Witam
Udało się zamknąć temat streamera. Obecnie w 99% skończony pod względem technicznym, ale planuje pobawić się jeszcze z softem, ustawieniami itd. Czyli tematy takie wyglądu menu czy funkcji dodatkowych. Niemniej opublikuje teraz bo akurat mam trochę czasu a niedługo będzie z tym zdecydowanie gorzej więc z następnymi projektami (już rozpoczętymi) niestety zwolnię. A przed nimi jeszcze bolt xlr dla kolegi - bliźniacza konstrukcja do mojej więc publikował pewnie nie będę. A co za tym idzie chwile nowych konstrukcji nie zobaczycie :p ewentualnie może DAC TDA1541.

Niemniej wracając do streamera. Jak widać stylistyka dalej zachowana, przedni panel ograniczony do minimum - włącznik, dwie diody sygnalizujące stany urządzenia, plexi za którą znajdują się odbiorniki IR oraz w centrum wyświetlacz - nie jest to tylko bajer ( choć głównie tak

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...rpi#post655390
Na którym zbudowane jest w zasadzie tylko sterowanie RPI oraz zasilanie gniazd usb na tylnym panelu - tak by nie ciągnąć energii z rpi. Nie zasilam z niego raspberry, do tego celu używam zasilacza od Gawrona:
https://matway-electronics.pl/pl/p/Z...sc-dodatnia/73
Załączany on jak i inne moduły są poprzez standby również od tego kolegi:
https://matway-electronics.pl/pl/sea.../5?url=Standby
Obecnie dostępne są już 3 wersje różniące się nieznacznie funkcjami.
Ale wracając do streamera i poruszonego sterowania - mamy do wyboru 3 opcje. Panel przedni - włącznik i dotykowy ekran, niemniej zdecydowanie prostsze i wygodniejsze są dwie pozostałe opcje, a mianowicie telefon - i tutaj mamy dostęp do wszystkich funkcji jakie posiada urządzenie oraz trzecia opcja to pilot apple. Tak ten sam którym obsługuje swoje pre:
https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...rca#post658212
Pilot posiada niewiele przycisków ale funkcyjnych. Każdy nadaje różne sygnały w zależności czy jest naciskany czy trzymany. Ponadto możliwe kombinacje przycisków ale ja z tego nie korzystam. U mnie sterowanie wygląda następująco:
Naciśnięcie góra lub dół to skok głośności o 1 punkt
Trzymanie góra lub dół to ciągłe przeskakiwanie punktów głośności.
I tutaj muszę wspomnieć, możliwość sterowania głośnością jest zarówno w pre jak i streamerze. W momencie użycia pre - wyłączam softowo je w volumio, w momencie korzystania z systemu bez pre, włączamy softowo regulację w volumio. I odbywa się ona w oparciu o te same przyciski.
Naciśnięcie lewo/prawo to zmiana utworów w streamerze
Przytrzymanie ok 1s lewo/prawo to zmiana źródła w pre - poprzednie/następne.
Naciśnięcie play/pause to wiadomo - funkcja dla streamera
Środek naciśnięcie - mute w pre
Środek przytrzymanie - krok 40 głośności w pre
Naciśniecie menu - załącza streamer oraz przez wyjścia trigger dodatkowo załącza dac-a i pre.
Przytrzymanie menu załącza wyjście dźwięku w pre oraz końcówkę mocy. Zatem włączenie systemu to naciśnięcie menu a następnie przytrzymanie menu i system odpalony. Wyłączanie albo poprzez naciśnięcie menu - wtedy najpierw zacznie się zamykać volumio i po 15s wyłączy resztę albo możemy nacisnąć menu i przytrzymać menu (kolejność bez znaczenia) dzięki czemu końcówka zostanie wyłączona od razu a 15s później reszta. Niby skomplikowane a jednak bardzo proste 7 przycisków i obsługa wszystkich potrzebnych na codzień funkcji włącznie ze zdalnym włączaniem i wyłączaniem. Dla mnie to rozwiązanie jest fenomenalne. To by było na tyle jeśli chodzi o obsługę. Samo volumio ma ich na prawdę sporo. A poprzez dodatkowe aplikacje jeszcze więcej. Jak personalizacja wyświetlanych informacji itd. To właśnie z tym będę jeszcze się bawił. Obecnie wykreowałem podstawowe menu i jest ono wystarczające.
Co do budowy, jak zwykle modułowa, tak wygląda wewnątrz (na zdjęciu jeszcze brakowało 3 przewodów - usb i taśmy hdmi) :

Jak już wspomniałem w momencie załączenia systemu rpi wstaje - ok 60 sekund (ciągle miga dioda po prawo, w międzyczasie startuje lcd witając nas logiem Volumio i kilka sekund później odpala się player tidal, przestaje migać dioda oraz wita nas przyjemna nuta) i jest gotowy do pracy. Niby długo ale późniejsza obsługa - zmiana utworów itd jest ekspresowa. Wcześniej posiadałem cxn v2 cambridge i co z tego że był gotowy do pracy w 15 sekund jak utwory zmieniał 5-10s… zacinając się itd. Zero komfortu użytkowania, co doprowadzało mnie do furii. Obecnie poczekam sobie 60s i mogę cieszyć się muzyką bez zacięć, szybką zmianą utworów itd.
Co tutaj więcej dodawać. Mogę opisać lcd. Podczas odtwarzania mamy widoczne menu od utworów, okładkę i tło na bazie okładki. Z menu to play/pause, pasek od przewijania, poprzedni utwór, następny, miksowanie itd. Dodatkowo w prawym górnym rogu mamy wyświetlaną datę wraz z godziną oraz kropeczki od innego menu, i góry po prawo ściągane następne menu z opcjami wyłączenia systemu itd. W momencie nie odtwarzania możemy ustawić wygaszacz ekranu - w oparciu o nasze preferencje. U mnie to las :) z datą godziną itd. Tak jak widać.
Wygląd podczas odtwarzania utworu:

Wygląd podczas braku odtwarzania:

Użyty wyświetlacz to waveshare 11.9” a rpi to 4 z 4gb ramu. Nie ma wewnątrz żadnego daca czy nawet samego usb uac a to dlatego że mam aktualnie jeden dac ale w planach kilka następnych i konwertery usb zostały przeniesione do każdego z nich. Co dało mi inne funkcje i możliwości. Co do złącz na tylnym panelu streamera, mamy zasilanie, triggery, hdmi do podpięcia np tv, lan wiadomo do internetu usb 3.0 z mniejszą wydajnością prądową - z myślą głównie nośników danych jak pendrive itd. Oraz dwa złącza usb 2.0 o większej wydajności - np zewnętrzna stacja cd/dvd/blueray czy rownież wspomniane konwertery usb w dac - nie wymagają one dużego prądu ale nie wymagają też 3.0 więc nie ma sensu podłączać uac pod gniazdo 3.0 też ze względu na to iż te 2.0 posiadają zewnętrzne zasilanie a 3.0 ciągnie prąd z rpi. Czyli można przyjąć że w gniazdach 2.0 jest swego rodzaju separacja od rpi. Tylny panel jest w tej samej stylistyce co zawsze. Rozkład gniazd też podobny wiec fajnie wygląda wszystko jedno na drugim, nie mam zdjęcia kompletu ale mam takie (zapomniałem zrobić lepsze a nie chce mi się teraz tego rozpinać) :

Tym razem galeria skromna bez wielu filmów itd ale na prawdę mam obecnie bardzo dużo na głowie i cieszę się że udało się to sprawnie odpalić… jedynie mogę dodać nakręcony na szybko filmik z procedury zamykania systemu:
https://youtu.be/R4TCSIAiOBo
A na koniec standardowo najważniejsze czyli wielkie podziękowania po raz kolejny i na pewno nie ostatni dla:
Gavron04 od 2 lat jest pomocny we wszystkich projektach które postanowiłem zrealizować a jest ich na prawdę dużo o czym na bierząco się przekonujecie, czyli 10 różnych końcówek i dodatkowo do niektórych z nich wejściówki ips, tych też z 10, kilka pre i streamerów. I choć nie wymagam wielu wskazówek to jednak pomoc Gawrona jest ogromna. Realizacja pcb na zamówienie czy kompletowanie kitów elementów i drobne zmiany w topologiach pod moje wymagania. A nawet praca nad softem do pre itd.
Druga osoba mająca znaczny wpływ na ten projekt, jak i wszystkie pozostałe to Pan Robert z modushop. Tutaj nie omieszkam wspomnieć o tym że firma ta jest w stanie wykonać całą obudowę z opisami z przodu, z tyłu, ze wszelkimi otworami i inną personalizacją co zresztą widać w tym projekcie.
Skomentuj