+porty wbijane

Skomentuj

Ja daje również śruby imbusowe i zwykłe nakrętki. Wbijam przed skręceniem obudowy.

Skomentuj

No, a ja mam taki problem, że żeby wywiercić otwory na śrubki muszę mieć otwór na głośnik, żeby mieć otwór na głośnik muszę mieć głośnik i ofornirowaną obudowe, a żeby ofornirować - muszę zamknąć :P

Gdzie kupie wkręty imbusowe ?? Najlepiej czarne Mam w mieście fajny sklep ze śrubkami, ale nie wiem czy tam mają ...

EDIT: Jeśli chodzi o nawiercanie to wiem, każdy wkręt w kolumnach, które się robią jest wkręcany po nawierceniu, na łebek również

Skomentuj

zastosuj nakretki z kalocami / tzw pazurkowe / i jak chcesz miec imbus M4 daj otwor okolo 5mm i od srodka dajesz ta nakretke.

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                Gdzie kupie wkręty imbusowe ?? Najlepiej czarne
                grelton
                Mam w mieście fajny sklep ze śrubkami, ale nie wiem czy tam mają ...
                na 99,9% NIE ;]

ja stosuje wkrety i sruby - zaleznie ile kolumna kosztuje i co lepiej pasuje :P
                nakretek pazurkowych nie wbijam - wkrecam je :P
                przekladam srube z duza podkladka i od spodu wkrecam ta nakretke recznie. jak dojdzie do deski to wkrecam srube a nakretka jest wgniatana w plyte

Skomentuj

Jeżeli wkręty są w greltonie to chyba je zastosuję :) Bo akurat tam będę kupował głośniki :P

O nakrętkach pazurkowych nie myślałem ... Ale też dobry pomysł :)

W subwooferze zastosowałem gwinty wkręcane w płyte, ale są o D rozbić :P

Skomentuj

Jeżeli wkręty są w greltonie to chyba je zastosuję Bo akurat tam będę kupował głośniki
                    najpierw zobacz sobie cene :lol:
                    W subwooferze zastosowałem gwinty wkręcane w płyte, ale są o D rozbić
                    bo trzeba umiec z tego kozystac :P

Skomentuj

najpierw zobacz sobie cene
                      Popatrzyłem i stwierdzam: Skóre by z człowieka zdarli :evil: Mam ich gdzieś :P

bo trzeba umiec z tego kozystac
                      To może mnie nauczysz? Bo ja normalnie nawiercałem i wkręcałem, tyle, że tego nie idzie idealnie prostopadle do płyty wkręcić ... To nie ma szpica jak wkręt i jest problem :P

Skomentuj

tego nie idzie idealnie prostopadle do płyty wkręcić ...
                        na sie :P ja wkręciłem

Skomentuj

Skoro wkręciłeś to podziel się praktyką ze swoimi kolegami

Skomentuj

wiercisz wiertłem jakie polecają w polinku. Cała sztuka w tym, że musisz wkręcać pod idealnym kontem, jak raz wkręcisz minimalnie krzywo to masz po otworze :P Duży śrubokręt i do dzieła

Skomentuj

wiercisz wiertłem jakie polecają w polinku
                              Co to ma znaczyć?

Ale gwint od wkręta jest duży i gdy go oprzesz na gwincie w dziurze to on jest krzywo ... No cóż, jakoś to będę musiał wkręcić :P Albo kupie te nakrętki szpileczkowe czy jakoś tak

Skomentuj

albo poprobuj w jakiejs nie potrzebnej desce, ja tak robilem z kolcami, ale to wtedy byly te nie potrzebne srubki ...

Skomentuj

moj kolega wciska te gniazda sciskiem stolarskim

Skomentuj

moj kolega wciska te gniazda sciskiem stolarskim
                                    Chodzi Ci o te gwinty z kolcami Dobry pomysł, chyba najlepszy ...

Skomentuj

Zmienię trochę temat w wejdę w CA. Robię znajomemu suba za 27-150-4 ss i ma to być skrzynia ze skośną tylną ścianką. Obudowa 35l@40Hz. macie jakiś program do objętości takich brył czy posługujecie się wyłącznie wiedzą szkolną? Aha i pod jakim kątem dajecie tylną ściankę? Może ktoś już robił skrzynię o takim litrażu do auta lub chce mi zwymiarować... :wink:

Skomentuj

ja licze wszystko na kartce :P
                                        kat to najczesciej 75 stopni. raz trafilem na 65 ale niewiem jaki to byl samochod

30 lub 35 litrow. ale ze bylo to 3-4 lata temu to za cholere nie pamietam wymiarow

Skomentuj

krzyhoo9, jest jeden uniwersalny zwor:
                                          pole podstawy ( z tym przypadku bedzie to tapez prostakatny czyli (a+b) x H x 1/2 ) X wysokosc.
                                          wszystko:)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X