Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Symetryzator na LME49724

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[preamp/bufor] Symetryzator na LME49724

Dawno nic nie prezentowałem, czas nadrobić zaległości :)

Jakiś czas temu postanowiłem zbudować wzmacniacz w klasie D. Ze względu na przyjęte rozwiązanie układowe, sygnał wejściowy musi być symetryczny. Z braku stosownego wyjścia w preampie musiałem jakoś rozwiązać ten problem.

Układ powstał na bazie kostki LME49724, http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lme49724.pdf rysunek 62 ze strony 23.

W trakcie testów okazało się, że zaproponowany schemat ma jeden feler.

Sygnał na wyjściu "-" miał o 4% niższą amplitudę od tego z wyjścia "+".

Rozwiązanie jest proste, wystarczy sprzężenie zwrotne zapiąć przed rezystory 40 Ohm.

Błąd symetrii na poziomie rozdzielczości pomiaru :)

Generalnie na PCB jest jeden feler, źle podpięty pin Enable. Stąd ta zworka.

Wejście SE można ominąć zwierając goldpiny XLR_ON. W takim przypadku sygnał z wejścia XLR płynie przez przekaźniki prosto do wyjść.
    Pasmo zaczyna się od DC i sięga do niemal 160 kHz (-6dB). Offset na wyjściu wynosi ok 90 uV.
    PCB jest dwuwarstwowe i ma wymiary 75x83,5 mm.
    Last edited by taz; 18.08.2017, 18:37.
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

Z ciekawości, na czym budujesz ten wzmacniacz ? gotowe układy czy swoje topologie ?

Skomentuj

Na początek pójdę w kostkę TPA3255.
      Grado SR125i

Skomentuj

Czy symetryzator na tym LME49724 bedzie lepszym rozwiązaniem niz taki na op ampach?

Skomentuj

LME49724 i jego bracia, np OPA1632, to tak na prawdę opampy z wyjściem różnicowym. Zauważ, że użyłem dość małych wartości rezystancji, to ma ograniczyć szum. Integracja całego symetryzatora w jednym układzie pozwala na wyrównanie temperatur całości. Z porównania danych z datasheetów wychodzi, że NE5532 jest słabszym układem.
          Grado SR125i

Skomentuj

Czaruję...
          X