Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Prosty rywal dla gainclona" - wzmacniacz na Darlingtonach BDV64/65

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

:blushing: o szok, super Ci to wyszło, ta gałka idealnie tu pasuje. Mnie też podoba się taki styl "prosta elegancja", choć szczerze mówiąc jak biorę się za jakąś elektronikę, to zawsze mam taki cel, żeby zrobić ładnie, estetycznie, itp, a wychodzi jak zawsze. Ogólnie chyba nie jestem zbyt dokładny przy pracach manualnych, może trochę nie mam jeszcze wprawy do takich rzeczy, a to też trzeba mieć obycie w temacie, żeby wiedzieć np. jakie złącza będą dobre do danych zastosowań, jak sprytnie poprowadzić kable, etc.
    Taki poziom kiedyś chciałbym osiągnąć - http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1316492.html . Może kiedyś się uda.

Gdzie kupowałeś obudowę? Ja zamawiałem w hydrogig, ale moja ma dość ubogą wentylację...

Skomentuj

Moja jest z odzysku po wzmaku technicsa:P Nikt nie chciał jej kupić więc wykorzystałem...

Skomentuj

Nie na temat...
        Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
        Uwierz mi że nie trzeba wydawać majątku a można to zrobić ładnie: otwór, mały dystans i gałka z odzysku a wygląda to o niebo lepiej niż te małe plastikowe cypki:P
        Hehe w tle widać obowiązkowe wyposażenie warsztatowe każdego DIY-owca

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
          Hehe w tle widać obowiązkowe wyposażenie warsztatowe każdego DIY-owca
          Mniemam że chodzi o flaszeczkę:P

Skomentuj

A ja myśałem, że to jakiś płyn do przemywania pcb, czy coś w tym stylu :)

Ponawiam pytanie:

Rozmyślam jescze nad wymianą traf i w związku z tym pytanie - na schemacie jest pokazane, ze wzmacnaicz najlepiej wspolpracuje z 30V, a ile minimalnie mozna mu dac zeby nie stracil stabilnosci? 28V?

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta

Oczywiście :P

---------- Post dodany o 11:04 ---------- Poprzedni post o 11:04 ----------

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
              Rozmyślam jescze nad wymianą traf i w związku z tym pytanie - na schemacie jest pokazane, ze wzmacnaicz najlepiej wspolpracuje z 30V, a ile minimalnie mozna mu dac zeby nie stracil stabilnosci? 28V?
              2V nie zrobi różnicy. Ale mniejsze zasilanie to mniejsza moc.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                Mnie jedynie straszą te banany. Jakiś kot, pies albo inny zwierzak się zaplata w kabelki i może być bum !
                Banany wymienie na cos innego. Myślałem na speakonami, albo jakimś Din. Din zajmowałby mało miejsca, ale strace możliwość odpinania pojedynczych glośników. Jak ktoś jakiś ciekawy pomysł na 12 gniazd do tego wzmacniacza (po przeróbce wzmacniacza będzie tu podlaczone 6 glosnikow), to prosze pisac.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                  Myślałem na speakonami
                  Polecam. są 4 stykowe.

Skomentuj

Po tych kilku miesiącach dodam, ze wzmacniacz u mnie się wzbudzał i gdyby komus przyszlo do glowy go kiedys robic i przypadkiem trafil na ten watek to polecam chocby dodanie na wyjsciu zobla i cewki nawienietej na rezystor, a najlpiej jest przerobic go do wersji ze zwyklymi tranzystorami zamiast darlingotnow - http://www.audiostereo.pl/uploads/ol...1182630821.gif Kilka słów na temat modyfikacji tego wzmacniacza skrobnął kiedyś IREK - http://www.elektroda.pl/rtvforum/top...1.html#1785661

Jeden z naszych forumowiczów zrobil ten wzmacniacz i nie mial zadnych problemów, rowniez wg niego brzmieniowo stoi na wysokim poziomie.

BTW, speakony kupilem i jestem z nich bardzo zadowolony, sa o wiele wygodniejsze i solidniejsze niz gniazda bananowe.
                    Last edited by tomq88; 12.01.2012, 19:52.

Skomentuj

Czaruję...
                    X